Viisi yleisintä myyttiä käsienpesusta – asiantuntija muistuttaa erityisesti huolellisesta käsien kuivaamisesta

Päivämäärä: 5.3.2020

Kunnollinen käsienpesu on paras tapa suojautua tauteja aiheuttavilta mikrobeilta. Käsienpesusta elää kuitenkin monenlaisia harhakuvitelmia. Suomalaisen tekstiilipalveluja tuottavan Lindström Oy:n asiantuntijan mukaan käsien oikeanlainen kuivaus saattaa helposti unohtua.

Hyvä käsihygienia on nopea ja helppo tapa ehkäistä virustartuntoja. Oikeaoppisesta käsihygieniasta on kuitenkin paljon harhakuvitelmia. Huolellinen kuivaus pesun jälkeen on tärkeä osa käsihygieniaa, minkä moni kuitenkin unohtaa.

– Yksi yleisimmistä harhakuvitelmista on se, että käsiä ei tarvitse kuivata pesun jälkeen. Huolellinen kuivaus pesun jälkeen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi käsihygieniaan, ja on siten merkittävässä roolissa myös tartuntatauteja ehkäistäessä, toteaa Vice President, Quality Harri Puputti Lindströmiltä.

Miten kädet kannattaa kuivata?

Kodin ulkopuolella välttyy parhaiten tauteja aiheuttavilta mikrobeilta – bakteereilta, viruksilta sekä hiiva- ja homesieniltä – kuivaamalla kädet rullautuvaan puuvillapyyhkeeseen tai kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen. Rullautuvassa puuvillapyyhkeessä jokainen käyttäjä saa oman henkilökohtaisen pyyhkeensä, eivätkä käytetty ja puhdas pyyhe ole kosketuksissa toisiinsa.

– Kertakäyttöiset paperipyyhkeet lisäävät roskien määrää. Jos käsipyyhkeitä päätyy muualle kuin roskiin, leviää ympäristöön mikrobeja niiden mukana. Siksi suosittelemme teollisesti huollettua puuvillapyyhettä, Puputti sanoo.

Yksi harhakuvitelma on, että puhallin olisi yhtä hyvä kuivaustapa kuin puuvillapyyherulla. Tutkimusten mukaan puhallin kuitenkin levittää bakteereja ympäristöön, mutta pyyherulla poistaa ne käsistä 99,99 prosenttisesti.

Kolmas yleisimmistä käsienpesuun liittyvistä myyteistä on se, että käsiä ei tarvitse pestä muulloin kuin wc-käynnin jälkeen. Se ei pidä paikkaansa. Ennen käsienpesua olisi myös syytä poistaa kaikki sormukset ja kello, sillä niiden alla elää noin 500 miljoonaa mikrobia.

– Käsiä tulisi pestä useasti päivän aikana, muun muassa ennen ruoanlaittoa, kotiin tultua ja aina aivastamisen, yskimisen tai niistämisen jälkeen, Puputti kertoo.

Kuluttajilla on myös usein mielikuva, että palasaippua on yhtä hyvä kuin nestesaippua.

– Palasaippuaan saattaa jäädä edellisen käyttäjän bakteereja. Siksi suosittelemme aina käyttämään saippua-annostelijan nestemäistä saippuaa, Puputti kertoo.

Lindströmin teollisesti huollettu puuvillapyyhe on todettu hygieenisimmäksi:

 • Puuvillapyyherulla on todettu tutkimuksissa yhtä hygieeniseksi kuivaustavaksi kuin kertakäyttöinen paperipyyhe.
 • Puuvillapyyherulla on huomattavasti puhaltimia hygieenisempi vaihtoehto.
 • Puuvillapyyherulla poistaa muita kuivaustapoja tehokkaammin pesun jälkeen käsiin mahdollisesti vielä jääneet mikrobit.
 • Lindströmin käsipyyheannostelija annostelee käyttäjäkohtaisesti puhtaan pyyhkeen ja rullaa käytetyn pyyhkeen omaan tilaansa. Käytetty ja puhdas pyyhe eivät ole kosketuksissa toisiinsa.
 • Pyyhe pestään käytön jälkeen teollisessa pesulassa, mikä varmistaa pyyhkeen mikrobiologisen puhtauden ja käyttäjien turvallisuuden.
 • Jokainen pyyherulla on tutkitusti hygieeninen ja käyttäjille turvallinen tapa kuivata kädet.
 • Lue lisää täältä: https://lindstromgroup.com/fi/tiedotteet/hyva-kasihygienia-on-paras-suoja-koronavirusta-vastaan/

Lindströmin vinkit hyvään käsihygieniaan:

 • Muista kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen. Käytä kuivaamiseen teollisesti huollettua puuvillapyyhettä tai paperipyyhettä.
 • Pese käsiä useasti päivän aikana, ei vain wc-käyntien jälkeen.
 • Poista korut ja kello käsistä aina käsienpesun ajaksi.
 • Suosi nestesaippuaa palasaippuan sijaan.

Referenssihankkeet Lindström Oy

Lapland Hotels Bulevardi

Lapland Hotels Bulevardi

Sisp. korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

Jälleen yksi toimistotalo Helsingissä sai uuden elämän, kun Bulevardi 28:ssa ...

Clarion Hotel Helsinki Airport

Clarion Hotel Helsinki Airport

Uudisrakennus | Vantaa | Ei tiedossa

Iso hotelli on systemaattinen rakennus, jonka suunnittelussa toistuvat samat ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän