Pinnoitettavat lattiatasoitteet

Päivämäärä: 29.3.2023

Pinnoitettavat lattiatasoitteet

Tartuntavetolujuus on tasoitteen tärkein ominaisuus pinnoituskohteissa. Pinnoitteen lujuudenkehityksen aikana muodostuu suuria vaakasuuntaisia vetojännityksiä, jotka kohdistuvat alustaan. Mikäli tasoitteen tartuntavetolujuus ei ole riittävä, pinnoite repii itsensä irti alustasta kovettumisen aikana.

Pinnoitettavuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä epoksi-, polyuretaani- tai akryylihiertopinnoitteiden asentamista.

Pinnoitteet on suunniteltu asennettavaksi suoraan betonin päälle. Aina betonivalut eivät kuitenkaan onnistu ja alusta vaatii tasoitusta. ARDEX´n lattiatasoitevalikoimasta löytyy sopiva tasoite kaikkien pinnoitteiden alle. Vetolujuustutkimuksia on tehty yhteistyössä eri pinnoitevalmistajien kanssa.

Tasoitteen valintaan vaikuttaa käyttörasitus. Betonilattiat BY45 julkaisussa on eritelty eri rasituksien tiloja. Kovimmat lujuusvaatimukset tasoitteelle asettavat teollisuuden tilat. Tällöin puhutaan suurten rasitusten tiloista, joiden vetolujuusvaatimus on suurempi kuin 2,0 N/mm².

Alustan vaatimukset huomioidaan ennen tasoitustyötä. Pinnasta poistetaan heikko ainesosa, joka betonissa on usein sementtiliima. Varsinkin varhainen teräshierto nostaa paljon sementtiliimaa betonin pintaan. Hionnan, puhdistuksen ja imuroinnin jälkeen betonin pintaan levitetään pohjustusaine, joka sitoo hienon pölyn alustasta ja parantaa tasoitteen työstettävyyttä, sillä alla oleva huokoinen betoni ei pääse imemään kosteutta tasoitteesta. Jos alustan kosteus on suuri, tulisi tasoitteen alla käyttää epoksipohjaista pohjustusainetta, jolla pystytään myös hieman kasvattamaan pinnan lujuutta.

Alkalinen kosteus voi aiheuttaa ongelmia joidenkin päällysteiden kanssa, mutta ei pinnoitteiden. Betonin päällystäminen toteutetaan hallitusti käyttämällä ARDEX-höyrynsulkutuotteita käyttöalueen mukaisesti. Höyrynsulkutuotteet toimivat betonin alkalisuojana, lisäämättä rakenteen kosteutta. Näin voidaan varmistaa rakenteen toimivuus ja sisäilman laatu.

ARDEX-lattiatasoitteiden ainutlaatuinen ARDURAPID-ominaisuus tarkoittaa nopeaa kovettumista ja täydellistä veden sitoutumista sementtipohjaiseen tuotteeseen. Oikealla tasoitevalinnalla voidaan vaikuttaa rakenteen toimivuuteen sekä estää päällyste- ja pinnoitevaurioiden syntyminen. Valitsemalla ARDURAPID-tasoitteen, se ei luovuta vettä rakenteeseen vaan vesimäärä sitoutuu tuotteeseen täysin, kerrospaksuudesta riippumatta.

Tutustu ARDEX-Työohjepankin tasoitus- ja pinnoitustyöohjeisiin

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän