Lahdessa ledeillä lisää lukseja

Päivämäärä: 11.8.2020

Valoteho riittää nyt hyvin jopa lattiatasolle asti, eikä hyllyjen tekstejä tarvitse enää siristellä.

Ahlsellin Lahden myymälässä päivitettiin valaistusta, jolla saavutettiin kirkastuneen yleisilmeen lisäksi kustannussäästöä sekä pienennettiin hiilijalanjälkeä.

Lahden toimipisteen valaistus tuli elinkaarensa päähän ja hiipunut valoteho oli jo silminnähtävää. Mittaukset hyllyjen välissä kertoivat karua totuutta - 300 luksia, kun suositeltava taso on vähintään 500 luksia. ”Vanha loisteputkivalaistus oli tullut tiensä päähän”, kertoo valaistussuunnittelija Jussi Korvenranta Ahlsellilta.

Myymälärakennus valmistui vuonna 2003, jonka jälkeen valaisimia on huollettu ja uusittu aina ilmenneiden tarpeiden mukaan. ”Kokonaisratkaisulla saimme valotehon kertaheitolla uudelle tasolle ja energiakustannuksissa saadaan yli 50 % säästö, mikä tarkoittaa säästöä euroissa, mutta myös ympäristö kiittää”, kertoo Lahden yksikön päällikkö Juha Vainio.

Paikallista työtä

Ahlsell valitsi urakkaan valaisimet paikalliselta valmistajalta. Sähkö-Lahti on valmistanut valaistusratkaisuja teollisuudelle ja julkiseen rakentamiseen yli 60 vuotta. ”Valmistamme Lahden tehtaalla valaisimia vuosittain noin 30.000 kappaletta, lisäksi käytämme valaisimien materiaaleissa pitkälti kotimaisia toimittajia. Paikallisella ja kotimaisella yhteistyöllä pystyimme toimittamaan valaisimet nopealla toimitusajalla noin kahdessa viikossa,” kertoo Sähkö-Lahden toimitusjohtaja Timo Niskanen.

Myymälään valmistettiin led-valonlähteellä varustettuja alumiiniprofiilivalaisimia, joissa on Opal-häikäisysuojat. Yhden valaisimen teho on 83 W ja niitä asennettiin 1680 neliön myymälään kaikkiaan 144 kappaletta. ”Valaisimet olivat tehtaalla valmiiksi kasattuja, jolloin asentajalle jäi kattoon kiinnitys ja jatkoliittimen kytkentä,” Timo toteaa.

Projektiryhmä myhäilee tyytyväisyyttä uusien valojen alla, kuvassa Sähkö-Lahden myyntijohtaja Timo Niemi (vas.), toimitusjohtaja Timo Niskanen, Ahlsellin Lahden yksikön päällikkö Juha Vainio sekä valaistuksen suunnittelija Jussi Korvenranta Ahlsellilta.

”Saimme valaisimet pikaisesti, mutta halusimme pitää asennuksen aikana myymälän avoinna, minkä vuoksi hyllyjä piti siirrellä asennuksen edetessä”, Juha kertoo. Asennustyöt urakoi toinen paikallinen tuttu yritys MSD Electrics. ”Kaikkiaan asennustöihin meni kolmisen viikkoa yhdeltä asentajalta, jolla oli käytössään Rentalta vuokrattu nostokalusto”, Juha lisää.

Uuden valaistuksen teho näkyy myymälässä raikkaana yleisilmeenä, mikä korostuu syksyllä ja talvella, jolloin ikkunoista tuleva luonnonvalo vähenee. Valaisimien uudistamisen jälkeen valotehoa on 1000 luksia sekä lattialla että työtasoilla. Uudistusta ovat kiitelleet sekä asiakkaat että henkilökunta.

Sähkö-Lahti Oy

  • perustettu 1960
  • valmistaa noin 30.000 valaisinta vuosittain
  • asiakkaina teollisuus ja julkisrakentaminen
  • 100% kotimainen perheyritys
  • 24 työntekijää

Teksti ja kuvat: Antti Ratia / Ratia Image Service

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän