Viemäristön suunnittelussa lisää asuintilaa Geberit SuperTube -tekniikalla

Päivämäärä: 12.4.2019

Korkeissa rakennuksissa viemäröintijärjestelmien suunnittelu on haastavaa. Putkihormit vaativat tilaa, joka on pois asuinkäytöstä. Syynä ovat tuuletusputket, jotka kulkevat viemäriputkien rinnalla. Geberit on kehittänyt uuden SuperTube-tekniikan, joka luo viemäriputkien sisään jatkuvan ilmapylvään optimoidun hydrauliikan avulla. Ilmapylväs ulottuu vesikatolta runkoviemäriin asti. Näin erillisiä tuuletusputkia ei tarvita. Tekniikka mahdollistaa myös putkien vaakavedot enintään kuuden metrin matkalle ilman kaatoa. Järjestelmässä on käytössä pienempi, yhdenmukainen putkikoko, jonka viemäröintikapasiteetti on 12 litraa sekunnissa. Geberit SuperTube tulee myyntiin huhtikuussa 2019.

Geberit SuperTube -tekniikka perustuu virtausoptimoituihin osiin, jotka ohjaavat jätevettä putkistossa. Putkien suunnanmuutoskohtiin on nyt kehitetty kaksi uutta osaa, jotka täydentävät Geberit PE Sovent -yhteen idean kokonaiseksi viemäröintijärjestelmäksi. SuperTuben ansiosta erillisiä tuuletusputkia ei enää tarvita, jolloin lisätilaa vapautuu asuinkäyttöön ja viemäristön suunnittelu korkeisiin rakennuksiin helpottuu. Asennusvaiheen nopeutuminen tuo merkittäviä säästöjä sekä materiaali- että työkuluihin.

– Pystykokoojaputkiin asennettava Geberit PE Sovent -yhde ohjaa jäteveden pyörteeksi, joka saa veden painumaan putken seinämiä vasten. Tämä luo putken sisälle jatkuvan ilmapylvään, mikä lisää järjestelmän viemäröintikapasiteettia. Vaikka putkikoko on vain 110 millimetriä, silti mitoitusvirtaama voi olla jopa 12 litraa sekunnissa. Se vastaa rinnakkaistuuletettujen viemärijärjestelmien kapasiteettia, kertoo Geberit Oy:n tuotepäällikkö Marko Polvi.

– Aiemmin kun putkisto muutti suuntaa, ilmapylväs katkesi. Siksi viemäriputkien rinnalle tarvittiin erilliset tuuletusputket. Olemme nyt ratkaisseet tämän ongelman kehittämällä suunnanmuutoskohtiin erikoismuotoillun pohjakulman ja BackFlip-kulmayhteen. Ne varmistavat, että ilmapylväs säilyy, vaikka viemäriputkistossa suunta muuttuisikin, Polvi mainitsee.

Ilmapylväs ei katkea enää putkien suunnanmuutoksiin

Uusien kulmayhteiden muotoilu takaa, että koko viemärijärjestelmä toimii ilman erillisiä tuuletusputkia. Geberit PE -pohjakulma ohjaa ylhäältä tulevan jäteveden vaakaputkeen niin, että veden seinämä murtuu ja pyörivä virtaus muuttuu laminaariseksi virtaukseksi. Ilmapylväs jatkuu virtauksen päällä. Kun viemäriputkisto muuttaa suuntaa alaspäin, käytetään Geberit PE BackFlip -kulmayhdettä. Sen muotoilu pistää laminaarisen virtauksen jälleen pyörimään, jolloin ilmapylväs jatkuu häiriöttä uudessa pystykokoojassa.

Osat hitsataan yhteen Geberit PE-viemäriputkien kanssa. Se varmistaa tiiviin liitännän pitkäksi aikaa.

Viemäristön järkevä suunnittelu maksimoi asuintilan

– SuperTube-tekniikalla putkihormien kokoa saadaan pienennettyä, mikä vapauttaa lisätilaa asuinkäyttöön. Tavanomaisessa viemärijärjestelmässä käytetään yleensä putkikokoa 160 millimetriä. Lisäksi niiden rinnalla kulkevien tuuletusputkien koko on 90 millimetriä. SuperTubessa putkikoko on 110 millimetriä, eikä tuuletusputkia tarvita ollenkaan, Polvi vertaa.

SuperTube-tekniikalla voi vaikuttaa myös huonetilan korkeuteen. Vaakatasossa kulkevat viemäriputket voi asentaa alle kuuden metrin matkalle ilman kaatoa silloin, kun ne kulkevat kahden pystykokoojan välissä. Siksi sisäkatot voidaan asentaa jopa 40 prosenttia lähemmäs betonikattoa. Tämä helpottaa myös LVI-suunnittelijoiden työtä.

Geberit tarjoaa tukea LVI-suunnitelmien ja rakennussuunnitelmien laatimiseen, sekä SuperTuben käyttömahdollisuuksien selvittämiseen. Tukea tarjotaan myös työmaalle rakennusvaiheeseen, esimerkiksi LV-asentajien koulutukseen ja muutosten suunnitteluun.

Lisätietoja:
Geberit Oy, tuotepäällikkö Marko Polvi
puh. 050 331 0958, [email protected]

Referenssihankkeet Geberit Oy

Koskikeskuksen peruskorjaus

Koskikeskuksen peruskorjaus

Korjaus | Tampere | 38,00 milj €

Koskikeskus sijaitsee Suomen kakkos-talousalueen, Tampereen, ydinkeskustassa....

Ylöjärven ABC

Ylöjärven ABC

Uudisrakennus | Ylöjärvi | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa huoltoasemat, paikkakunnalla Ylöjär...

Helsingin Messukeskus laajennus

Helsingin Messukeskus laajennus

Laajennus | Helsinki | Ei tiedossa

Laajennuskohde rakennustyyppiluokassa näyttelytilat, paikkakunnalla Helsinki....

Forssan Prisma

Forssan Prisma

Uudisrakennus | Forssa | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa liiketalot, paikkakunnalla Forssa. ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän