Runkomelun vaimennus parantaa asumismukavuutta

Päivämäärä: 25.1.2018

Rakennusliike Fira Oy luottaa Christian Berneriin runkomelun vaimennuksen asiantuntijana. Kirkkonummella sijaitseva Tarutie 17 on vilkasliikenteisen junanradan vieressä ja junanradan aiheuttaman runkomelun vaimennukseen oli löydettävä ratkaisu. Christian Bernerin tuotevalikoimasta löytyivät Sylomer -tärinänvaimennusmateriaalit, jotka sopivat kohteeseen erinomaisesti.

YHTEISTYÖSSÄ ON VOIMAA - TILAUKSESTA KÄYTÄNTÖÖN AMMATTITAIDOLLA

Projekti aloitettiin heinäkuussa 2017. Akukon Oy  arvioi runkomelun vaimennustarpeen laskennallisen mallin avulla. Heidän laskennallinen malli perustuu matemaattiseen malliin, joka on viritetty kohdilleen suurella määrällä mittauksia. Kohteessa tehtävillä mittauksilla on mahdollista tarkentaa arviota ja mahdollisesti säästää kustannuksissa.

Rakennesuunnittelija toimitti rakennekuvan, jossa oli määritelty kuormitukset rakennusten perustuksissa. Annettujen kuormitusten perusteella akustikko ja värähtelyn asiantuntija Henri Penttinen Akukon Oy:stä valitsi Christian Bernerin asiantuntija Niina Aikion tuotetuella asiakkaalle sopivimmat Sylomer- materiaalit runkomeluvaimennukseen. Akukonilla löytyy erikoisosaamista runkomelun ja tärinän vaimennuksen suunnittelussa. Akukon on esimerkiksi suunnitellut Länsimetron runkomeluvaimennukset.

-Tarutien kohteeseen myimme jäykkyyksiltään erilaisia Sylomer-runkomeluvaimennusmattoja, joilla rakenteissa etenevä runkomelua saadaan vaimennettua. Käytetyt materiaalit valittiin akustiikkasuunnittelijan suositusten ja rakennesuunnittelijan määrittämien kuormitusten mukaan. Käytettäväksi materiaaleiksi valikoitui perustusten päälle asennettavat Sylomer SR 450/12 ja Sylomer SR 220/12. Perustusten vaimentamaton osa ja vaimennettu osa erotettiin perustusten sivuun asennetulla Sylomer SR 110/12-kaistalla. A-talosta eristettiin puolet kalliomaaperän takia ja B-talo eristettiin kokonaan, kertoo Niina Aikio Christian Berneriltä.

Pääurakoitsijana toimii Fira Oy. Fira Oy on tunnettu innovatiivisesta osaamisestaan: Fira Oy rakentaa turvallisesti, laadukkaasti ja ennen kaikkea ihmisiä kuunnellen. Firalla on huipputason osaamista suunnitteluohjauksessa, ratkaisukehityksessä ja työmaiden tehokkaassa toteutuksessa. Varsinaiset materiaalien asennukset sekä betonipinnan käsittely hoidettiin Fira Oy:n alihankkijoiden toimesta. 

Parhaat ideat ja fiksuimmat ratkaisut syntyvät yhdessä tekemällä - aivan kuten myös Kirkkonummen Tarutie 17 rakennuskohteessa. Christian Bernerin antamat referenssit Sylomerien vaimennuskyvystä, näytöt laboratoriotesteistä sekä käytännön kokemukset vakuuttivat tuotteen soveltuvan kohteeseen parhaiten. Myös asentaminen oli helppoa. Rakennuttajalle on tärkeää, että koko prosessi kulkee saumattomasti aina suunnittelusta toteutukseen aikataulun mukaisesti.


Asuintalojen tilaajana on A-kruunu, joka on valtion omistama yhteishyödyllinen yhteisö. Toiminnan tarkoituksena on tarjota viihtyisiä ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Helsingin seudulla. Kustannustehokas Sylomer-tärinänvaimennus sopii myös kohtuuhintaisiksi määriteltyihin vuokra-asuntokohteisiin. Materiaalien valinta tapahtui heinäkuussa 2017 ja ensimmäisen talon asennustyöt aloitettiin viikolla 40. Kokonaisuudessaan tärinänvaimennusprojekti valmistui vuonna 2017 ja kaksi kuusikerroksista taloa Kirkkonummella ovat valmiit vastaanottamaan uudet asukkaat vuoden 2018 aikana.

Referenssihankkeet Christian Berner Oy

REDIn kauppakeskus

REDIn kauppakeskus

Uudisrakennus | Helsinki | 390,00 milj €

Helsingin elämyksellisin kauppakeskus REDI avataan syksyllä 2018. REDI mulli...

Kauppakeskus Ainoa

Kauppakeskus Ainoa

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

Espoon Tapiolassa sijaitseva kauppakeskus Ainoa on valmistunut ja avattu koko...

Tuuliniitty 3 puukerrostalo Tapiolassa

Tuuliniitty 3 puukerrostalo Tapiolassa

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

Tuuliniitty 3 on valmistuttuaan Espoon ensimmäinen puusta rakennettava ja kaa...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän