Viherkatoista hyötyjä

Päivämäärä: 2.5.2017

Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy! Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja valunnan viivästyessä ja kokonaisvalunnan puolittuessa veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.

Rakennusbetoni tuotteistaa ekologista viherkattotuotetta yrityksille ja kuluttajillekin sopivia paikallisia tuotteita ja kasveja hyödyntäen. Kiertotaloutta hyödyntämällä katoille toteutetaan paikallisiin ketokasveihin pohjautuvaa kotimaista viherkattoratkaisua. Kompostimultaan ja kevytsorabetonin sivutuotteena syntyvään murskesoraan perustuvaan kasvualustaan, lumppukuidusta tehtyyn huopaan ja kierrätyskaislaan nojaava viherkattoratkaisu on paikallinen, uniikki ja tiukan tieteellisen tutkimuksen alla oleva ratkaisu.

Niittykasvillisuus on luonnossa esiintyvien lajien muodostamaa ruoho- ja heinäkasvillisuutta. Katoille sopivat yleensä kuivan ja paahteisen paikan ketokasvit. Varjoisille katoille valitaan puolivarjoisan tai varjoisan paikan lajeja, jotka kestävät myös kuivuutta. Ketokasvien kukinta ja ulkoasu vaihtelevat kasvilajista riippuen. Ketokatoilla voi esiintyä myös maksaruohoja. Kasvivalinnoissa pyritään kasvillisuuteen, jota ei tarvitse niittää. Niittykatoilla voidaan kasvattaa myös kuivan paikan olosuhteissa menestyviä maanpeiteperennoja ja varpukasveja. Suosimme paikallisia kotimaisia kasvillisuusvyöhykkeelle sopeutuneita kasvilajeja.

Viherkatoista on monia hyötyjä. Huleveden määrää vähentävän vaikutuksen lisäksi viherkatto on parhaimmillaan esteettisesti kaunis biodiversiteettiä lisäävä tuottava keidas, joka toimii melua vähentävänä ääntä absorboivana ratkaisuna. Viherkatto myös suojaa kattomateriaaleja suurilta lämmönvaihteluilta sekä haitalliselta UV-säteilyltä.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi