Metropolian Myllypuron kampus

Koko Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaa koskeva kampusuudistus on käynnissä. Toiminnat keskitetään vuoteen 2020 mennessä neljälle kampukselle: Myyrmäki, Leppävaara, Arabianranta ja Myllypuro.

Kampuskokonaisuus on huomattavan suuri: kohteen bruttopinta-ala on noin 56 000 neliötä ja valmistuvan kokonaisuuden tilavuus noin 241 000 kuutiota.

Kohde on esitelty Projektiuutiset 2/2019 -lehdessä. Lue koko kohde-esittely täältä.

RPT SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi. RPT SMARTin kautta saat tiedon kaikista Suomen rakennushankkeista ja työmaista.
RPT SMART

Mukana olleet yritykset

Glamox Oy

Opiskelua laadukkaassa ja energiatehokkaassa valaistuksessa

Persoonallisesti kalustettuihin luokkatiloihin tuovat valoa alakattoon upotetut C90-moduulivalaisimet, jotka antavat tasaisen ja häikäisemättömän valon myös aulatiloihin ja uuteen kirjastoon. Käytäviä valaisevat C80-sarjan ohuet jonovalaisimet, joita on upotettu myös kattoikkunoiden pitkille sivuille. 

Kahdeksan metrin korkeuteen ulottuvia konesaleja ja laboratorioita valaisevat kattoon asennetut, hyvän hyötysuhteen GIR-valaisimet. Urheilusalin C51-valaisimet kestävät paitsi aikaa, myös palloniskuja. Ravintolan tarjoilualueen kattoon on upotettu pienikokoisia, tunnelmallisia O67-alasvaloja. Autolaboratorion olosuhdehuoneen virtaviivaiset ja pitkäikäiset i70-valaisimet kestävät testausten äärimmäiset lämpötilavaihtelut. MAXZ67-valaisimet taas pärjäävät EX-luokitelluissa tiloissa. 

”Kaikki valaisimet ovat vakiomallistoa, mikä helpottaa valaistuksen huoltoa. Yhteistyö Glamoxin kanssa sujui hyvin ja kaikki toimitukset saatiin nopeasti työmaalle”, sanoo sähkösuunnittelija Minna Pänkäläinen Rejlers Finland Oy:stä.  
Teksti: Glamox Oy 


HSL Group Oy

Tavoitteena muunneltavat ja monikäyttöiset tilat

Kohteen suunnittelun tavoitteena oli tilojen monikäyttöisyys ja se, että tilaratkaisut joustavat myös tulevaisuudessa. Kampuksen muuntojoustavat huone- ja opetustilat toteutettiin HSL Groupin modulaarisilla puulasijärjestelmäseinillä ja niihin liitetyillä sähköpielillä ja ovilla. Ääntä eristävät lasiseinät soveltuvat ominaisuuksiensa puolesta hyvin vaativaan ympäristöön. Seinien puitteet sävytettiin värisuunnitelman mukaisesti muuhun ympäristöön sopiviksi.

Moduulirakenteen ansiosta tilojen muuntelu on tulevaisuuden tarpeiden mukaan nopeaa ja pölytöntä, jolloin siitä aiheutuu mahdollisimman vähän rajoitteita tilojen normaalille käytölle. HSL Group toimittaa järjestelmäseinät ja muut tilaratkaisut elinkaarimallilla, eli HSL:n kokeneet ammattilaiset vastaavat tarvittaessa esimerkiksi tilojen tulevien muutostöiden toteutuksesta koko niiden elinkaaren ajan.


FläktGroup Finland Oy

Talotekniikka näkyväksi

Kampus on suunniteltu elämälle ja uusille kohtaamisille avoimeksi ympäristöksi. Muotokielestä vastaava pääsuunnittelija arkkitehti Rainer Mahlamäki visioi A-taloon avoimen, kerrokset läpäisevän ja oppimiseen kietoutuvan atmosfäärin. Käytävien varsille on sovitettu avoimia oppimistiloja, jotka sopivat vapaamuotoiseen opiskeluun. Lisäksi rakennuksessa on tarkoituksellisesti näkyvillä talotekniikkaa, jotta kaikki muutkin kuin kiinteistö- ja rakennusalan opiskelijat näkevät mitä seinien takaa löytyy.

Metropolia Ammattikorkeakoulun osaamisaluepäällikkö Jorma Säteri on Suomen johtavia sisäilma-asiantuntijoita. Hän on aikaisemmin toiminut 20 vuotta Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtajana sekä tutkijana VTT:llä ja Teknisessä korkeakoulussa.

Säteri kertoo, että Metropolian kaikissa neljässä rakennuksessa on samanlainen IV-järjestelmä.

- Kiinteistö täyttää S2-luokan sisäilmastotavoitteen. Luokkahuoneissa on tarpeenmukainen ohjaus kolmessa portaassa.

Säteri nostaa esille myös asian, jota rakennuksessa liikkuvat eivät välttämättä tule ajatelleeksi. Laitteet vaativat yllättävän paljon tilaa. Koska koneita ja kanavia on paljon, niille on jo suunnitteluvaiheessa varattava riittävästi tilaa.


Paroc Oy Ab

20 kilometriä putkikourua

Kohde on merkittävä taloteknisiä eristyspalveluja tuottavalle Hewaco Oy:lle, joka valitsi Myllypuro Kampuksen putkieristeeksi PAROC Hvac Combi AluCoat T:n.

-Ajoitus oli täydellinen, sillä Combi-kouru oli tullut juuri markkinoille, kun Myllypuron Kampuksen projekti osaltamme käynnistyi. Pääsimme siis testaamaan uutta tuotetta heti tositoimissa, projektipäällikkö Tomi Elolähde Hewacolta kertoo. Elolähteen mukaan Combi-kourun hyödyt päästiin todentamaan Myllypurossa todella isosti, sillä projektin putkikourujen menekki on arviolta 20 000 metriä. – Eristettävää putkea on siis saman verran kuin matkaa Helsingin keskustasta kehä I:lle, jonka kupeessa Myllypuron Kampus Itä-Helsingissä sijaitsee.

Reilu vuosi sitten Suomen markkinoille lanseeratun Combi-kourun ainutlaatuisuus perustuu putkieristeen tähtimäiseen sisähalkaisijaan, jonka ansiosta yhtä ja samaa kourua voi käyttää erikokoisissa putkissa. Pieni asia, jolla on yllättävän suuri merkitys asiakkaan liiketoiminnan kannalta. – Noin vuoden kokemuksen perusteella Combi-kouru on omalta osaltaan nopeuttanut varastomme kiertoa, tehostanut työmaan asennustyötä, pienentänyt materiaalihukkaa ja parantanut jopa asentajiemme työturvallisuutta työmaalla. Kaikki edellä mainitut asiat näkyvät kustannussäästöinä viivan alla, Elolähde kertoo.


Fescon Oy

Nanten Decofloor Comfort Plus

Hissien edustat ja käytävät päällystettiin Nanten Decofloor Comfort Plus -menetelmällä jonka vahvuutena on täysin saumaton lattiapinta joka on helppo pitää puhtaana ja joka kestää hyvin kulutusta.


Audico Systems Oy

HALLITTU VALVONTA JA YLLÄPITO

Metropolian AV-sopimuksen kilpailutus sisälsi erilaisten laiteyhdistelmien sekä toimittajaehdokkaiden tekniikan testaamista käytännössä ja opetuksessa. Kriteerit olivat tiukat. Päätavoitteena olivat muuntojoustavuus, helppous ja vakioitavuus; kantoipa käyttäjä mitä konetta tahansa, kaiken haluttiin olevan yhden piuhan päässä, nappia painamatta.

Yli puolitoista vuotta kestäneen suunnittelun, kokeilun, karsimisen ja kilpailutuksen jälkeen Metropolia teki valintansa. "Audico ymmärsi tarpeemme. Suunnitelma on saatu skaalattua koko taloon", Metropolian AV-suunnittelija Lauri Wilén antaa tunnustusta Myllypuron projektista, joka käsitti yhteensä 85 tilaa luokkahuoneista neuvottelutiloihin.


Akustiikkasuunnittelija
Akukon Oy
Arkkitehti
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
Arkkitehti
Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy
Automaatiosuunnittelija
Sweco Talotekniikka Oy
Automaatiourakoitsija
Quattroservices Oy
I-suunnittelija
Sweco Talotekniikka Oy
I-urakoitsija
Quattroservices Oy
Keittiösuunnittelija
Oy Suurkeittiö-Insinööritoimisto Rita Pulli -
Louhintaurakoitsija
Louhintahiekka Oy
LV-suunnittelija
Sweco Talotekniikka Oy
LV-urakoitsija
Quattroservices Oy
Maanrakennusurakoitsija
Louhintahiekka Oy
Paloturvallisuuussuunn.
L2 Paloturvallisuus Oy Jensen Hughes
Projektinjohto
YIT Suomi Oy
Rakennesuunnittelija
WSP Finland Oy
Rakennusurakoitsija
YIT Suomi Oy
Rakennuttaja
Helsingin kaupunki Kaupunkiympäristön toimiala, Tilat
Rakennuttajakonsultti
Ramboll CM Oy
Sprinkleriurakoitsija
Quattroservices Oy
Sähkösuunnittelija
Rejlers Finland Oy
Sähköurakoitsija
Quattroservices Oy
Turvasuunnittelija
Rejlers Finland Oy

Liitetyt tuotteet

Ilmankäsittelykoneet

Ilman laatu vaikuttaa suoraan ihmisten terveyteen, tuottavuuteen ja viihtyvyyteen. Sisäilman laatuun vaikuttaa ...


Ratkaisut

Kokous- ja esityskäytössä tiedon esittämisen ja esitysteknisten laitteiden käytön helppous ja näyttävyys ovat ...


Sisävalaistus

Hyvä valaistus vähentää terveysongelmien riskiä, parantaa turvallisuutta ja lisää tuottavuutta. Hyvä valaistus ...


Polyuretaanipinnoite

Polyuretaanipinnoite soveltuu keskiraskaan ja kevyemmän rasituksen alaisiin tiloihin.


Talotekniikka

Tekninen eristäminen varmistaa energiankäytön tehokkuuden, vähentää energian kulutusta ja pidentää järjestelmi ...


Puulasiseinät

Käytännöllinen moduulirakenneHSL-puulasiseinä on moduulirakenteinen, josta on kaksi etua: seinä on helppo asen ...


Hanketiedot

Metropolian Myllypuron kampus Helsinkiin
Metropolian Myllypuron kampus
Myllypuro K. 45165
Helsinki
Uusimaa
Arvo(Milj.):
Ei tiedossa
Urakkatyyppi:
Projektinjohto
Brutto-ala:
56000
Aloitus:
Toukokuu 2016
Valmistuminen:
Syksy 2019
Luotu:
2014
Päivitetty:
2016-12-09

Samankaltaiset referenssihankkeet

Aalto-yliopisto Töölö | ent. Kauppakorkeakoulun päärakennus

Aalto-yliopisto Töölö | ent. Kauppakorkeakoulun päärakennus

Sisp. korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

Ikoninen Woldemar Baeckmanin ja Hugo Harmian suunnittelema rakennus sijaits...


Diakonia-ammattikorkeakoulun Kalasataman kampus

Diakonia-ammattikorkeakoulun Kalasataman kampus

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Kalasataman kampus on suunniteltu paitsi moderniksi digitaalisuutta hyödyntäv...


Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Lutakon Kampus

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Lutakon Kampus

Jyväskylä

Lutakon kampuksella toimivat sosiaali- ja terveysala (Hyvinvointiyksikkö) ja ...


Metsähovin radio-observatorio

Metsähovin radio-observatorio

Kirkkonummi

Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio. Metsäho...


Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän