Durat ympäristön ehdoilla

Päivämäärä: 14.2.2024


Kun Durat-kalusteesta syystä tai toisesta luovutaan käyttökohteessa, se voidaan kunnostaa ja myydä  uudelle käyttäjälle. Kalusteen kierrätys on ensisijainen tapa pidentää tuotteen elinkaarta.

Durat on tuote, jonka alkuperäisen tuotekehityksen lähtökohtana jo yli kolmekymmentä vuotta sitten oli vähentää kaatopaikalla päätyvää muovijätettä. Duratin valmistuksessa käytetään teollisuuden hylkymuovia. Kaikissa Duratin tuotteissa on aina noin 30 prosenttia kierrätysmateriaalia. Kiertotalousperiaatteen mukaisesti Durat-tuotteet voidaan myös kierrättää sataprosenttisesti.

Kalustetuotannossa syntyvät ylijäämäpalat käytetään uuden materiaalin valmistamiseen, materiaali kierrätetään täysin eikä hukkaa synny. Ylijäämämuovin käyttö korvaa vastaavan määrän neitseellisiä raaka-aineita materiaalin valmistuksessa. Näin säästetään huomattavasti resursseja muihin, tavanomaisiin komposiittimateriaaleihin verrattuna.

Duratin elinkaari on erittäin pitkä. Pinta voidaan tarvittaessa uudistaa kevyesti hiomalla.

EPD-sertifioitu tuote

Duratin ensimmäinen EPD-ympäristöseloste sertifioitiin keväällä 2023.  Ympäristöselvitystä varten tehtyjen laskelmien mukaan Duratin hiilijalanjälki on 3,35 kgCO2e. EPD (Environmental Product Declaration) on vapaaehtoinen ja standardoitu tapa esittää luotettavasti olennaiset ja varmennetut tiedot rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksista.

Duratilla on rakennusmateriaalien päästöluokitus M1. Duratin käyttö rakennusmateriaalina edesauttaa rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä Leedin (Leadership in Energy and Environmental Design) pisteiden saavuttamista.

Durat Kierto – ostamme takaisin kalusteet ja hukkapalat

Durat lunastaa kaikki käytöstä poistuvat Durat-kalusteet, kunnostaa ne ja myy uudelleen. Toiselle kierrokselle ehtineet tuotteet myydään Durat Kierto -tuotteina.

Tuotteiden kunnostaminen ja uudelleenkäyttö on ensisijainen tapa pidentää tuotteen elinkaarta. Näin vähennetään uuden materiaalin valmistamiseen käytettävän energian ja neitseellisen materiaalin tarvetta.

Durat kierrättää myös kaikki oman puuseppäosastonsa tuotannossa syntyvät leikkuupalat uuden materiaalin raaka-aineeksi. Yritys ostaatakaisin myös asiakkaidensa tuotannossa syntyvät hukkapalat.

Duratin omaleimainen kuosi syntyy kierrätysmuovista.

Tavoitteena kierrätysmateriaalin osuuden lisääminen

Duratilla panostetaan merkittävästi tuotekehitykseen, jonka keskeisenä tavoitteena on kasvattaa kierrätysmateriaalin määrää niin, että sen osuus olisi vähintään 80 prosenttia lopputuotteesta.

Yrityksen kaikkia toimintoja kehitetään jatkuvasti niin, että sen toiminnasta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä  pystyttäisiin alentamaan lähitulevaisuudessa 30–40 prosenttia nykyisestä. Duratin strateginen tavoite on olla kokonaisvaltaisesti linjassa kestävän kehityksen toimintatapojen ja periaatteiden kanssa. Tavoite vaikuttaa yrityksen kaikkeen toimintaan ja päätöksen tekoon.

Keskeisimmin toiminnan ympäristövaikutuksia vähentävät tuotekehityksen ansiosta mahdollistuva ekologisten raaka-aineiden määrään lisääminen ja uusiutuvan energian hyödyntäminen tuotannossa. Tällä hetkellä noin 30-40 prosenttia Duratin tuotannon vaatimasta energiasta tuotetaan tehtaan katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla.

Referenssihankkeet Durat

Viihdekeskus Flamingo

Viihdekeskus Flamingo

Uudisrakennus | Vantaa | 140,00 MEUR

Las Vegasin ensimmäisestä yökerhosta nimensä lainannut neljän eduskuntatalon ...

Kirkkonummen hyvinvointikeskus

Kirkkonummen hyvinvointikeskus

Uudisrakennus | Kirkkonummi | 44,5 milj. €

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa terveyskeskukset, paikkakunnalla Ki...

Nurmijärven kirjasto

Nurmijärven kirjasto

Nurmijärvi

Kuva: Nurmijärvi

Supermarket Centrum, Turku

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän