Kuntosalien tärinävaimennus

Päivämäärä: 16.2.2021

Christian Berner Oy:n valikoimasta löytyy monia vaihtoehtoja kuntosalien tärinävaimennukseen.  Vaimennusratkaisut riippuvat siitä, kuinka suuri vaimennustaso halutaan kulloinkin kyseessä olevalle kuntosalille. Tyypillisesti kuntosalin vaimennuksessa on kyse kauppakeskusten tai asuintalojen yhteyteen rakennetun kuntosalin tärinävaimennuksesta. Alla on muutamia Christian Bernerin tarjoamia vaihtoehtoja kellutetun lattian toteuttamistavoille.

Sylomer-kaistoilla kellutettu lattia

Sylomer-kellutus on käytännössä vakioratkaisu kaikissa kelluvien lattioiden tapauksissa. Sylomer-materiaalia on saatavilla monia eri jäykkyyksiä ja oikea jäykkyys valitaan sen mukaan, kuinka paljon kuormaa Sylomerin päälle tulee. Esimerkiksi kevyen, puulattiarakenteen alle tarvitaan huomattavasti joustavampi Sylomer kuin pintabetonilaatan alle.

Pintabetonilaatan kellutus tapahtuu kaistoilla, joten betonilaatta tulee valaa esimerkiksi liittopellin päälle, joka asennetaan kohtisuoraan kaistoihin nähden. Tällä ratkaisulla päästään n. 12 Hz:n ominaistaajuuteen, mikä on lähtökohtaisesti hyvä eristävyys kelluvalle lattialle. Kuntosaleissa Sylomer-kaistoja saatetaan käyttää esimerkiksi yleisillä alueilla, pois lukien vapaapainoalueet. Vapaapainoalueilla iskut ovat niin voimakkaita, ettei Sylomer välttämättä riitä.

GERB-jousilla kellutettu lattia

Vapaapainoalueilla tai vaihtoehtoisesti koko kuntosalin alueella voidaan käyttää teräsjousia riippuen vaimennusvaatimuksesta. Teräsjouset ovat soveltuvampia siksi, että niillä päästään 4Hz:n ominaistaajuusalueelle. Käytännössä näin kellutetun laatan pitäisi eristää kaikki taajuudet n. 10 Hz:stä ylöspäin.

Pintalaatta kellutetaan jousilla, joita puristetaan hydraulisen tunkin avulla jousikotelon sisään, mikä mahdollistaa pintalaatan nousemisen milli kerrallaan. Pintalaatan sisään valetaan valun yhteydessä sylinterin muotoiset jousikotelot, jotka jakavat jousien painetta laatan sisään. Varsinaisessa asennuksessa jokainen jousi puristetaan hydraulisen tunkin avulla kotelon sisään, jolloin laatta saadaan nousemaan ja lopulta välipohjaan saadaan 30 – 70 millimetrin ilmaväli. Näin toteutetuissa ratkaisuissa saadaan erittäin hyvä vaimennustaso myös hyvin matalille herätteille, jolloin kuntosalin kovatkaan iskut eivät johdu runkoäänenä rakennuksessa eteenpäin.

FZH + Sylomer -ratkaisu

AMC Mecanocaucho:n valmistama FZH + Sylomer toimii asennusfilosofialtaan samoin kuin teräsjouset, mutta vaimentavana komponenttina käytetään 25-37mm Sylomeria. Jousten tapaan kotelot valetaan betonilaatan sisään, mutta jousista poiketen Sylomer-palat ovat jo koteloissa sisällä. Laatta saadaan nostettua kiertämällä kierretankoa 2 kierrosta jokaisella nostolla. Saavutettu ominaistaajuus on sama kuin Sylomereilla.

Alla oleva video asennusprosessista:

G-FIT -ratkaisut

Uusimpana vaihtoehtona on Getzner Werkstoffe:n vamistama G-Fit -tuoteperhe. G-Fitit ovat ainoastaan kuntosaleihin kehitetty ratkaisu, jossa erilasia rakenteita voidaan parantaa erilaisilla G-Fit -paloilla. G-Fit -tuoteperheessä vaimennuskomponenttina käytetään sekoitusta Sylomerista sekä Sylodynistä. G-Fit:n ehdottomasti paras puoli on se, että G-Fit on valmis järjestelmä, joka on testattu, sertifioitu ja todistettu toimivan datalehtien akustisten tietojen mukaisesti.  

Kaikki muut Sylomer-rakenteet ovat räätälöityjä ja näille ei ole olemassa testitulosraporttia valmiin rakenteen vaimennuskyvystä. Suunnittelijan näkökulmasta G-Fit -ratkaisu tarjoaakin hyvin luotettavaa tietoa muiden vaatimusarvioiden tueksi.

G-Fiteistä löytyy materiaaleja vapaapaino-, kardio- ja aerobic -alueille. Lisäksi tuoteryhmään kuluu juoksumaton alle asennettavat neljän palan setit.

Shock absorbia voidaan käyttää vapaapaino- & crossfit -alueilla suoraan pintamateriaalin päällä. Tuotteemme päälle tulisi laittaa vielä kumirouhematto, joka hieman jäykistäisi rakennetta.

Impact puolestaan on samoihin käyttötarkoituksiin, mutta rakenne toteutetaan kelluvasti, jolloin palat asennetaan pintalaatan alle kaistamaisesti.

Cardio & aerobic tuotteet ovat molemmat kelluviin ratkaisuihin tarkoitettu. Cardiota käytetään nimensä mukaisesti toiminnallisessa sekä voimaharjoittelussa, kun taas Aerobicin sovelluskohteita:

  • Zumba
  • Tanssilattiat
  • Yoga & pilates
  • Circuit
  • Pallolajit

Shock absorb, Impact, Cardio & Aerobic vaimentimista on saatavilla neljää eri tasoa:

  1. Base                          (paksuus 12,5mm; vaimennus 9 dB (A))
  2. Advanced                 (paksuus 25mm; vaimennus 17 dB (A))
  3. Pro                            (paksuus 50mm; vaimennus 24 dB (A))
  4. Extreme                   (paksuus 75mm; vaimennus 29 dB (A))

 

Vaimennus on sitä parempi, mitä paksumpi pala valitaan.

Kun tarvitset tärinänvaimennusta, ole yhteydessä Christian Berner Oy:n asiantuntijaan.

Anton Sutinen
Tuotepäällikkö
Tärinäneristys

Puh. +358 40 738 9925
[email protected]

Referenssihankkeet Christian Berner Oy

REDIn kauppakeskus

REDIn kauppakeskus

Uudisrakennus | Helsinki | 390,00 milj €

Helsingin elämyksellisin kauppakeskus REDI avataan syksyllä 2018. REDI mulli...

Kauppakeskus Ainoa

Kauppakeskus Ainoa

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

Espoon Tapiolassa sijaitseva kauppakeskus Ainoa on valmistunut ja avattu koko...

Tuuliniitty 3 puukerrostalo Tapiolassa

Tuuliniitty 3 puukerrostalo Tapiolassa

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

Tuuliniitty 3 on valmistuttuaan Espoon ensimmäinen puusta rakennettava ja kaa...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän