Kaivuutöiden turhaan katkaisemat kaapelit ja putket historiaan?

Päivämäärä: 2.2.2016

Kun huoltotöitä tai lisärakentamista on tulossa, tiedätkö mistä on turvallista kaivaa? Kiinteistöjen ympärillä risteilee maahan kaivettuja putkia, johtoja ja kaapeleita. Työtä nopeuttaa huomattavasti, jos niiden sijainti on etukäteen tiedossa. Monialayritys 3M on kehittänyt uudenlaisen tavan merkitä maan alle asennettavaa omaisuutta, niin että sen voi paikantaa täsmällisesti vielä vuosikymmenien päästä. Näin vältytään turhalta kaivamiselta ja virheiden aiheuttamilta vahingoilta. Kustannustehokkaat köysimäiset ja nauhamaiset elektroniset markkerit sopivat myös yksityisten rakentajien ja mökkiläisten sekä pienten taloyhtiöiden budjettiin. 3M esittelee uutta paikannusteknologiaa Sähkö Tele Valo AV 2016 -messuilla Jyväskylässä 3.–5.2.2016 osastolla B-571.

Merkityn reitin voi paikantaa nopeasti viiden senttimetrin tarkkuudella

– Jos maan alta etsii esimerkiksi kaapelia ilman etukäteistietoa sijainnista, tutkittava alue voi olla kymmeniä metrejä, kohteen paikannus summittaista ja aikaa kulua jopa päiviä. Kaivuita voi joutua tekemään myös laajalta alueelta, mikä sotkee pihaa. Pelkän karttatiedon varassa tutkittava alue on rajatumpi, mutta paikannus yhä varsin summittaista ja siksi hidasta. Jos kaivaja katkaisee vahingossa putken tai kaapelin, vahinko aiheuttaa harmia ja kuluja, kuvaa 3M:n tuotepäällikkö Mauri Levänen.

Eri laitokset ovat jo 30 vuoden ajan käyttäneet 3M:n elektronista markkeriteknologiaa paikantaakseen maanalaisia asennuksia, kuten putkistoja ja valokuituverkkoja. Nyt RFID-teknologiasta ja Electronic Marker System (EMS) -standardista on kehitetty koti- ja ammattilaiskäyttöön sopivat edullisemmat sovellukset.

– EMS Merkintänauhassa ja -köydessä on tasaisin välein elektronisia markkereita, joiden paikannus antaa tarkan karttatiedon lisäksi myös tiedon kohteen syvyydestä. Näin merkityn reitin voi paikantaa jopa viiden senttimetrin tarkkuudella. Tämä nopeuttaa työtä ja lisää kaivuutöissä olevien henkilöiden turvallisuutta. Vakuutusyhtiön kanssa ei tarvitse tapella turhista vahingoista, kun putkien ja johtojen sijainti on kaivajilla ennakkoon tiedossa, Levänen kiteyttää.

Tekniikka mahdollistaa tarkkojen paikannustietojen liittämisen GPS:n avulla suoraan karttapohjiin ja suunnittelijoiden materiaaleihin. Markkerit toimivat huoltovapaasti, eivätkä vaadi akkuja. Yksittäiset paikantimet jatkavat toimintaansa, vaikka niitä yhdistävä Merkintänauha tai -köysi sattuisi katkeamaan. Niiden avulla onnistuu myös ei-metallisten kohteiden kuten muovisten putkien ja kuitujohtojen paikannus, mikä on aiemmin ollut hankalaa. Markkereiden reitin voi paikantaa 3M Dynatel-paikannuslaitteella, jonka voi lainata konevuokraamosta. Paikannuksen voi halutessaan tilata myös ostopalveluna siihen erikoistuneilta urakoitsijoilta.

Sähkö Tele Valo AV 2016 -messut Jyväskylässä 3.–5.2.2016

3M esittelee uutta paikannusteknologiaa Sähkö Tele Valo AV 2016 -messuilla (osasto B-571). Pohjoismaiden suurin alan messutapahtuma järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 3.–5.2.2016 (os. Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä).

3M:n tekniikan tohtori Ilkka Kallioniemi pitää messuilla joka päivä klo 10.30 tietoiskun aiheista: Turvallisuus ja maanalaisen omaisuuden merkitseminen ja löytäminen / Asennusystävälliset ja -tehokkaat SJ päätteet ja jatkot (tietoiskutila Voltti, C2-halli).

Lisätietoja:
Suomen 3M Oy
Tuotepäällikkö Mauri Levänen
mlevanen@mmm.com, puh. 0400 441 121

Referenssihankkeet Suomen 3M Oy

Biokeskus 3:n viilennys ja ikkunakalvot

Biokeskus 3:n viilennys ja ikkunakalvot

Helsinki

Viikin kampuksella sijaitsevan Biokeskus 3:n toimistoista osa kuumeni aurinko...

Helsingin Tuomiokirkko

Helsingin Tuomiokirkko

Helsinki

Senaatintorin pohjoislaidassa kohoava Tuomiokirkko on valtiollisten ja akatee...

Hotelli Scandic Plaza

Hotelli Scandic Plaza

Turku

Arkkitehti Erik Bryggmanin 1920-luvulla suunnittelemaan, sittemmin suojeltuun...

Toimistotila Tampereella

Toimistotila Tampereella

Nokia

Toimistotilan näkösuojaa toteutettiin käyttämällä lasinsomistuskalvoja.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän