Huomioi nämä, kun hankit lämminvesivaraajan

Päivämäärä: 26.9.2019

Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, on jokaisessa asunnossa yleensä oma lämpimän veden tuotto, tutummin lämminvesivaraaja.

Lämminvesivaraajissa, kuten monissa muissakin laitteissa, on tapahtunut teknistä kehitystä viime vuosikymmeninä. NIBEn teknisen palvelun päällikkö Reijo Pekkonen valvoi HAATO-lämminvesivaraajien tuotantoa jo 1980-luvulla ja on nähnyt kehityksen kulun. Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää. Lisäksi termostaatit ja muut komponentit ovat nykytekniikkaa.

- HAATO-varaajien säiliöiden valmistusmenetelmä on nykyään parempi; ruostumattomasta erikoisteräksestä tehty säiliö peitataan, eli happokäsitellään hitsauksen jälkeen. Näin saadaan alkuperäisen teräksen kestokyky, ilman hitsaussaumojen yleensä aiheuttamaa heikkenemistä, Pekkonen kertoo.

Minkälainen varaaja kannattaa valita?

Jos uuden lämminvesivaraajan hankinta on edessä, kannattaa samalla miettiä minkälainen varaaja olisi omaan talouteen paras. Yleisin malli, 300 l pystymallinen varaaja, ei välttämättä ole omien käyttötarpeiden valossa optimaalisin. Jos haluaa vapauttaa tilaa kodinhoitohuoneessa muuhun käyttöön, voi saunan lauteiden alle mahtuva vaakamallinen varaaja olla hyvä ratkaisu. Jos taas lämpimän veden käyttö on vähäisempää, voi pienempi säiliökoko riittää. Lämminvesituotantoon on myös säästöä tarjolla: HAATO HK SC älyvaraaja ”oppii talon tavoille” ja lämmittää vettä silloin kun sille on käyttöä, minimoiden lämpöhävikin. Tavallisesta poikkeavaa, suurempaa kulutusta varten varaajan saa lämmittämään myös heti.

Veden laatu voi myös vaikuttaa siihen, minkälaiseen lämminvesivaraajaan päädytään. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu säiliö on yleensä paras ja pitkäikäisin ratkaisu, mutta jos vedessä on tavallista enemmän suolaa tai mineraaleja, kuten esim. saaristossa usein on, voi emalipinnoitettu säiliö olla tarpeen.

Myös veden korkea kalkkipitoisuus voi aiheuttaa ongelmia. Kalkki voi kerääntyä vastusten ympärille kovaksi kerrostumaksi, joka lopulta aiheuttaa vastuksen rikkoontumisen. Tähän on kalkinhajottaja helppo ratkaisu. Kalkinhajottaja on pieni sähköllä toimiva laite, joka sijoitetaan vesiputkeen ennen varaajaa. Laite hajottaa sähköisesti kalkin kiderakenteen, jolloin kalkki ei pysty tarttumaan pintoihin.

Myös varaajan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Vahva suositus on, että varaaja sijoitetaan tilaan, missä on lattiakaivo.

Lämminvesivaraajan huoltaminen

Lämminvesivaraajat ovat melko huolettomia laitteita. Niissä on kuitenkin yksi asia, mistä Pekkonen haluaa muistuttaa:

- Varaajan varoventtiilin koestusta eli testausta ei saa unohtaa. Koska vesi laajenee lämmetessään, pitää joissakin tilanteissa laajentunutta vettä päästä ulos ja silloin se tulee varoventtiilin kautta – kunhan se ei ole tukossa. Koestuksessa venttiiliä avataan vähän, jolloin putkesta tulee vähän vettä, joka samalla huuhtelee poistoputken ja venttiilin. Näin veden kiinneaineet eivät kovetu putkistoon ja tuki sitä.

Lue lisää HAATO-, METRO- ja NIBE lämminvesivaraajista

Lue lisää HAATO HK SC älyvaraajasta

Referenssihankkeet NIBE Energy Systems Oy

Hakalankatu 6

Hakalankatu 6

Salo

Asunto Oy Hakalankatu 6 sijaitsee Salon kaupungissa. Kiinteistö muodostuu kol...

As Oy Kuusamakuja

As Oy Kuusamakuja

Tampere

As Oy Kuusamakuja on Tampereen Peltolammilla sijaitseva kahden kerrostalon ta...

Auto-Din Oy

Auto-Din Oy

Karjaa

Moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien tukku-ja vähittäiskauppaan sekä huolto...

As Oy Nuoli

As Oy Nuoli

Tampere

As Oy Nuoli on Tampereen Nuolialassa sijaitseva 14 asunnon pienkerrostalo. Yh...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän