Rakennusala innovoi taantumassa – tuloksia nähtävissä nyt

Päivämäärä: 4.9.2018

Rakentaminen on yksi suhdanneherkimmistä aloista. Muutaman viimeisen vuoden aikana suhdanteiden parannuttua, sekä uudis- että korjausrakentaminen ovat vihdoinkin vilkastuneet. Kysyimme Ahlsell Oy:n rakentamisen myyntitiimin vetäjä Kasper Kuuselta ja myyntijohtaja Antti Holopaiselta, miten alavireisen ajan innovaatiot ovat nyt näkyvissä, ja mitä tulevaisuus voikaan tuoda tullessaan.

Logistiset ratkaisut tehostavat työmaata

Koska rakentamisen alalla tuottavuusprosentti on suhteellisen matala, joutuivat useat alan toimijat edellisen matalasuhdanteen aikana pohtimaan, miten tehostaa rakentamisen prosessia ja saada siitä kannattavampi. ”Kun henkilöstöstä ja tarvikkeiden laadusta ei voi enää tinkiä, yksi parhaista tehostamisen paikoista on logistiikkaketjun järkevöinti. Kun tavarat tulevat oikeaan aikaan oikeaan paikkaan oikeassa paketissa, vältytään odottelulta ja varastointiongelmilta, ja asentaja voi käyttää aikansa juuri siihen, mihin hänet on palkattu”, kertoo Kuusi, joka on ollut mukana suunnittelemassa Ahlsellin logistisia palveluita asiakaslähtöisesti kasvukeskusten tarpeita erityisesti ajatellen. Yhtenä palveluna on syntynyt täsmätoimituspalvelu, jolloin työmaalle tuodaan yhdellä lavalla esimerkiksi huoneiston x huoneen y sähkötarvikkeet merkittynä ja numeroituna.  

Rakentamisessa aletaan olla avoimempia myös monilta toimialoilta tutulle lean-ajattelulle sekä uuden teknologian tuomille ratkaisuille. Näistä Kuusi mainitsee rakentamisen alalle tuloaan tekevän tavaroiden internetin (Internet of Things, IoT), josta on saatu apua muun muassa kaluston optimointiin ja hallinnointiin. ”Kalustoon kiinnitettävien RFID-tunnisteiden ja siihen liitetyn pilvipalvelun avulla yritys voi seurata, mitä omistaa, ja vaikka sitä, milloin on aika huoltaa ajoneuvo- tai työkalukalustoa. Tällöin muun muassa vähennetään turhia ostoja ja odottamattomia kaluston rikkoutumisia”, Kuusi avaa systeemin logiikkaa. ”Kalustoa vastuutetaan työntekijöille yhä enemmän, ja IoT mahdollistaa, että asentaja on kartalla tarvikkeista itsekin.”

Palvelukulttuuri muuttuu asiakkaan suuntaan

Myös Antti Holopainen painottaa logistiikan tärkeyttä rakennusprojektissa. ”Ei saisi ajatella logistiikkaa vain liikuttamisena, vaan kokonaisvaltaisen toimitusputken hallintana. Jotta rakentamisprosessi sujuu aikataulussa ja budjetoidusti, halvin hinta ei kokonaisuuden huomioiden enää olekaan ainoa merkitsevä tekijä. On ollut onni olla yksi johtava kumppani sähköisen kaupankäynnin osalta, joka tuo asiakkaille liiketoimintahyötyä. Asiantuntijaorganisaationa pystymme tukemaan taustalla asiakasyrityksen isoimpia haasteita. Monialaisena tukkurina olemme vastuussa myös siitä, että tuomme uusia teknologioita ja ratkaisuja asiakkaan käyttöön.”

Tulevaisuudessa on varmasti tarvetta myös älykotiratkaisujen konsultoinnille. ”Kodeissa on sekä sähköä, lvi:tä että automatiikkaa, ja tulevaisuuden älykodit tulevat olemaan näissä kaikissa jollain tavalla kiinni. Ei puhuta enää pelkästä valojen optimoinnista tai ilmastoinnin ohjaamisesta, vaan myös rakennusten lvi-tekniikkaan liittyvistä älyratkaisuista”, Holopainen uskoo. Omakotirakentajat ovat tässä suhteessa edelläkävijän asemassa. ”Tätä voidaan verrata vaikka ilmalämpöpumppuihin tai sähköautoihin, joista molemmat olivat vain harvojen herkkua kymmenen vuotta sitten”, Holopainen sanoo. Hän uskoo turvallisuuden, mukavuuden ja automaation tulevan ohjaamaan tulevaisuuden rakentamista, myös kerrostalorakentamisessa.

Lisätietoja antaa Ahlsellin rakentamisen asiantuntijoiden tiimin vetäjä Kasper Kuusi, 020 584 5842, [email protected]

Kaikki saman katon alta - Yli 150 000 nimikettä

• LVI
• Sähkö
• Koneet ja työkalut
• Teollisuus
• Rakennus
• Infra
• Kiinteistöhuolto
• Data & Tele
• Kylmä
• Automaatio

Ahlsell Suomessa

• Liikevaihto n. 332 milj. €
• 36 myymälää ympäri Suomea

Nopeat ja tehokkaat toimitukset

• Keräilytarkkuus 99,9 %
• 32 000 m2 varastotilaa
• Toimitamme 60 000 tonnia tavaraa vuodessa

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän