Kosteutta poistettu kymmeniä litroja

Päivämäärä: 7.9.2021

Kruunupyyn kunnassa Pohjanmaalla sijaitsevan koulun kuntoa ei tarkkailla satunnaisesti, vaan kattorakenteita seuraa VILPE Sense -järjestelmä. Sense ei tyydy pelkkään tarkkailuun, vaan se myös tehostaa rakenteiden tuuletusta automaattisesti ja tarpeen mukaan. Yhden kuukauden aikana kattorakenteista poistettiin kymmeniä litroja kosteutta.

 

Mikä on VILPE Sense ja miten se toimii?

VILPE Sense -järjestelmä poistaa kosteutta ylä- tai alapohjan rakenteista tarpeen mukaan ja ehkäisee kosteusvaurioita. Katolle asennetut anturit havaitsevat, kun kosteustaso nousee. Tämä informaatio välittyy langattomasti huippuimuriin, jonka toiminta tehostuu.

Kun rakenteet ovat kuivuneet, huippuimurin toiminta palautuu normaaliksi. Katon rakenteet säilyvät ehjinä, sillä järjestelmän voi asentaa katon alipainetuulettimiin.

Kahdeksankertainen ero entiseen

Koulurakennus Kruunupyyssä oli niin sanottu ongelmaton kohde, eli siellä ei tiedetty olevan kosteusvaurioita eikä Sensekään havainnut niitä. Siitä huolimatta kesäkuussa 2021 Sense poisti yli 40 litraa kosteutta – kahdeksan kertaa enemmän kuin alipainetuuletus.

Näin suuri kosteusmäärä ei johdu piilevistä kattovuodoista vai -vaurioista, vaan Sensen tehokkuudesta. Sense poistaa kosteutta vain silloin, kun olosuhteet ovat sopivat (sää on kuiva). Alipainetuuletuksessa ilmavirta taas on jatkuva: ilma kiertää rakenteissa tasaisesti, satoi tai paistoi. Tarpeenmukainen kosteudenpoisto sen sijaan huolehtii, että esimerkiksi sadesäällä ilmavirta minimoidaan. Näin rakenteisiin ei viedä tarpeettomasti kosteaa ilmaa.

Keväällä 2020 asennettu Sense-järjestelmä on osoittanut tehokkuutensa. Joka kuukausi Sense on poistanut enemmän kosteutta kuin alipaineinen ilmankierto. Tulokset on laskettu keskimääräisellä paine-erolla.

 

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän