Parasta turvaa OBO salama- ja ylijännitesuojauksella kotiin ja mökille

Päivämäärä: 5.6.2018

Rakennusten salama- ja ylijännitesuojaus, miksi suojata ja kenen vastuulla

Salamasuojaus on pieni kustannus verrattuna jopa korvaamattomaan vahinkoon, jonka salamanisku kotiisi voi aiheuttaa.

Ilmaston lämmetessä ilmakehän ylijännitteet johtavat salamapurkauksiin toiseen ukkospilveen tai maahan. Suomessa lasketaan vuosittain noin 30.000 maasalamaa, joista voimakkaimmat ovat ylijännitteeltään jopa 100.000 V ja ylivirraltaan jopa 50.000A.

Kännykkää ladataan nykyisin 5V jännitteellä ja 2A virralla, joten ne eivät kestä salamaniskua ilman suojausta.

Lisäksi muodostuu pienempiä ja haitallisia ylijännitteitä koko ajan näkymättömissä kuten sähkönverkossa laitekytkennöistä, jännitteen muuttajista, latureista, LED-lamppujen ohjauselektroniikasta ja muusta uudesta kulutuselektroniikasta jne.

Nämä ylijännitteet voivat olla jopa 20-kertaa (max. n. 100 kV) normaalia käyttöjännitettä suurempia ja saattavat sisältää vaarallisen suuren sähköenergiamäärän, joka rikkoo herkkää kotiisi verkkoon kytkettyä elektroniikkaa.

Salamanisku voi aiheuttaa hengenvaaraa ihmisille ja eläimille, sekä vaurioittaa rakennuksia, laitteita ja teknisiä järjestelmiä kuten: TV, PC, latauslaitteet, lämmityksen termostaatit, ilmanvaihto ja –viilennys. Oikein suunniteltuna ja asennettuna hyvä salamasuojausjärjestelmä estää salaman ja ylijännitteiden aiheuttamia vahinkoja kodin data- ja sähköverkossa.

OBO Bettermann Oy tukee salamasuojauksesta vastuussa olevia rakennuksen omistajaa, rakennuttajaa tai käyttäjää aina lähtien Suomessa noudatettavan suojausstandardin SFS-EN 62305 riskinarvioinnista, suojaustarpeesta ja -tasosta. Suunnittelijoiden tehtävänä on valita salamasuojaustason ja sen mukaiset suojauksen rakenteet sekä hyväksytyt SFS-EN 62305 mukaiset komponentit.

Ympäristöystävällinen, testattu, kestävä ja turvallinen OBO-salamasuojaus on parasta turvaa kodillesi ja mökillesi.

OBO tarjoaa ulkopuolisen salamasuojauksen mm. pakettina tiili-, profiilipelti- ja saumapeltikatteisiin pientaloihin.

Kotisi ja mökkisi katolla korkeimmalla kohdalla oleviin aurinkopaneeleihin salama voi myös iskeä herkästi. Jotta aurinkosähköjärjestelmäsi kallein osa -  invertteri -    ei vaurioituisi ylijännitteestä, kysythän sähköalan ammattilaisilta, miten suojata ne ylijännitesuojalla.  Aurinkopaneeleiden ylijännitesuojauksesta sähköurakoitsijat antavat lisätietoa.

Keskukseen kytkettävät salama- ja ylijännitesuojat ovat edullinen tapa suojata koko koti, mökki ja muut rakennukset.

Pyydäthän sähköalan ammattilaisen asentamaan pää-/mittauskeskukseen salama- ja ylijännitesuojan, joka ohjaa ylijännitteet maadoitukseen siten, ettei rakennuksen omaan sisäiseen sähköverkkoon aiheudu vaarallisen korkeita läpilyöviä ja laitteita vaurioittavia ylijännitteitä.  Suosittelemme asentamaan talosi vaihtovirtasyöttöösi (talon mittauskeskukseen) koko talon omaa sähköverkkoa ja siihen liitettyjä laitteita (mm. aurinkosähköjärjestelmän invertterin) vaihtovirtapuolta suojaavan salama- ja ylijännitesuojan tyyppiä OBO V50.

TAKUU OBO Bettermannin ylijännitesuojilla on 5 vuotta, luotettavaa ylijännitteiden torjuntaa. 

Lisää tietoa OBO Bettermann Oy

p. 0207417500, www.obo.fi tai info@obo.fi

Referenssihankkeet OBO Bettermann Oy

Kansalliskirjaston peruskorjaus

Kansalliskirjaston peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | Yli 16,00 milj.e

Vuoteen 2006 saakka Helsingin yliopiston kirjastona tunnettu Kansalliskirjast...

RAKENNUSALAN TUOTEUUTUUDET SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän