5 vinkkiä – veden ja energian säästäminen onnistuu myös käyttömukavuudesta tinkimättä

Päivämäärä: 6.9.2022

Miten voin säästää vettä ja energiaa kotona? 

Olemme tottuneet käyttämään runsaasti lämmintä vettä päivittäisissä askareissamme, kuten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisesta, kodinhoidosta tai vaikkapa itsensä hemmottelusta lämpimässä suihkussa.  

Pikkuhiljaa olemme alkaneet kuitenkin herätä siihen todellisuuteen, että vesi ei ole rajaton resurssi, ja etenkin sen lämmittämisestä koituvat kustannukset ovat herättäneet viimeaikoina yhä useampia miettimään omia kulutustottumiksiaan – sekä kustannuksiaan. 

Meillä on hyviä uutisia. Oman vedenkäytön järkevöittäminen ei lopulta ole kovin työlästä, eikä edes käyttömukavuudesta tarvitse juurikaan tinkiä. Olemme koonneet muutamia vinkkejä, joiden ansiosta veden ja energian kulutusta ja niistä aiheutuvia kustannuksia voi helposti pienentää. 

1. Lyhennä suihkussa viettämääsi aikaa 

Suihku on yksi kotitalouden eniten energiaa kuluttavista paikoista. Suihkussa kuluu minuutissa enemmän energiaa kuin pidettäessä kodin valoja päällä päivän ajan. Joten suihkuajan kestolla on iso merkitys veden kulutukseen. 

2. Tarkkaile ja muuta omaa käyttäytymistäsi 

Monella meistä on omat vakiintuneet suihkurutiinimme, joita on hyvä välillä pysähtyä tarkastelemaan. Valuuko lämmin vesi suihkusta suoraan viemäriin odotellessasi sen lämpiämistä tai saippuoinnin aikana? Suihkun sulkeminen silloin kun vettä ei tarvita, johtaa isojen litramäärien säästämiseen ilman että sillä on lainkaan vaikutusta käyttömukavuuteen. 

3. Virtaamarajoitetut tuotteet 

Tavanomaisesta suihkusta vettä virtaa keskimäärin 12 litraa minuutissa. Oraksen valikoimasta löytyy virtaamarajoitettuja vaihtoehtoja, joilla konkreettisesti vähennetään suihkussa tulevan veden määrää minuutissa, jolloin kulutus pienenee automaattisesti. 

4. Harkitse kosketusvapaata hanaa 

Kosketusvapaan hanan toiminta perustuu sensorin havaitsemaan käsien liikkeeseen. Kun kädet poistuvat sensorin tunnistusalueelta, hana sulkeutuu automaattisesti. Näin vettä virtaa ainoastaan kun sitä tarvitaan. Sinun ei tarvitse muistaa sulkea hanaa itse esimerkiksi hampaiden harjaamisen ajaksi. Älyhanan avulla vettä ja energiaa säästyy jopa 50%. 

Kosketusvapaisiin hanoihin liittyy usein ennakkoluuloja, kannattaa käydä tutustumassa artikkeliimme myyteistä ja niihin liittyvistä faktoista täältä! 

5. Virtaamarajoitetut keittiö- ja pesuallashanat 

Kosketusvapaiden hanojen lisäksi Oraksen valikoimasta löytyy virtaamarajoitettuja hanoja myös pesualtaaseen ja keittiöön suihkun lisäksi. Näissä virtaavan veden määrä on rajoitettu vakiotuotetta pienemmäksi, jolloin vedensäästö on automaattista. Oras Vega -tuoteperheessä on lisäksi ekonappi, jota painamalla rajoitus voidaan tarvittaessa ohittaa. Kyseisen tuoteperheen pesuallashanojen ekonappi rajoittaa virtaaman lisäksi lämpötilaa, mikä tekee siitä turvallisen valinnan esimerkiksi lapsiperheen kotiin. 

On tärkeää tiedostaa, että vesi on kallisarvoisin luonnonvara, mitä ihmisillä on. Oraksen tuotteet on suunniteltu siten, että ne säästävät ympäristöä ja toimivat luotettavasti koko pitkän elinkaarensa ajan. Lue aiheesta lisää kotisivuiltamme alla olevasta linkistä!

Referenssihankkeet Oras Oy

Lastensairaala

Lastensairaala

Uudisrakennus | Helsinki | 175,00 milj €

Uusi lastensairaala on valmistunut rakennuksena ja taloteknisesti. Ensimmäise...

Palvelutalo Elsie

Palvelutalo Elsie

Uudisrakennus | Sipoo | 9,00 milj €

Nikkilän keskustassa sijaitsevassa kolmikerroksisessa palvelutalossa asutaan ...

Helsingin Musiikkitalo

Helsingin Musiikkitalo

Uudisrakennus | Helsinki | 160,00 milj €

Idea Sibelius-Akatemian, Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorke...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje