Pukkilan laatoilla tyylikkyyttä ja turvallisuutta

Päivämäärä: 11.12.2018

Tornion uimahalli hohtaa peruskorjauksen jälkeen uutuuttaan. Laatat uudistuneeseen uimahalliin toimitti Pukkila. Valkoiset, mustat ja harmaansävyiset laatat luovat tyylikkään ja rauhallisen ilmeen, johon raikas sininen antaa kontrastia.

Pukkilalla on kymmenien vuosien kokemus uimahalli- ja allasrakentamisesta. Projektipäällikkö Anne Latvanen toteaa uimahallien olevan teknisesti vaativia kohteita, joissa laatoitus on alttiina kosteus- ja lämpörasitukselle.

Tornion uimahallin peruskorjaus alkoi vuonna 2017 ja uudistuneisiin tiloihin pääsi jälleen polskimaan vuoden 2018 syksyllä. Remontoidussa uimahallissa on pääallas, lastenallas ja terapia-allas, opetusallas, kylmäallas, poreallas, pienten lasten kahluuallas ja liukumäki. Laattapintaa pukuhuone- ja pesutiloineen on yhteensä noin 4200 neliömetriä.

Tornion uimahalli on valmistunut vuonna 1992. Remontin tarpeessa oli muun muassa alkuperäinen 25 vuotta vanha laatoitus.

Uimahallin peruskorjauksessa altailla noudatettiin samaa laattajakoa kuin mitä olivat aikaisemmat laatat.

– Uima-altaiden rakenteita ei siten tarvinnut laattojen vuoksi muuttaa, mikä olisi ollut työlästä ja kallista, projektipäällikkö Anne Latvanen kertoo.

Suuri osa laatoista on kokoa M10x20. Allasosaston lattioissa laattakoko on 10x10, joka istui parhaiten olemassa oleviin kaatoihin. Laattakokoa kasvatettiin siellä missä se oli mahdollista, esimerkiksi seinälaatat ovat allasosastolla kokoa 30x60.

– Ison laatan etuna on, että laatoituksessa on kuluvaa saumaosaa vähemmän kuin pienemmissä laatoissa, Latvanen mainitsee.

– Jos teknisesti on mahdollista, niin suosittelemme käyttämään isoja laattakokoja. Koolle ei ole olemassa rajoituksia, kunhan laatan vedenimukyky on riittävä, pinnan liukastumisenestoluokitukset täyttyvät ja lattiassa vesi ei pääse lammikoitumaan.

Uimahallin laatoituksessa korostuu turvallisuus. Pukkilan laattavalikoimassa on liukastumisenestoon erilaisia pintavaihtoehtoja.

– Tornion uimahallissa on liukastumisenestoon käytetty pyöreänastaista Natura-laattaa. Turvallisuuteen liittyy myös altaiden ja rappujen reunalaatoitus, joka on erivärinen kuin altaat ja raput. Tämä palvelee myös esteettömyyttä.

Esteettömyys on muutoinkin huomioitu tilojen laatoituksessa. Kaikkien asiakkaiden on helppo kulkea uimahallin tiloissa ja heikkonäköisiä varten lattioissa on ohjausraidat. Sekä miesten että naisten puolella on kaksi saunaa, joista toisessa on tilaa pyörätuoliasiakkaille. Liikuntarajoitteiset pääsevät pääaltaaseen ja terapia-altaaseen hissillä.

Turvallisuuden ja esteettömyyden lisäksi laattapintojen täytyy olla helposti puhdistettavat, koska jokaisessa tilassa vaaditaan korkeaa hygieniatasoa. Kokemuksen kautta Pukkilan Natura-laatta on osoittautunut tässä erinomaiseksi ominaisuuksiltaan.

Projektipäällikkö Anne Latvanen Pukkilasta kiittelee Tornion uimahallihankkeessa mukana olleita rakennusurakoitsijaa ja kiinnitystuotteiden asiantuntijaa.

– Hienot laatat eivät pelkästään riitä. Yhteistyö rakennuttajan, arkkitehdin ja rakennusliikkeen kanssa korostuu etenkin peruskorjauskohteissa. Laatoitettavan betonipinnan pitää olla luja, tasainen ja tarpeeksi karhea, että laatta saadaan siihen hyvin kiinnitettyä. Myös kiinnitystuotteiden tulee olla ensiluokkaisia.

Tornion uimahallin rakennusurakoitsijana toimi TSV-Rakennus Oy, ja betonin korjauksissa, tasoituksissa, vedeneristämisessä ja laattojen kiinnityksissä käytettiin Weberin tuotteita.

Pukkilan valikoimasta löytyvät kaikki laatat, erikoiskappaleet ja laatoitustuotteet uimahallien uudis- ja korjausrakentamiseen. Uima-altaiden ja muiden uimahallitilojen laatoituksessa on omat erityisvaatimuksensa, jotka liittyvät laattojen ominaisuuksiin. Näihin tarpeisiin Pukkila osaa vastata yli 100 uimahallin kokemuksella.

Referenssihankkeet Pukkila Oy Ab

Espoon uusi sairaala

Espoon uusi sairaala

Uudisrakennus | Espoo | 150,00 milj €

Jorvin sairaalan viereen Espooseen rakennetussa kuntoutussairaalassa arkkiteh...

HOAS Jätkäsaari

HOAS Jätkäsaari

Uudisrakennus | Helsinki | 12,00 milj €

Syksyllä 2012 Jätkäsaareen valmistuva 206 asunnon opiskelija-asuintalo on opi...

Saunalahden koulu

Saunalahden koulu

Uudisrakennus | Espoo | 27,00 milj €

Espoon Saunalahti on voimakkaasti kasvava asuinalue Kirkkonummen rajan tuntum...

Samppalinnan maauimalan peruskorjaus

Samppalinnan maauimalan peruskorjaus

Korjaus | Turku | 7,75 milj €

Arkkitehti Abel Sandelinin suunnittelema Turun Samppalinnan maauimala on rake...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje