Saimaan Taideluola Retretti

Saimaan Taideluola Retretti on peruskallioon louhittu, nykyisellään lähes 6 000 neliömetrin suuruinen, ainutlaatuinen luolasto, jossa on suuria halleja ja labyrinttimaisia käytäviä yhteensä noin puolitoista kilometriä. Alueella toimi aiemmin Taidekeskus Retretti vuosina 1983–2012.

Retretin uusi nousu käynnistyi vuonna 2018, kun pääomistaja Sinikka Mäkelän johdolla aloitettiin mittava saneerausprojekti ja kaavauudistuksen suunnittelu. Samana käynnistyi myös tapahtuma- ja ravintolatoiminta paikallisen Luola Eventsin toimesta. Tällä hetkellä luolastosta on saneerattu jo noin puolet, lisäksi maan päältä on purettu merkittävä määrä vanhoja huonokuntoisia rakennuksia ja uudistettu puistoalueita. Kesäkuun alussa 2022 avautuu täysimittainen uudistettu digitaalinen elämysalue, sekä kaksi muuta salia. Konsertti- ja ravintolasalin remontti jatkuu ainakin loppuvuoteen 2022 saakka. Niiden valmistumisen jälkeen Saimaan Taideluola Retretin tapahtumatoiminta, sekä yksityis- ja yritystilaisuudet käynnistyvät täysipainoisesti. Mittavaan uudisrakentamiseen tähtäävä kaavaehdotus on määrä viedä kaupungin käsittelyyn alkuvuonna 2022. Uusi kaava mahdollistaisi uusien hotelli-, galleria- ja koulutustilojen rakentamisen alueelle.

Saimaan Taideluola Retretti sijaitsee Tuunaansaaressa Punkaharjun kansallismaisemien äärellä, aivan junaradan ja valtatien 14:n vieressä. Luolaston ja puiston kunnostetut alueet, eli kaikki yleisölle käytössä olevat alueet ovat esteettömiä.

Kuva & teksti: Retretti

RPT SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi. RPT SMARTin kautta saat tiedon kaikista Suomen rakennushankkeista ja työmaista.
RPT SMART

Mukana olleet yritykset

Ostosikkuna Oy

Ostosikkuna Oy / Sonte Finland

Retretin luolasto
Punkaharjulla sijaitseva Retretti nimellä tunnettu 6000m2 luolasto on tullut neljänä vuosikymmenenä tutuksi suurelle osalle Suomalaisia. Luolaston nykyinen omistaja Tuunaansaaren Luola Oy on Sinikka Mäkelän rahoittama yhtiö, jonka visiona on muuttaa luolastoja sen maanpäälliset alueet modernin esitystekniikan avulla täysin ainutlaatuiseksi ympärivuotiseksi kulttuurikeskukseksi.

AV-kumppanin valinta
2019 alussa toimitusjohtaja Pekka Nurminen otti Ostosikkunaan yhteyttä ja halusi kilpailuttaa saamansa laitetarjouksen. Kilpailutuksen myötä pelkkien laiteostojen osalta Ostosikkuna pystyi tarjoamaan Saimaan Taideluolalle 300k€ säästön kilpailevaan laitetarjoukseen verrattuna. Kilpailevaan urakoitsijaan verrattuna projektinjohdon ja suunnittelutyön kustannukset olivat noin 45% ja AV-asennustyön kustannukset 31% matalammat.
AV-asennusten aloittamisen mahdollisuus kesällä 2019 oli viivästynyt kolmella viikolla luolan louhintatöistä johtuen. Kun näyttelyn alkuun oli enää 10 päivää aikaa ja asennuksen alkaminen oli 20 päivää myöhässä. Teimme uudet työkalenterit, jossa asentajamme tekivät 16h päiviä. Asennukset saatiin lähes valmiiksi avajaisiin ja kahtena avajaisia seuraavana yönä toteutimme viimeistelyt. Luola oli suunnitellusti neljä viikkoa auki yleisölle ja medialle. Lopputuloksena Suomen suurimmat mediat julkaisivat uutisia Retretin uudesta aukeamisesta. Lue Ylen artikkeli täältä.

Kesällä 2022 luolasto avataan entistä laajempana
Luola avataan kesällä 2022 entistä laajempana ja ennen kaikkea uusien turvallisuusmääräysten mukaisina. Maksullinen Digitaalisen elämysalueen kierros on edellistä kesää laajempi ja sisältää Unreal pelimoottorilla toteutettuja interaktiivisia kohtauksia menneiltä vuosimiljoonilta.


Samankaltaiset referenssihankkeet

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

Hamburg

Hamburgissa sijaitseva yksi maailman suurimmista konserttisaleista.


Finlandia-talon perusparannus Helsingissä

Finlandia-talon perusparannus Helsingissä

Ulkp. korjaus | Helsinki | 121,8 milj. €

Ulkp. korjauskohde rakennustyyppiluokassa kulttuuritalot, paikkakunnalla Hels...


Haltia - Suomen luontokeskus

Haltia - Suomen luontokeskus

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kulttuuritalot, paikkakunnalla Espo...


Useita yrityksiä
Hanasaaren kulttuurikeskuksen peruskorjaus

Hanasaaren kulttuurikeskuksen peruskorjaus

Laajennus | Espoo | Ei tiedossa

Peruskorjauksen ja laajennuksen jäljiltä Hanasaaren kulttuurikeskus Espooss...


Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje