Ikkunoiden ja ilmanvaihdon yhteensovittamisella energiankulutus alas ja sisäilma paremmaksi

Päivämäärä: 25.1.2012

Fenestra on edelläkävijä Suomessa älykkään ilmanvaihdon konseptin kehittämisessä ja siihen liittyvässä tuotekehityksessä.

Fenestra on ensimmäisenä suomalaisena ikkunavalmistajana ollut tutkimassa ilmanvaihdon ja ikkunoiden yhteisroolia asuntojen energiatehokkuuden parantamisessa. Fenestra oli asiantuntijatahona mukana Ympäristöministeriön ja Sitran rahoittamassa MET-hankkeessa, jossa tutkittiin mahdollisuutta puolittaa energiankulutus olemassa olevassa rakennuskannassa.

Korjaushankkeista kokonaisuusajatteluun
Hankkeen testeissä käytettiin Fenestran Fenair-tuloilmaikkunoita. Käyttötestien tuloksena havaittiin, että energiatehokkuutta voitiin tuloilmaikkunan sisältävällä ilmanvaihdon kokonaisratkaisulla parantaa noin 20 - 40 prosenttia verrattuna alkutilanteeseen. Pelkkien ikkunoiden vaihdolla voi saavuttaa 5 - 15 prosentin parannuksen.

- On ratkaisevaa siirtyä ajattelutavassa kokonaisuuden arviointiin eikä pyrkiä ratkaisemaan energiatehokkuutta yksittäisillä rakenneratkaisuilla, sanoo kertoo Fenestran liiketoimintajohtaja Timo Pernu, joka oli mukana asiantuntijana MET-hankkeessa.

Vanhoissa rakennuksissa ei ole mitään hallittua tuloilman tuontia. Ilmastoinnin tasapainotus on vain teoreettinen mahdollisuus. Asumismukavuutta häiritsevä vetoisuus on yleistä. Kokonaisratkaisulla saavutettiin energiaparannuksien lisäksi myös muita etuja.

- Fenairin ja ilmastoinnin yhteispelillä voidaan ilmanvaihtoa hallita niin, että energiatehokkuuden nousun lisäksi vetoisuus vähenee ilman esilämmityksen ansiosta. Mukavuustekijöiden lisäksi myös sisäilman laatu ja asumisterveellisyys paranee, kun ilma tulee puhtaaksi suodatettuna sisään, Pernu listaa. Optimaalinen venttiilirakenne
Fenair-tuloilmaikkuna on yksinkertainen ja kustannustehokas ratkaisu. Sen venttiilirakenne on lämmön talteenotto-ominaisuuksiltaan optimaalinen. Venttiili ohjaa sisään tulevan ilman talvella kiertoon tuloilmaikkunan sisällä, jolloin ilma esilämpenee jopa 20 astetta ennen kuin se ohjataan sisätiloihin. Kesäasennossa venttiili vastaavasti ohjaa raikkaan ulkoilman suoraan sisään, jolloin vältytään asunnon turhalta kuumenemiselta. Säästyvä energia vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin.

- Viime talven testeissä verrattiin tuloilmaventtiilin ja tavallisen rakoventtiilin eroa. Tulos oli, että tuloilmaventtiilin käyttö säästi talvipakkasilla noin 10 euroa kuussa per ikkuna, Pernu havainnollistaa.

Fenairin toiminnasta on näyttönä kahden vuoden käyttötestitulokset.

- Tiedossamme ei ole yhtään kotimaista kilpailijaa, joka voisi esitellä vastaavia tutkimustuloksia, Pernu kehaisee.

Lisätietoja:
Timo Pernu, liiketoimintajohtaja, puh. 010 525 4301

tai oheisella informaatiopyyntölomakkeella.

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän