’Lattia, joka täyttää kaikki vaatimukset’

Päivämäärä: 27.3.2018

Kuuluisa arkkitehti lordi Norman Foster norament 926 -lattiapäällysteen 50-vuotispäivänä

Englannissa, Suffolkin kreivikunnassa sijaitsevaan Ipswichiin tulee yhä säännöllisesti laumoittain arkkitehtuuriopiskelijoita kaikkialta maailmasta. Heidän kohteensa: Willis, Faber & Dumasin toimistorakennus - nykyään tunnettu Willis Towers Watson -rakennuksena - josta on muodostunut arkkitehtuurin klassikko. Foster + Partnersin suunnittelemaa projektia, joka valmistui 1975, pidettiin uraauurtavana saavutuksena toimistorakentamisen alalla. Sen rakentamisessa käytettiin lukuisia siihen aikaan aivan uudenlaisia rakennusmetodeja, tekniikoita ja materiaaleja. Näihin kuului myös norament 926 - noran kolikkokuvioinen kumilattiapäällyste. Lordi Norman Fosterin lippulaivaprojektin visiona oli löytää sellainen lattiapäällyste, joka soveltuisi yleisesti moneen eri käyttötarkoitukseen. Kuuluisa englantilainen arkkitehti halusi tuoda luonnon sisälle toimistorakennukseen käyttämällä kirkkaan vihreää värisävyä. Tämä väri - nyt nimeltään ’Ipswichin vihreä’ - kuuluu edelleen noran vakioväreihin. noramentin 50-vuotis juhlapäivänä lordi Norman Foster luo katsauksen tähän projektiin.

Kuinka saitte tietää norament 926 -päällysteestä ja mitä havaintoja teitte erityisesti kumilattiapäällysteistä?

LF: Willis Faberia rakennettaessa avainsana oli joustavuus. Etsimme lattiamateriaalia, jota voisi käyttää kaikkialla - sisääntulosta konehuoneeseen. Päällysteen piti myös olla äärimmäisen kestävä ja pitkäikäinen. norament 926 vastasi molempia vaatimuksia ja oli siksi oikea ratkaisu moneen erilaiseen käyttöön.

Miksi valitsitte vihreän lattiapäällysteen Willis Coroon -rakennukseen?

LF: Rakennuksen huipulla on kattopuutarha, jonka halusimme integroida rakennukseen luomalla ’vihreän maton’. Luonto-teema oli otettava mukaan myös rakennuksen sisäpuolelle. Mielessämme ollut vihreä ei silloin kuulunut noran tuotevalikoimaan, mutta teimme yhtiön kanssa tiiviisti yhteistyötä ja onnistuimme kehittämään erityisen värisävyn juuri Wills Towers Watson -rakennusta varten. Tietysti vihreä väri myös painottaa rakennuksen pysyvyyttä.

Minkälainen visio teillä oli rakennusta varten ja millaista suunnittelukonseptia käytitte?

LF: Valmistuttuaan Willis Faber -rakennus oli suunniteltu ottamaan huomioon mahdolliset tulevat, tekniikan kehityksestä johtuvat vaatimukset. Niinpä muutama vuosi myöhemmin rakennus esimerkiksi selviytyi ongelmitta muutoksesta, jossa konekirjoittajien työ vaihtui sähköiseen tekstinkäsittelyjärjestelmään. Tämä mahdollistettiin asentamalla kaikkialle rakennukseen korotettuja lattioita, joihin tietokoneiden johdot voitiin varastoida. Tämä suunnitteluyksityiskohta oli 1970-luvun puolivälissä kumouksellinen - tuohon aikaan tällaista rakentamista käytettiin ainoastaan konesaleissa. Suunnittelukonseptimme tarkoituksena oli myös edistää elämisen laatua työpaikoilla ja tuoda valoa ja ilmaa rakennukseen.

Pidittekö tuolloin todennäköisenä, että kehittämänne vihreä värisävy olisi niin suosittu, ja että ’teidän’ värinne jäisi pysyväksi osaksi noran tuotantovalikoimaa aina tähän päivään saakka?

LF: Omaleimainen vihreä oli heti suuri menestys, Wills Coroon -projektin lisäksi. Muistelen, että arkkitehti James Stirling käytti samaa sävyä pian projektimme jälkeen Stuttgartin valtiontaidegalleriassa (Stuttgarter Staatsgalerie). Limenvihreä näyttää olevan erittäin suosittu värisävy vielä nykyäänkin. Tuolloin tutkimustyötä tehdessäni löysin materiaalinäytteen, joka inspiroi minua siihen.

Lordi Norman Foster, Foster + Partnersin perustaja ja toimitusjohtaja

Norman Foster on kansainvälisen arkkitehtuurin, suunnittelun ja insinööritaidon studion, Foster + Partnerin perustaja ja toimitusjohtaja. Viimeisten viiden vuosikymmenen aikana yhtiö on viitoittanut laaja-alaisten työtehtävien välityksellä kestävää lähestymistapaa arkkitehtuuriin ja ekologiaan: alkaen yleiskaavoista ja jatkuen aina toimistoihin, kulttuurirakennuksiin, infrastruktuuriin sekä teollisuusmuotoiluun. Vuonna 1999 Norman Foster sai Pritzkerin 21. Laureate-arkkitehtuuripalkinnon, hänelle myönnettiin ylähuoneen jäsenyys ja arvonimi Lord Foster of Thames Bank.

Foster + Partners

Foster + Partners on maailmanlaajuinen arkkitehtuurin, urbanismin ja muotoilun studio, jolla on kestävät juuret. Norman Foster perusti sen vuonna 1967, ja maailmanlaajuisesti se edustaa integroivaa arkkitehtuuria yhdessä insinööritaidon ja muiden näihin liittyvien alojen kanssa luodakseen innovatiivisia lähestymistapoja rakennusten, tilojen ja kaupunkien suunnitteluun.

Referenssihankkeet nora flooring systems Oy

UPM-Kymmene Oyj:n toimitalo

UPM-Kymmene Oyj:n toimitalo

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Biofore Taloksi nimetty rakennus nousi komealle ja keskeiselle paikalle pääka...

Vuoreksen koulukeskus I-vaihe

Vuoreksen koulukeskus I-vaihe

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Vuores-talo sijaitsee Tampereen Vuoreksen kaupunginosan laidalla puistoalueen...

Oppimiskeskus Fellmannin korjaus

Oppimiskeskus Fellmannin korjaus

Korjaus | Lahti | 5-10 milj €

Korjauskohde rakennustyyppiluokassa yliopisto, korkeakoulut, joka koostuu rak...

Hyvinkään sairaala

Hyvinkään sairaala

Laajennus | Hyvinkää | 12,00 milj €

Laajennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Hyvinkää. . R...

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän