Tehokas hybridijärjestelmä kerrostaloon Pasilassa

Päivämäärä: 3.7.2024

Uusiutuvan energian hyödyntäminen leikkaa asumiskulut murto-osaan

Tom Allen Senera urakoi uusiutuvaa energiaa hyödyntävän lämmitys- ja jäähdytys­järjestelmän TA-Rakennuttajan uuteen, 64 asunnon kerros­taloon Pasilan Metsäläntiellä. Kerros­talon pääasiallinen lämmitys­energian lähde on maa­lämpö, jonka rinnalle asennettiin aurinko­keräimet. Asuntojen viilennykseen tarvittava jäähdytys­energia saadaan miltei ilmaiseksi energia­kaivoista. Järjestelmää ohjataan älykkäällä rakennusautomaatiolla.

Jopa puolet matalammat lämmityskustannukset

TA-Rakennuttaja Oy:n rakennuttaja­päällikkö Ilkka Saari kertoo, että maa­lämmön ja aurinko­energian yhdistävään järjestelmään päädyttiin sen taloudellisuuden ansiosta. ”Tavoitteena oli puolittaa kustannukset verrattuna kauko­lämpöön”, hän kertoo. Ratkaisu tuottaa säästöjä myös asukkaille. Saaren mukaan vuokra on jopa euron matalampi asuin­neliötä kohden verrattuna uusiin kaukolämpökohteisiin.

Rakennuttajapäällikkö suosittelee vastaavaa hybridi­järjestelmää uudis­kohteisiin myös ilmasto­tavoitteiden edistämisen kannalta. ”Tämä on selvästi kauko­lämpöä ekologisempaa”, hän toteaa.

Energiakaivot on mitoitettava riittävän syviksi

Tom Allen Seneran valintaan urakoitsijaksi vaikutti muun muassa se, että energia­kaivot oli mitoitettu riittävän syviksi. ”Kilpailutettaessa näppärä tapa saada tarjous­hinta edulliseksi on ali­mitoittaa lämpö­kaivot, jolloin vaarana on, että kallion energia hupenee liian nopeasti ja hyöty­suhde heikkenee”, Ilkka Saari huomauttaa. Kerros­talon tontille porattiin 12 energia­kaivoa, joista kunkin syvyys on 390 metriä.

Asuntojen jäähdytys suoritetaan ilman­vaihdon kautta siten, että tulo­ilmasta poistuu samalla kosteutta. Näin sisä­ilman lämpö­tila ja kosteus­pitoisuus pysyvät miellyttävinä helteilläkin. ”Geoenergialla saadaan asuntojen viilennys käytännössä katsoen ilmaiseksi”, Saari kertoo.

Aurinkokeräimillä lämpöä käyttöveteen

Kerrostalon katolle asennettiin aurinko­keräimiä, joiden keräämä lämpö ohjataan käyttö­veden lämmitykseen. Ilkka Saari suosittelee aurinko­keräimiä kaikkiin kohteisiin, joissa vain rakenteelliset edellytykset täyttyvät. Tehokkaimpaan ratkaisuun päästään, kun rakennuksen katto­lape osoittaa etelään 60–70 asteen kulmassa. Metsäläntien kerros­talossa aurinko­keräinten suunta on optimaaliseen ilman­suuntaan eli etelään. Puolet aurinko­keräimistä voitiin asentaa suoraan katto­rakenteeseen ja loput terästukien varaan.

Älykäs rakennusautomaatio optimoi järjestelmän toimintaa

Metsäläntien kerrostalon lämmitys- ja jäähdytys­järjestelmää ohjataan älykkäällä rakennus­automaatio­järjestelmällä. Rakennus­automaatiolla ohjataan hybridi­järjestelmän lisäksi muun muassa valaistusta sekä ulko-ovien, sauna­osaston ja pesutupien lukituksia.

Rakennuttajapäällikkö painottaa LVI-tekniikan ja tieto­tekniikan yhteis­peliin panostamisen merkitystä optimaalisen hyöty­suhteen saavuttamisen kannalta. ”Maalämpö­järjestelmä on idioottivarma. Olennaista on se, minne aurinko­keräimien lämpö milloinkin ohjataan”, hän toteaa.

Ilkka Saari oli tyytyväinen Tom Allen Seneran toimintaan urakoitsijana sekä asennettuun hybridi­järjestelmään kokonaisuutena.

Etsitkö hankkeeseesi tutkitusti kestäviä energia­ratkaisuja? Varmista, ettei yksikään mahdollisuus jää huomaamatta. Tom Allen Seneran lämpöpumppu­järjestelmien asian­tuntijat auttavat löytämään ratkaisut vaativiinkin kohteisiin.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje