Rakennusten kunnostaminen on tärkeä osa ilmastotoimia

Päivämäärä: 13.3.2023

Suurin osa rakennuksista, joita käytämme tulevaisuudessa, on jo rakennettu.

Kuten kaikki muutkin teollisuudenalat, rakennusteollisuus on nyt erittäin tietoinen ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä meidän on tehtävä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Uusien rakennusten on siksi täytettävä useita vaatimuksia esimerkiksi materiaalivalinnan, energiatehokkuuden ja vähäpäästöisten energialähteiden osalta.

Tämä on luonnollisesti hyvä asia ja täysin tarpeellinen. Mutta on vielä hyvä syy pysähtyä miettimään, kuinka paljon uudet rakennukset todella vaikuttavat kokonaiskuvaan. Tosiasia on, että 80–90% rakennuksista, joita käytämme tulevaisuudessa, on jo rakennettu. Tehokkain tapa vähentää rakennusten kasvihuonekaasupäästöjä on näin ollen korjata olemassa olevia rakennuksia, koska ne tarjoavat paljon suurempia hyötyjä kuin uudet rakennukset.

Tutkimusorganisaatio SINTEFin (Norja) elinkaarianalyysi on osoittanut, että peruskorjaushankkeiden päästöt ovat noin 50 prosenttia pienemmät kuin parhaiten suoriutuvien uudisrakennusten. Tämä päästöjen väheneminen johtuu pääasiassa suuripäästöisten materiaalien, kuten maaperän, teräs- ja betoniperustusten sekä tukirakenteiden uudelleenkäytöstä.

Meidän on kunnostettava nopeammin

Olemassa olevien rakennusten peruskorjausten onnistumisen varmistamiseksi on tietenkin tärkeää, että tätä työtä jatketaan. Edistyminen tällä rintamalla on toistaiseksi ollut hyvin hidasta. Vuonna 2020 EU arvioi, että vain 1 prosenttia Euroopan rakennuksista on kunnostettu energiatehokkuuden parantamiseksi vuosittain. Jos jatkamme tällä vauhdilla, voi kestää jopa 500 vuotta, ennen kuin kaikki rakennukset saatetaan riittävien tehokkuusstandardien mukaisiksi.

EU:n Korjaus Aalto strategiassa on sen vuoksi asetettu tavoitteeksi kaksinkertaistaa kunnostettavien rakennusten määrä seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tämän tulisi muun muassa varmistaa, että:

  • Rakennusten kasvihuonekaasupäästöt vähenevät.
  • Yhä useammilla EU:n kansalaisilla on terveellisempiä, mukavampia ja edullisempia rakennuksia, joissa he voivat asua.
  • Talven äärilämpötilojen ja kesän lämpöaaltojen seurauksia lievennetään.

Valitse ympäristöystävällisimmät tuotteet

Vaikka suuripäästöisten materiaalien uudelleenkäyttö muodostaa merkittävän osan peruskorjausten ilmastohyödyistä, on tärkeää ottaa huomioon myös muut ympäristönäkökohdat. Yksi esimerkki on valita rakennusmateriaalit, joiden ympäristövaikutukset ovat vähäiset. Tämä on ala, joka herättää yhä enemmän huomiota ja heijastuu sekä julkisiin määräyksiin että alan standardeihin ja sertifiointijärjestelmiin, kuten BREEAM. On muun muassa tärkeää valita materiaalit, jotka:

  • Aiheuttavat matalat päästöt, jotka on mieluiten dokumentoitu ympäristötuoteselosteissa (EPD)
  • Ovat kestäviä ja vaativat siten harvemmin vaihtamista
  • Tuottavat vähemmän päästöjä kuljetuksen aikana ja ovat mieluiten paikallisia materiaaleja
  • Vaativat vähän huoltoa

Yksi tällainen materiaali on alumiini, joka uutetaan tavallisista, luonnossa esiintyvistä materiaaleista. Peräti kahdeksan prosenttia maankuoresta koostuu alumiinista, joten raaka-aineita on runsaasti. Vielä tärkeämpää on, että alumiini on erittäin kestävää. Se, että 70 % koskaan tuotetusta alumiinista on edelleen käytössä, tukee tätä selvästi. Alumiini vaatii myös vain vähän huoltoa. Tämä tarkoittaa pienempiä käyttökustannuksia ja vähemmän ympäristövaikutuksia, koska huoltotuotteille on vähemmän tarvetta.

Lue lisää Sapasta ja saneerauksesta

Referenssihankkeet Sapa Building System by Hydro

Tunturihotelli Iso-Syöte

Tunturihotelli Iso-Syöte

Sisp. korjaus | Pudasjärvi | Ei tiedossa

Uusi Tunturihotelli Iso-Syöte on uljas hotelli tunturin laella yhdellä Suomen...

As Oy Helsingin Takila ja Puosu

As Oy Helsingin Takila ja Puosu

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Helsink...

Villa Tuuli, yksityisasunto

Villa Tuuli, yksityisasunto

Sapa-tuotteet: Julkisivu: SAPA 4150 Ovet:

Tiede- ja teknologiakeskus Santaka

Tiede- ja teknologiakeskus Santaka

Liettua

KTU Santaka Valley on huippuluokan tiede- ja innovaatiokeskus, yksi Baltian s...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi