IoT-pohjainen turvavalojärjestelmä joustaa joka vaiheessa

Päivämäärä: 15.11.2021

Exilight toimittaa Espoonlahteen kauppakeskus Lippulaivaan langattoman EXIoT-turvavalaistusjärjestelmän syksyllä 2021. Kauppakeskuksen turvavalaistus on toteutettu viimeisimmällä teknologialla ja moderneilla valaisimilla, kohde on Suomen mittakaavassa merkittävä.

Lippulaiva purjehtii Espoonlahteen

Kauppakeskus Lippulaivan rakennustyöt on aloitettu vuonna 2020, ja valmista on tulossa ensi vuonna. Kiinteistökokonaisuuteen sijoittuu yli 100 erilaista liiketilaa sekä Espoonlahden uusi aluekirjasto. Lisäksi kauppakeskuksen alle tulee liityntäliikenteen bussiterminaali ja vuonna 2023 valmistuva Espoonlahden uusi metroasema. Lippulaivan vuosittaiseksi kävijämääräksi arvioidaan sen valmistuttua yli 8 000 000, eli keskimäärin yli 20 000 henkeä päivässä. Poikkeustilanteessa heidät kaikki on ohjattava turvallisesti ulos kiinteistöstä.

Langaton ratkaisu jättää tilaa

”Olen suunnitellut edellisen kauppakeskuksen turvavalot perinteisellä järjestelmällä, jonka valvontakeskukseen pystyi kytkemään 100 valaisinta. Joustavuuden säilyttämiseksi valainmääräksi jätettiin käytännössä 70, koska reserviä täytyi muutosten vuoksi olla”, Hyvönen kertoo. ”Lippulaivan turvavalojärjestelmä on tamperelainen EXIoT, jossa tiedonsiirto valaisimien välillä tapahtuu langattomasti. Lisäksi valitut valaisimet ovat yksikköakullisia, joten kaapeloinnin suunnittelu on yksinkertaista.”

IoT-ratkaisuun perustuva järjestelmä ei aseta valaisimien määrälle ylärajaa lainkaan, joten järjestelmää voi kasvattaa käytännössä loputtomasti. ”Tällainen ratkaisu on kauppakeskuksessa aivan optimaalinen”, sanoo Reijo Hyvönen. ”Joustavuus säilyy, vaikka tiloja muunneltaisiin kuinka. Ei tule sellaista tilannetta, että pitäisi lisätä uusi sähkökeskus.”

Urakoitsija kiittää

”Urakoitsijan syyttävä sormi osoittaa aina suunnittelijaa, jos järjestelmä ei jousta”, sanoo Hyvönen. ”EXIoTin kanssa tätä ei ole tullut vastaan. Yksinkertainen kaapelointi ja valaisimet paikolleen. Kun valaisimeen kytketään virta, se ilmesyy tietokoneen näytölle.”

Pituutta kuin Ever Givenillä

Espoon Lippulaiva on saman pituinen kuin taannoin Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given, eli 400 metriä. Langattomilla verkoille pituus asettaa omat haasteensa, mutta EXIoTin etuna tällaisessa kiinteistössä on mesh-verkko, jonka valaisimet muodostavat toistensa välille itsenäisesti. Se tarkoittaa, että verkko kantaa niin pitkälle kuin valaisimia riittää. Yksikköakulliset valaisimet ilmoittavat itse huollon tarpeesta tai akkuvirran vähenemisestä, joten kiinteistöhuollon ainoaksi tehtäväksi jää reagoida ilmoituksiin. ”Valvonta voidaan suorittaa keskitetysti mistä tahansa”, kertoo EXIoTin Palle Rökman. ”Perinteisellä tekniikalla toteutetussa järjestelmässä voi olla kymmeniä valvontakeskuksia.”

Myös käyttöönotto tapahtuu vaiheittain

Langaton, IoT-pohjainen järjestelmässä kaikki voidaan tehdä vaiheittain: suunnittelu, asennus ja myös käyttöönotto. ”Järjestelmä on täysin neutraali sen suhteen, milloin siihen liitetään uusia valaisimia. Kun se on kerran pystytetty, käytännössä uusien valaisimien liittäminen tapahtuu vain laittamalla niihin virrat päälle”, Rökman kertoo. ”Tiedän, että tämä kuulostaa lähes liian helpolta, mutta näin se tapahtuu.”

Teksti: Antti Leikas | Kuvat: Skanska

Lisää EXIoT tuotteista alla olevan linkistä. 

Referenssihankkeet Exilight Oy

Kauppakeskus Lippulaiva

Kauppakeskus Lippulaiva

Uudisrakennus | Espoo | 200 milj. €

Uusi, kaksi kertaa aiempaa suurempi moderni ja urbaani kauppakeskus Lippulaiv...

Olympiastadionin uudistaminen  Helsingissä

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Ulkp. korjaus | Helsink | 262 milj. €

Vuonna 1938 rakennetun Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. Kokon...

Aalto-yliopisto Töölö | ent. Kauppakorkeakoulun päärakennus

Aalto-yliopisto Töölö | ent. Kauppakorkeakoulun päärakennus

Sisp. korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

Ikoninen Woldemar Baeckmanin ja Hugo Harmian suunnittelema rakennus sijaits...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän