Honkatalot hankki moottoroidut teollisuusovet palaneiden tilalle

Päivämäärä: 15.11.2019

Karkauspäivänä vuonna 2008 Honkatalon talotehtaalla syttyi tulipalo. Liekit tuhosivat lähes kokonaan liki 3000 neliön päähallin, vain lattia ja muutamaa betonipalkki säästyi.  Tulipalon jälkeisen jälleenrakennuksen yhteydessä toimitusjohtaja Vainionpää alkoi pohtia, kuinka he voisivat ratkaista kokonaisuudessaan sisään ja ulos kulkevan tavaranlogistiikan, kun toisessa hallissa kappaleita tulee sisään ja ulos pitkittäin ja toisaalla taas poikittain. Apu löytyi Champion Doorilta.

Yli satavuotiaan perheyrityksen päätuotantotilat sijaitsevat Alavudella, mutta toimipisteitä on ympäri Suomen. Arkkitehtuurillisiin hirsitaloihin keskittynyt Honkatalot toimittaa taloja kotimaan lisäksi Keski-Eurooppaan, Kaukoitään ja Venäjälle saakka.

Palaneen tuotantotilan ovet olivat puu- ja alumiinirunkoisia liukuovia. Puurunkoiset ovet olivat hyvin painavia, joten niitä oli vaikea liikutella. Lisäksi ne veivät paljon tilaa liukuessaan toisen tilan puolelle.

- Puurunkoisten ovien tiivistäminenkin oli hankalaa ja halli oli tärkeää pitää lämpimänä, koska hallissamme oli herkkiä, lämpimiä olosuhteita edellyttäviä työstökoneita, kertoo toinen Honkatalojoen omistajista sekä toimitusjohtaja Harri Vainionpää.

Alumiinisten ovien kanssa ongelmaksi ilmeni niiden herkkyys ympäristössä, jossa käsitellään ja liikutetaan massiivisia ja pitkiä hirsiä, palkkeja tai muita pientalojen rakenteita. Pisimmät liikuteltavat kappaleet ovat jopa 13,5 metrisiä.

- Vähänkin jos jokin kappale törmäsi alumiinioveen syntyi iso lommo. Pahimmillaan ovea ei voinut enää käyttää lainkaan ja niitä vietiin vähin äänin takalaanille. Alumiini oli täysin vääränlainen materiaali tällaiseen materiaalinkäsittelylaitokseen, Vainionpää muistelee.

Sattuma puuttui peliin

Uuteen halliin oviratkaisuja pohtiessa paluu tuttuihin mutta toimimattomiin alumiinirunkoisiin oviin kävi jo Vainionpään mielessä, mutta sattuma ehti puuttua peliin paikallisella huoltoasemalla.

- Näin lehdessä ilmoituksen kangasnosto-ovista maatalouden tarpeisiin. Aloin miettiä, että ne eivät ottaisi kolhuista itseensä ja vaikka ottaisivatkin, ne olisi helppo vaihtaa.

Vainionpää otti siltä istumalta yhteyttä ilmoituksen jättäjään: Champion Dooriin.

- Siellä ensin luultiin, että tarvitsemme vain muutaman oven, mutta paikan päällä selvisi, että tarvitsemmekin 22 ovea haastavaan tuotantoympäristöön. He eivät tästä kuitenkaan hätkähtäneet.

Moottoroidut teollisuusovet tulevaisuuden tarpeisiin

Honkatalolla ajateltiin aluksi pärjättävän manuaalisilla nosto-ovilla, mutta Champion Door teki ohittamattoman tarjouksen moottoroiduista ovista.

- Näin jälkikäteen ajatellen totta kai me tällaiseen toimintaan tarvittiin nimenomaan moottoroidut ovet. Champion Doorilla osattiin ajatella kauaskantoisesti juuri meidän tarvettamme.

Oviratkaisuja myös räätälöitiin tarvittaessa Honkatalojen tarpeisiin. Esimerkiksi yksi 50 metriä pitkä seinä on täynnä ovia. Se on useampi aukkoinen ja palvelee optimaalisesti siirrettäessä jopa 13,5 metriä pitkiä hirsipaketteja poikittain ulos hallista.

- Nyt meillä on parhaat mahdolliset ovet tällaiseen talotuotantoon, ei mikään muu oviratkaisu olisi voinut olla näin hyvä. Ne pitävät hyvin lämpöä, ovat toimivia eivätkä ole alttiita kolhuille.

Luottamus Champion Dooriin kantaa vielä vuosia jättitilauksen jälkeenkin: yhteistyö jatkuu yhä 11 vuotta myöhemmin. Kaikkinensa Honkatalot on tilannut Champion Doorin teollisuusovia jo liki 30 kappaletta eri halleihin ja toimipaikkoihin.

 

Referenssihankkeet Champion Door Oy

OP Vallila

OP Vallila

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Siinä se nyt on koko komeudessaan, valmiina ja viimeisteltynä. Vaikka OP Ryhm...

Kotikortteli Kalasatama

Kotikortteli Kalasatama

Uudisrakennus | Helsinki

Vanhalle satama-alueelle, Itäväylän kupeeseen Helsingin Kalasatamaan on valmi...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje