ROCKWOOLin vihreä muutos – jopa 70% CO2!

Päivämäärä: 30.8.2022

ROCKWOOL on julkaissut joukon uusia tuotekohtaisia EPD-ympäristöselosteita, jotka osoittavat, että yrityksen eristetuotteiden ilmastovaikutukset ovat nyt keskimäärin alle kolmasosa aiemmasta. Uudet tarkemmat ympäristöselosteet tuovat keskeistä tietoa rakennusten hiilijalanjälkilaskelmiin.

Rakennusten hiilijalanjäljelle ollaan asettamassa raja-arvoja vuoteen 2025 mennessä uudella lainsäädännöllä. Tämä asettaa myös uusia vaatimuksia rakennusteollisuudelle, sillä rakennusten elinkaarilaskentaan tarvitaan oikeaa ja ajantasaista tietoa rakennusmateriaalien ilmastovaikutuksista.

ROCKWOOL on halunnut vastata tähän muutokseen ja tehdä rakennusten ilmastovaikutusten laskemisesta helpompaa julkaisemalla Pohjoismaissa myytävistä rakennuseristetuotteistaan uusia tuotekohtaisia ympäristöselosteita (EPD). ROCKWOOLin uusien ympäristöselosteiden avulla rakennuttajien on helpompaa näyttää toteen valittujen rakennusmateriaalien ilmastovaikutukset. Tuotekohtaiset ympäristöselosteet helpottavat myös suunnittelijoiden työtä mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen omaavan vaihtoehdon valinnassa.

Tuotannon vihreä muutos tuo merkittäviä etuja ilmastolle

Huomattava parannus tuotteiden hiilijalanjäljessä ei johdu eristetuotteiden koostumuksen muutoksesta vaan ROCKWOOLin tietoisesta päätöksestä siirtyä käyttämään tuotannossaan uusiutuvia energianlähteitä fossiilisten polttoaineiden sijaan. Muutos on toteutettu Tanskan ja Norjan tehtailla viime vuosien aikana. Tällä muutoksella, yhdessä energiatehokkuutta lisäävien toimenpiteiden kanssa, pohjoismaiden tehtaiden hiilidioksidipäästöissä saavutettiin vuonna 2021 jo yli 70 prosentin pudotus vertailuvuodesta 1990. ROCKWOOLin Suomessa myymät rakennuseristeet valmistetaan keväästä 2022 alkaen pääosin pohjoismaisilla tehtailla.

– Tuotteet ja niiden ainutlaatuiset ominaisuudet, kuten palonkestävyys ja tuotteiden pitkä käyttöikä, ovat edelleen samat. Suuret CO2-säästöt syntyvät pääosin tuotantomme siirryttyä käyttämään biokaasua ja vihreää sähköä fossiilisten polttoaineiden sijaan. Olemme iloisia voidessamme tarjota asiakkaillemme meille tunnusomaista laatua huomattavasti pienemmällä hiilijalanjäljellä, kertoo Frank Ove Larsen, ROCKWOOL Nordicsin toimitusjohtaja.

Katso video ROCKWOOLin vihreästä siirtymästä Pohjoismaissa

Ympäristöselosteen tulee kattaa koko tuotteen elinkaari, ei vain osia siitä

ROCKWOOLin uudet ympäristöselosteet kuvaavat tuotteiden koko elinkaarta kehdosta hautaan. Tämä on tärkeää, kun lasketaan rakentamisen ympäristövaikutuksia. Rakennuksen tuottamista ympäristövaikutuksista voi saada todenmukaisen kuvan ainoastaan sisällyttämällä laskelmiin kaikki elinkaaren vaiheet.

Joidenkin rakennusmateriaalien merkittävin ympäristövaikutus syntyy vasta elinkaaren loppuvaiheessa. Elinkaaren viimeisessä vaiheessa kartoitetaan, onko tuotetta mahdollista käyttää uudelleen sellaisenaan tai esimerkiksi kierrättää muiden tuotteiden raaka-aineena. ROCKWOOL-kivivillatuotteet ovat sataprosenttisesti kierrätettävissä ja kierrätyskivivillasta voidaan valmistaa uusia ROCKWOOL-kivivillatuotteita suljetussa materiaalikierrossa loputtoman monta kertaa menettämättä mitään kivivillan ominaisuuksista.

– Rakennusmateriaalien ympäristöselosteiden tarkoitus ei ole toimia toistensa vertailukohteina. Ne tarjoavat tarvittavaa tietoa rakennuksen kokonaishiilijalanjäljen laskentaan. Tähän soveltuvat parhaiten tuotekohtaiset ympäristöselosteet eivätkä esimerkiksi tuoteryhmä- tai materiaalikohtaiset ympäristöselosteet. On myös tärkeää painottaa, että rakennuksille on edelleen muitakin vaatimuksia kuin vain hiilipäästövaatimukset. Rakennusmateriaalien valinnassa tuleekin arvioida myös muita ominaisuuksia, kuten käyttöikää, paloturvallisuutta, kosteudenkestävyyttä, ja kierrätettävyyttä, korostaa Frank Ove Larsen.

ROCKWOOLin uudet tuotekohtaiset, kolmannen osapuolen verifioimat EPD-ympäristöselosteet löytyvät EPD Norge -tietokannasta, joka on yksi johtavista EPD-tietokannoista Pohjoismaissa. Ympäristöselosteet löytyvät myös ROCKWOOLin verkkosivuilta pdf-dokumentteina ja ladattavina tiedostoina.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän