Ilmalämpöpumpun hurinalle loppu

Päivämäärä: 28.1.2019

Kulunut lämmin kesä on kasvattanut ilmalämpöpumppujen myyntiä. Myynnin kasvu on heijastunut myös oheistuotteiden myyntiin: pumppujen ulko-osista johtuva hurina saattaa kantaa kiinteiden rakenteiden kautta sisälle ja näin ollen aiheuttaa epämukavaa runkomelua talossa.

Saamme yksityisiltä henkilöiltä paljon kyselyitä tärinää ja hurinaa vaimentavista jousista. Tavoitteenamme olisi kuitenkin myydä tuotteet ”bulkkina” maahantuojalle, sillä toimimme B2B-markkinalla varsinaisesti, toteaa Christian Berner Oy:n tärinävaimennuksesta vastaava tuotepäällikkö Anton Sutinen.

Ilmalämpöpumppujen ulko-osia vaimennetaan monesti valmistajan omilla kumisilla vaimentimilla. Jouseen verrattuna kumi ei kuitenkaan toimi läheskään yhtä hyvin: testeissä jousella on päästy 50hz herätetaajuudessa n. 14,7 dB parempaan tulokseen, mikä tarkoittaa 80 % parannusta kumiin verrattuna kuuntelupisteen ilmaäänessä (kts kuva alla, lähde: Getzner Werkstoffe GmbH).

”Pahimmassa tapauksessa asiakas on pakkasöinä valvonut unettomia öitä muutaman viikon putkeen”, Anton kertoo.

Hurina saattaa aiheuttaa ongelmia erityisesti seinäkiinnityksessä, jossa ulko-osa on melko kiinteillä kiinnityksillä kiinni seinässä. Getzner Spring Solutions:n Isotop MSN sarjan jouset asennetaan ulko-osan neljän tassun alle. Ilmalämpöpumpun ulko-osan painavamman puolen alle asennetaan MSN 5:set ja kevyemmän puolen alle MSN 3:set.

Teknisesti jousella on mahdollista päästä alempaan ominaistaajuuteen, mikä tarkoittaa parempaa tulosta eristyksessä. Mitä matalampi ominaistaajuus, sitä paremmin eristin toimii. Toinen jousia puoltava syy on ollut kumin kovettuminen. Kumi kovettuu ja hapertuu ajan myötä. Pakkasessa sen ominaisuudet huononevat kovettumisen seurauksena.


Christian Berner OY on Getzner Werkstoffe GmBH:n virallinen maahantuoja Suomessa. Christian Berner Oy kuuluu Christian Berner Tech Trade -konserniin, jolla on toimipisteet Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Teemme asiakkaistamme kilpailukykyisempiä ja yksinkertaistamme heidän arkipäiväänsä ammattitaitoisilla tarveanalyyseilla, neuvonnalla, huollolla ja kehittämisellä. Kilpailuetujamme ovat korkeatasoinen tekninen osaaminen, huolto ja toimitusvarmuus.

Hakusanat: tärinänvaimennus, lämpöpumppu, runkomelu, christian berner

Referenssihankkeet Christian Berner Oy

As Oy Helsingin Sinfonia

As Oy Helsingin Sinfonia

Helsinki

Entiset Sibelius-Akatemian tilat muuttuvat uniikeiksi vuokrakodeiksi paraat...

Vuoreksen kuusikko

Vuoreksen kuusikko

Tampere

Tampereen Vuorekseen rakentuu Kuusikko – kuuden puurunkoisen kerrostalon ko...

Kauppakeskus Ainoa

Kauppakeskus Ainoa

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

Espoon Tapiolassa sijaitseva kauppakeskus Ainoa on valmistunut ja avattu koko...

Raisio Oyj tuotantolaitos

Raisio Oyj tuotantolaitos

Uudisrakennus | Raisio | 45 milj. €

Raisio on suomalainen ruoka-alan yritys, jonka brändit ovat tuttuja jokaisess...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi