Vesisammutin korvaa vaahtosammuttimen

Päivämäärä: 23.9.2022

Preston tuotekehittämä PrestoNevo vesisumusammutin on täysin lisäaineeton ja myrkytön. Sammute on puhdasta vettä.

Vesisammutin korvaa vaahtosammuttimen

Sammutinsuositukset muuttuivat. Myrkytön vesisammutin korvaa vaahtosammuttimen.

Kestävän kehityksen tavoitteidensa mukaisesti Presto luopuu asteittain sammutusvaahdoissa käytettävistä fluoriyhdisteitä sisältävistä lisäaineista. Tulevaisuuden sukupolville kehitetyssä PrestoNevo vesisumusammuttimessa ei ole lainkaan myrkyllisiä PFAS-yhdisteitä tai muita lisäaineita. Tämä tarkoittaa sitä, että sammutin ei aiheuta terveyshaittoja eikä saastuta ympäristöä.

Presto suosittelee nyt asiakkaita valitsemaan ensisijaisesti vesisammuttimen vaahtosammuttimen sijaan – aina, kun se soveltuu asiakkaan toimintaympäristöön. Valinta voidaan tehdä lähes kaikissa lämpimissä sisätiloissa, joissa ei ole vaaraa palavien nesteiden paloille.

Kestävä kehitys ja tulevien sukupolvien terveys ovat etusijalla Preston tuotekehityksessä. Sammuttimen tulee olla turvallinen  käyttää eikä se saa saastuttaa luontoa. 

Fluoria sisältävien myrkyllisten PFAS-yhdisteiden pois jättäminen vaikuttaa käsisammuttimen teholuokkaan sekä soveltumiseen palavien nesteiden paloihin. Siksi myrkyttömän vesisammuttimen sammutusteho on pienempi kuin vaahtosammuttimen.

Preston tuotekehitystiimi syventyi tutkimaan vesisammuttimen sammutustehon kasvattamista. Tuotetiimin kehittämän uuden teknologian ansiosta PrestoNevossa sammute purkautuu vesisumuna, joka moninkertaistaa jäähdytysvaikutuksen ja takaa tehokkaan sammutuksen.

 Vesi sammuttaa tehokkaasti, myrkyttömästi ja turvallisesti

Vesisammutin on erinomainen valinta useimpiin käyttöympäristöihin. Tätä tukee Preston palokonsulteilta tilaama ulkopuolinen tutkimus riskiperusteisesta sammuttimien valinnasta. Tutkimus pohjautui Ruotsin turvallisuusviraston (MSB) tilastoihin julkisissa* tiloissa syntyneistä tulipaloista ja tyypillisistä palonkuluista. 

Tehty tutkimus osoitti, että vesisammuttimen pienempi teholuokka riittää tehokkaaseen ja turvalliseen sammuttamiseen valtaosassa julkisia tiloja. Suurin osa lämpimissä sisätiloissa alkavista paloista on sammutettavissa vedellä, sillä julkisissa tiloissa vaahtosammutinta vaativat nestepalot ovat hyvin harvinaisia. Vuosina 2018–2019 näitä oli alle prosentti kaikista paloista.

Vesisumusammutin sopii valtaosaan julkisia sisätiloja. Vesisammutin on paras valinta, sillä se on tehokas ja ei aiheuta terveysriskiä sammuttajalle.

Kiinteistön haltijan kannattaa sammutinta valittaessa miettiä, mitä materiaaleja tiloissa on ja millaisia paloja pitäisi pystyä sammuttamaan. Mikäli ei ole riskiä palavien nesteiden palolle, vesisammutin on paras valinta sekä sammuttajan että ympäristön kannalta.

 Miksi Presto toimii ennakoivasti?

 

Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) on ehdottanut PFAS-yhdisteiden käyttökieltoa sammutusvaahdoissa. ECHA ehdotus kieltäisi PFAS-yhdisteitä sisältävien sammutusvaahtojen markkinoinnin, käytön ja viennin ETA-alueen ulkopuolelle.

Preston suositus julkisiin tiloihin, aina kun mahdollista, on täysin myrkytön PrestoNevo vesisammutin. Presto toimii ennakoivasti, koska PFAS-yhdisteet ja niiden hajoamistuotteet ovat erittäin pysyviä ja ne päätyvät helposti ympäristöön saastuttaen pohjaveden, pintaveden tai maaperän.

Myös Suomen sisäministeriö on ottanut PFAS-yhdisteiden käyttökieltoehdotukseen kantaa. Sisäministeriö esittää, että rajoitusten voimaantullessa viestintää pitää lisätä ja käsisammuttimien valintaa koskevia ohjeita päivittää. Presto on alan edelläkävijänä jo nyt uusinut sammutinsuositukset sekä viestii aiheesta aktiivisesti.

 Presto luopuu sammutusvaahdoissa käytettävistä lisäaineista jo ennen kuin laki määrää, koska ympäristö ei odota.

”Me Prestolla emme aio odottaa lainsäädännön asettamaa pakkoa, vaan luovumme PFAS-yhdisteistä jo nyt. Teetimme ulkopuolisen tutkimuksen. Sen perusteella voimme turvallisin mielin ja ylpeinä tarjota asiakkaillemme kestävän kehityksen mukaisen ja riskeihin mukautetun palontorjuntaratkaisun. Ratkaisumme perustuu veteen ja muihin kuin haitallisia yhdisteitä sisältäviin vaihtoehtoihin ja pohjautuu aina asiakkaiden tarpeisiin.”  Tarja Vilmi, tuotehallinnasta vastaava johtaja, Presto Paloturvallisuus Oy

Kiinteistön omistaja, rakentaja tai suunnittelija, tee hyvä päätös – valitse vesisammuttimet!

 On esitetty vaatimus sammutinsuositusten päivittämisestä. Me teimme sen jo. Lataa kiinteistöjen sammutinopas. Saat runsaasti lisätietoa ja näet uudet suositukset. Samalla osallistut vesisumusammuttimien arvontaan.

PFAS-yhdisteet:

 • kertyvät elimistöön ja ovat myrkyllisiä
 • rikastuvat ravintoketjussa
 • lisäävät syöpäriskiä
 • vahingoittavat sikiön kehitystä
 • aiheuttavat hormonaalisia häiriöitä
 • hajoavat erittäin hitaasti tai ei lainkaan
 • saastuttavat pohja- ja juomavesiä

 Tee hyvä päätös jo tänään, vaihda täysin myrkyttömiin vesisumusammuttimiin!

PrestoNevo vesisumusammutin

 • täysin myrkytön
 • sammute teollisesti puhdistettua vettä
 • soveltuu valtaosaan julkisia tiloja ja lämpimiä sisätiloja
 • sopii myös elintarvikerasvapaloihin
 • soveltuu sähköpaloihin
 • tehokas kiinteiden aineiden palojen (A-luokka) sammuttamiseen

*MSB:n tilastoissa julkisia tiloja ovat muun muassa kaupat, hotellit, koulut, urheilutilat, matkustusterminaalit, toimistot, ravintolat, teatterit, elokuvateatterit, museot, kirjastot ja kirkot.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän