Eduskunnan päärakennus

Eduskuntatalo Helsingin Arkadianmäellä vihittiin käyttöön maaliskuussa 1931, jolloin eduskunta oli juuri saanut aisoihin demokratiaa uhkaavan ulkoparlamentaarisen Lapuanliikkeen. Näin korostui merkittävällä tavalla edustuksellisen kansanvallan toimintakyky, ja samalla eduskunnan uudesta rakennuksesta hahmottui nopeasti suomalaisen demokratian konkreettinen ilmentymä.

Kahtena edellisenä vuosikymmenenä eduskunta oli kokoontunut väliaikaisiin tiloihin. Siitä lähtien lainsäätäjät ovat työskennelleet tässä klassista tyyliä edustavassa graniittilinnassa, jonka piirsi arkkitehti J.S. Sirén. Rakennuksen sisustukseen panostettiin myös paljon: kokonaisuuden kruunaa eduskunnan istuntosali, jossa on 199 paikkaa – eduskunnan puhemiehellä on nimittäin oma paikkansa edessä olevalla korokkeella. Eduskunnan lisärakennus Arkadiankadulla valmistui vuonna 2004. Sittemmin ympäristöön on rakennettu muitakin arvorakennuksia, jotka yhdessä muodostavat maan uuden yhteiskunta- ja kulttuurielämän sydämen.

Vuonna 1931 valmistuneen Eduskuntatalon peruskorjaus valmistuu vuonna 2017. Remontissa Eduskunnan suojellun päärakennuksen ja lisärakennusten talotekniikka, sisätilat, turvallisuus ja esteettömyys saatetaan mahdollisimman lähelle nykyvaatimusten tasoa.

Lue lisää Eduskuntatalosta Projektiuutiset lehdestä.


Liitetyt tuotteet: JETI-lisäpuite

JETI-lisäpuite

JETI-lisäpuite on kätevä ratkaisu kun tarvitsette avattavan lasituksen sisä- tai ulkopuolelle – tai puitteiden väliin. Siro kehys ja lasi muodostavat yhdessä jämäkän rakenteen, jota voi käyttää suuriinkin aukkoihin.

JETI-lisäpuiteikkunat on sopiva ratkaisu, kun
- suunnittelette avattavaa lasitusta sisälle tai ulos
- kohteisiin, joissa julkisivun tai ikkunoiden ulkomuotoa ei saa muuttaa
- halutaan parantaa ikkunoiden teknisiä ominaisuuksia nykyajan vaatimusten mukaisiksi

Päärakennuksessa julkisivujen ikkunat ovat englantilaisia, yli 80-vuotta vanhoja umpirautaisia Crittall-ikkunoita. Niiden tiiviys ja energiatehokkuus eivät vastaa nykyisiä vaatimuksia ja siitä on ollut seurauksena vedon tunne sisätiloissa.

Vuonna 2013 Jeti-ikkuna Oy:ltä tilattiin kokeeksi yhteen tilaan lisäikkunat. Niillä haluttiin testata lisäikkunan vaikutusta vedon tunteen poistamiseen. Lisäikkunat eivät muuttaneet ikkunoiden alkuperäistä ulkonäköä. Testi onnistui ja sen perusteella päädyttiin tilaamaan kaikkiin ikkunoihin vastaavanlaiset lisäikkunat.

Oman haasteensa asetti julkisivun pyöreiden ikkuna-aukkojen lisäpuitteet. Alkuperäinen Critall-rautaikkuna on saranoitu keskitapilla pystykiertoikkunaksi ja siihen Jeti-ikkunan piti ehdottaa ratkaisua. Asia ratkaistiin niin, että ikkunaan suunniteltiin kahdesta puoliympyrän muotoisesta Jeti-puitteesta avattava lasitus. Puoliympyrät on saranoitu keskenään niin, että ikkunan ulkokehällä on vain lukituspisteitä.

Lisäikkunan avaaminen tapahtuu siten, että toisen puoliskon kiinnityssokat avataan ja puolisko käännetään toisen päälle, jolloin lasin ulkopinnan voi pestä. Kun lisäksi alkuperäinen rautaikkunanpuite mahtuu avautumaan lisäpuitteen avattuun aukkoon, on ratkaisua luonnehdittu suorastaan nerokkaaksi.

RPT SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi. RPT SMARTin kautta saat tiedon kaikista Suomen rakennushankkeista ja työmaista.
RPT SMART

Hankkeessa mukana olevat yritykset

Audico Systems Oy


Jeti-ikkuna Oy


Lumir Oy


Jaatimet Oy


Alupro Oy


Arkkitehti
Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co Oy
I-suunnittelija
Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy
I-urakoitsija
Quattroservices Oy
LV-suunnittelija
Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy
LV-urakoitsija
Quattroservices Oy
Paloturvallisuuussuunn.
L2 Paloturvallisuus Oy Jensen Hughes
Projektinjohto
YIT Suomi Oy
Rakennesuunnittelija
WSP Finland Oy
Rakennusurakoitsija
YIT Suomi Oy
Rakennuttaja
Eduskunnan kanslia
Rakennuttajakonsultti
Indepro Oy
Sähkösuunnittelija
Sitowise Oy
Sähköurakoitsija
Amplit Oy

Lisää tuotteita Jeti-ikkuna Oy

JETI-korjausikkuna

JETI-korjausikkuna

Korjausikkunalla saavutetaan vastaavat toiminnallisuudet kuin vaihtamalla ikk...


Julkisivuratkaisut

Julkisivuratkaisut

Erikoisalaamme on avattavat julkisivuelementit. Projekteihimme on toki kiinte...


IKU-ikkunat

IKU-ikkunat

Voimme olla avuksi, kun suunnittelette julkisivu- tai muita remontteja rakenn...


Referenssihankkeet Lisää referenssejä yritykseltä Jeti-ikkuna Oy

Kokkolan kaupungintalon peruskorjaus

Kokkolan kaupungintalon peruskorjaus

Sisp. korjaus | Kokkola | Ei tiedossa

1970-80 -lukujen taitteessa rakennetussa Kokkolan kaupungintalossa osa henkil...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän