HK5 - Tiilimuurauskannake

Päivämäärä: 16.4.2020

Uudessa tiilimuurauskannakkeessa suuremmat kuormaluokat ja pienemmät lämpöhäviöt

HALFENin muurauskannake HK5 on muotoiltu uudelleen. Optimaalisen rakenteen ja Outokummun Lean Duplex -teräksen (L4) ansiosta se on kevyempi ja edullisempi kuin aikaisemmin.

Muuratut julkisivut ovat olleet arvorakennuksen merkki kautta aikojen tarjoten samalla hyvän ääneneristävyyden ja säänkesto-ominaisuudet. Nyt on mahdollista saavuttaa HK5:llä myös hyvä lämmöneristävyys haastavissakin muuratuissa rakenteissa.

Ei ihme, että ne ovat jatkuvasti suosiossa sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Tiilijulkisivun kestävän rakenteen tärkeän osan muodostavat HALFENin muurauskannakkeet. Ne siirtävät julkisivumuurauksen omanpainon rakennuksen kantavalle rungolle.

Pienemmät lämpöhäviöt kuin koskaan aikaisemmin

Kun tiilimuuraus ankkuroidaan runkoon lämpöeristeen läpi, syntyy paikallisia kylmäsiltoja. Parannettu muurauskannake HK5 pienentää kylmäsiltoja vielä selvästi paremmin kuin edeltäjänsä HK4  Sen optimoitu muoto sisältää vähemmän terästä juuri lämpöeristeen läpi menevässä osassa. HK5:ssä hyödynnetään ruostumattoman ( korroosionkestoluokka III) Lean-Duplex materiaalin edut. Materiaalin ja uuden muotoilun ansiosta HK5  on saavuttanut virallisesti hyväksytyt erittäin pienet lämmönjohtavuusarvot, jotka on saatavissa taulukkomuodossa. Myös erilaisille valmiille seinärakenteille on lämmönjohtavuusarvoja saatavissa.

Kustannussäästöä korotetuilla kuormaluokilla

Korotetut kuormaluokat 4,0 kN, 8,0 kN ja 12,0 kN aikaisempien 3,5 kN, 7,0 kN ja 10,5 kN (HK4) sijasta vaikuttavat tarvittavien kannakkeiden määrään. Pienemmät kannakemäärät tarkoittavat vähemmän asennustyötä, kuljetuskustannukset ja varastotilan tarve pienenevät, samoin kylmäsiltojen määrä. Uusi HK5 kannake säästää siis energiaa ja kustannuksia monella osa-alueella.

Asennus työmaalla helpottuu

HK5 painaa vähemmän kuin edeltäjänsä. Se helpottaa käsittelyä työmaalla. Muilta osin kaikki hyvät ominaisuudet ovat entisellään. Portaaton korkeussäätö vinoreikälevyn avulla sekä vaakasäätömahdollisuus tasaavat rungon mitta- ja asennuspoikkeamia.

Systeemi siirtää voimat tasaisesti alusrakenteeseen. Hoikka rakenne ja alaosan taite tekevät rakenteesta stabiilin. Kuormakapasiteetit on tyyppihyväksytty ja kannakkeet CE-merkitty. 

Uuden HK5-kannakkeen selkeät parannukset muotoilussa, lämmönjohtavuudessa ja kuormituskapasiteetissa tekevät rakentamisesta taloudellisempaa ja helpottavat matalaenergiastandardien toteuttamista. 

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi