Oodi - Helsingin keskustakirjasto

Monimuotoinen ja wau-efektejä sisältävä keskustakirjasto Oodi on arkkitehtoninen ja rakennustekninen taidonnäyte. Rakennuksen vaihteleva muoto ja ainutlaatuinen siltarakenne haastoivat toteuttajansa aivan äärirajoille saakka.

Oodia voidaan pitää rakennusteknisesti yhtenä Suomen kaikkien aikojen vaativimmista hankkeista. Hanke sai Vuoden Teräsrakenne 2018 -palkinnon.

– Tämä on luonteeltaan sellainen kohde, että lähestytään jo taideteosta. Hankkeen visiot olivat hyvin korkealla tasolla, ja meidän piti toteuttajina etsiä niille osaavat tekijät. Se oli erittäin haasteellista hankkeessa, jossa ollaan kaukana tavallisesta perusrakentamisesta. Täällä on hyvin erikoisia, pioneeriluonteisia ratkaisuja, kohteen vastaavana mestarina toiminut Tero Seppänen projektinjohtourakoitsijana toimineesta YIT Rakennus Oy:stä sanoo.

Kohde on esitelty Projektiuutiset-lehdessä 6/2018. Lue lisää täältä.

RPT SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi. RPT SMARTin kautta saat tiedon kaikista Suomen rakennushankkeista ja työmaista.
RPT SMART

Mukana olleet yritykset

Wavin Finland Oy

Aston ominaisuudet vakuuttivat Aren

Are on käyttänyt Wavinin Asto-desibeliviemäreitä Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Aren projektipäälliköillä Viktor Haanperällä ja Jani Lindvallilla on kokemusta erilaisista viemärivalmistajista. 

- Äänen kannalta Asto on mielestäni kärkiluokkaa, voisin väittää näin. Verrattiin valurautaa ja Aston viemäreitä, ja mielestäni Asto on vähintäänkin yhtä hyvä, ellei parempi. Valurautaviemärit ruostuvat eivätkä kestä käytössä, toteaa Haanperä.

Wavin Aston ominaisuudet saivat kiitosta

Desibeliviemärit vaativat usein oman kannakkeen, Aston kanssa näin ei kuitenkaan ole. 

- Asto on poikkeus. Sen kanssa voidaan käyttää normikannakkeita, joita markkinoilla on, ja tämä on tosiaankin iso plussa, pohtii Haanperä.

Myös helppo työstettävyys ja asennettavuus saa kiitosta Aren projektipäälliköiltä. 

- Se on täysin verrattavissa normaaliin ht-viemäriin. En näe siinä mitään eroa, miettii Haanperä.


FläktGroup Finland Oy

Maailman parasta sisäilmaa

Helsingin keskustakirjasto Oodi on suomalaisen osaamisen taidonnäyte. Suomi 100 -juhlavuoden hankkeena tehty Oodi on lähes nollaenergiarakennuksen kriteerit täyttävä moderni kirjasto.

Oodin päärakenteet on valmistettu Suomessa, arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto ALA ja rakennesuunnittelusta Ramboll Finland, rakennusurakoitsijana toimi YIT Rakennus Oy. FläktGroup toimitti Oodiin ilmankäsittelykoneet, huippuimurit, savunpoistopuhaltimet ja Hatchit kattoasennukseen palopeltijärjestelmän, kanavistotuotteita sekä päätelaitteita.

Myynti-insinööri Markus Lagerström FläktGroupilta Espoosta oli mielellään mukana myymässä ilmanvaihtokoneita tähän maailman tyylikkäimpään kirjastoon. Toimituksessa oli 16 kpl eQ-konesarjan koteloituja ilmankäsittelylaitteita, joiden ilmavirta-alueet ovat 0,65 m3/s – 5,1 m3/s välillä.

- Teimme koneiden mitoitukset IV-koneiden mitoitusohjelmallamme suunnittelijan ja rakennuttajan antamien lähtötietojen perusteella. Optimoimme koneet energiatehokkuuden, lämmitys- ja jäähdytystehojen, koneiden fyysisen koon, ääniarvojen sekä kustannusten perusteella.


Aulis Lundell Oy

Aulis Lundell Oy valmisti ja toimitti Helsingin Oodi kirjastoon

 • HTL – KOOLARI hattulistat
 • C - Orret
 • Termoprofiilit – ulkoseinärakenteisiin sopivat rangat
 • Väliseinäprofiilit – teräsrangat väliseinärakenteisiin


Bachmann GmbH

Bachmann GmbH

Oodin toisen kerroksen lukusaliin, sekä oppimis- ja yhteiskäyttötiloihin on asennettu Bachmann Twist- pistorasioita sekä STEP-pistorasiapaneeleja upotettuina kalusteisiin, sekä pöytien kouruihin.

Modulaarisia ja kustomoitavia STEP-paneeleja on asennettu myös kolmannen kerroksen Kirjataivaan opiskelu- ja lukupöytälinjastoon. STEP-paneelit sisältävät pistorasioiden lisäksi myös USB-latausmoduulit, joissa opiskelijat ja muut kävijät, voivat ladata puhelimiaan.


Alupro Oy

Säleikköjä alakattoihin, seiniin ja lattioihin

Alupro oli mukana toteuttamassa Oodin sisäpuolen arkkitehtonisia pintoja. Tuotteina erimallisia PS-P-säleikköjä, jotka sulautettiin osaksi muuta julkisivua. Säleikköjä tuli alakattoihin, seiniin ja lattioihin. Materiaaleina käytettiin alumiina ja rosteria.


Dyson

Dyson

Oodi Kirjasto Helsinki

Ikoninen Oodin kirjasto, joka sijaitsee Helsingin Paraatipaikalla, eduskuntataloa vastapäätä, on suosittu tapaamispaikka. Arkkitehtonisesti upea mestariteos valittiin maailman parhaaksi uudeksi julkiseksi kirjastoksi vuonna 2019. Innovatiivisuus ja kestävyys näkyvät Oodin suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa.

Haaste

Oodin kirjastossa jokainen arkkitehtoninen ja koristeellinen yksityiskohta on mietitty tarkkaan. Niinpä myös saniteettitiloille asetettiin suuria vaatimuksia. Kirjaston suuri kävijämäärä asettaa suuria haasteita WC-tilojen toimivuudelle ja siisteydelle. Avajaisvuonna 2019 kävijöitä oli yli 3 miljoonaa. Normaali päivittäinen kävijämäärä on 9 000-10 000 kävijää.

Ratkaisu

Oodi halusi tyylikkäisiin tiloihin sopivat laadukkaat käsienpesu- ja kuivauslaitteet, jotka ovat myös käytännöllisiä, hygieenisiä ja ympäristöystävällisiä. Dyson Airblade Wash+Dry -pesu+Kuivaus- ja Stern-saippua-annostelijoiden kosketusvapaa yhdistelmä täytti erityisvaatimukset. Valintaan vaikutti ratkaisevasti Oodin suunnitellut arkkitehtitoimisto. Hanat, käsienkuivaaja ja saippua-annostelija ovat kosketuksettomia. Lisäksi Dyson-käsienkuivaimet täyttävät tiukat hygieniavaatimukset ja puhaltavat vain erittäin puhdasta, suodatettua ilmaa sertifioitujen HEPA-suodattimien ansiosta.

Kirjaston suurin pesuhuone sijaitsee pohjakerroksessa. Ylemmissä kerroksissa on pienempiä pesuhuoneita. Tyylikkäät käsienkuivaajat ja -annostelijat sopivat sekä suuriin että pieniin tiloihin. Dysonin kuivausrummuissa käytetyt korkealaatuiset materiaalit takaavat pitkän käyttöiän myös intensiivisessä käytössä

.

"Oodin keskuskirjastossa käy päivittäin jopa 10 000 ihmistä. On tärkeää, että näin suuri määrä kävijöitä voi käyttää käymälöitä nopeasti ja hygieenisesti. Lisäksi valittu ratkaisu on kestävä, ja wc-tiloissa ei ole paperijätettä lattialla."


AQVA Finland Oy

Oodissa jokainen arkkitehtoninen ja sisustuksellinen yksityiskohta on harkittu viimeistä piirtoa myöten. Sama vaatimus on koskenut myös saniteettitiloja.

Kirjaston suuret kävijämäärät asettavat suuria haasteita saniteettitilojen toimivuudelle ja siisteydelle. Ensimmäisenä kokonaisena toimintavuotena 2019 kävijöitä oli 3,1 miljoonaa. Normaali päivittäinen vierailijamäärä on 9 000–10 000 kävijää.

Hygieninen ratkaisu

Oodiin haluttiin laadukkaita, tyylikkäisiin tiloihin sopivia käsienpesu ja -kuivauslaitteita, joiden pitää olla myös käytännöllisiä, hygieenisiä ja ympäristöystävällisiä. Dyson Airblade Wash+Dry täytti vaatimukset. Valintaan vaikutti ratkaisevasti Oodin suunnitellut arkkitehtitoimisto.

Siistiä ja nopeaa

Dyson Airblade Wash+Dryn ansiosta saniteettitilat pysyvät siistinä, vaikka väkeä käy wc-tiloissa tiuhaan tahtiin. Käsienkuivain sijaitsee hanan siivekkeissä, joten käsienpesu ja -kuivaus hoituvat samoilta jalansijoilta. Se nopeuttaa wc-käyntejä. Lisäksi vesiroiskeita ei juuri synny, mikä vähentää siivoamisen tarvetta.


Vitrea Oy

Tuote: Contraflam Structure

Helsingin keskustan uudessa ALA Arkkitehtien suunnittelemassa keskustakirjasto Oodissa on Suomen korkeimmat palonsuojalasit. Rakennuksen lähtökohtana oli julkinen, kaikille avoin, maksuton ja turvallinen keskustassa sijaitseva kaupunkitila.

Pohjakerroksessa sijaitsevan perhekirjaston sisälasiseinä on toteutettu 3750mm korkeilla SGG Contraflam Structure 60 -palonsuojalaseilla. Erikoisvalmisteisten 53mm paksujen lasien ominaisuuksissa on huomioitu kohdekohtaiset vaatimukset hyvälle ääneneristykselle ( > Rw 43 db) sekä henkilöturvallisuudelle. Vitrea Oy:n Oodiin toimittamissa SGG Contraflam Structure -laseissa on lisäksi valoa diffusoiva laminaattikalvo, joka luo tiloihin pehmeän ja rauhallisen valaistuksen ja tarjoaa samalla tilojen vaatiman näkösuojan.

SGG Contraflam Structure -lasit ovat erikoisrakenteisia, EI-luokan osastoivia palolaseja, jotka voidaan liittää toisiinsa ilman häiritseviä pystyprofiileja. Lasien välissä on ainoastaan ohut silikonisauma.


Innogreen

Keskustakirjasto Oodiin kaivattiin pienten ruukkujen sijaan luonnon omaa mahtipontisuutta. Toimitimme Oodiin yhteensä 9 kpl Bucida bucerasta, eli sarviketapania, sekä kaksi viherseinää, joista toinen sijoitettiin mietiskelytilaan ja toinen henkilökunnan tilaan. Väliamerikasta kotoisin oleva Bucida buceras valikoitui muun muassa herkkien ja pienten lehtiensä sekä siron runkonsa vuoksi. Puut ovat vehreitä ja suuria olematta kuitenkaan raskaita ja peittäviä.

Sarviketapanien tuominen Oodiin oli rohkea ja vaativa projekti, sillä suurten puiden kuljettaminen ja istuttaminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja huolellisuutta. Puut tuotiin Oodin edustalle rekoin, josta ne lensivät nosturin kyydissä ikkunasta sisään kolmanteen kerrokseen. Puut istutettiin massiivisiin ruukkuihinsa paikan päällä.


Icopal Oy

Metallic-bitumikate taipuu kaikille kattopinnoille

Metallipinnoitettu kumibitumikermi luo metallinhohtoisen katon myös niille katoille joille perinteiset metallikatteet eivät katon loivan kaltevuuden vuoksi sovellu.

Helsingin paraatipaikalla sijaitsevan uuden keskustakirjaston, Oodin kumpuileva katto on toteutettu BMI Icopalin Metallic-katteella: tässä kohteessa alumiini-Metallic on pinnoitettu valkoiseksi jolloin katto muistuttaa kumpupilveä.


Swedoor

Sweedoor

Kohteeseen toimitettiin kulutusta kestäviä puuovia studioihin, elokuvateatteriin, neuvottelutiloihin, WC:ihin ja toimistotiloihin yhteensä 198 kpl. Kohteen monipuolisuus vaati ovilta esteettisyyttä, sulautumista muuhun arkkitehtuuriin, paloturvallisuutta, äänieristävyyttä ja helppohoitoisuutta.

Kirjastoon toimitettiin sekä luokittelemattomia että ääni- ja palo-ovia. Luokittelemattomat ovet ovat pääosin laminaattipinnoitettuja, kovapuureunaisia vaaleita ovia muun muassa hallinto- ja WC-tiloihin. Erityisen kulutukselle alttiit, kuten siivouskaappien ja keittiöiden, ovet toimitettiin RST-karmisuojilla varustettuna.

Lue lisää Swedoor yhteistyöstä täältä.
Arkkitehti
Arkkitehtitoimisto ALA Oy
Automaatiourakoitsija
Are Oy
I-suunnittelija
Ramboll Finland Oy
I-urakoitsija
Are Oy
LV-suunnittelija
Ramboll Finland Oy
LV-urakoitsija
Are Oy
Maanrakennusurakoitsija
E. M. Pekkinen Oy
Pohjatutkimus
Finnmap Infra Oy
Projektinjohto
YIT Suomi Oy
Rakennesuunnittelija
Ramboll Finland Oy
Rakennusurakoitsija
YIT Suomi Oy
Rakennuttaja
Helsingin kaupunki Kaupunkiympäristön toimiala, yleiset alueet
Rakennuttajakonsultti
Ramboll CM Oy
Runkourakoitsija
Nordec Envelope Oy
Sähkösuunnittelija
Rejlers Finland Oy
Sähköurakoitsija
Are Oy

Liitetyt tuotteet

Käsikuivaimet

Dyson

Oodi Kirjasto Helsinki

Ikoninen Oodin kirjasto, joka sijaitsee Helsin ...


Dyson Airblade Wash+Dry

Oodissa jokainen arkkitehtoninen ja sisustuksellinen yksityiskohta on harkittu viimeistä piirtoa myöten. Sa ...


Lattiakaivojärjestelmät

Pesuhallien, suurkeittiöiden, ruokatuotannon ja erilaisten teollisten tuotantolaitosten kaivoihin kohdistuu er ...


Palosuojaus

Paloturvallisuuden lisäämiseksi on kehitetty palosuojamaalit. Niiden toiminta perustuu kykyyn muodostaa eristä ...


Koolari Hattulistat (HTL)

Aulis Lundell Oy valmisti ja toimitti Helsingin Oodi kirjastoon

 • HTL – KOOLARI hattulistat

 • Ilmankäsittelykoneet

  Maailman parasta sisäilmaa

  Helsingin keskustakirjasto Oodi on suomalaisen osaamisen taidonnäyte ...


  Ääntä eristävä viemäröinti

  Aston ominaisuudet vakuuttivat Aren

  Are on käyttänyt Wavinin Asto-desibeliviemäreitä Helsingin ...


  Vihersisustus

  Keskustakirjasto Oodiin kaivattiin pienten ruukkujen sijaan luonnon omaa mahtipontisuutta. Toimitimme Ood ...


  PS-P peitesäleiköt

  Säleikköjä alakattoihin, seiniin ja lattioihin

  Alupro oli mukana toteuttamassa Oodin sisäpuolen ark ...


  Metallic

  Metallic-bitumikate taipuu kaikille kattopinnoille

  Metallipinnoitettu kumibitumikermi luo metallinh ...


  Luokitellut ovet projekti kohteisiin

  Sweedoor

  Kohteeseen toimitettiin kulutusta kestäviä puuovia studioihin, elokuvateatteriin, neuvo ...


  Istuimet

  Monipuolisesta istuinvalikoimastamme löydät esimerkiksi toimiston työtuolit, satulatuolit, vierastuolit, neuvo ...


  Sähkönjakelu

  Bachmann GmbH

  Oodin toisen kerroksen lukusaliin, sekä oppimis- ja yhteiskäyttötiloihin ...


  Palonsuojalasit

  Tuote: Contraflam Structure

  Helsingin keskustan uudessa ALA Arkkitehtien suunnittelemassa keskus ...


  Dyson käsienkuivaimet

  Oodissa myös WC-tilat ovat mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten. AQVAn toimittamat Dyson Airblade™ Wa ...


  Linjakuivatus

  Linjakuivatus on nykyaikainen tapa huolehtia ilmaston ääriolosuhteiden aiheuttamista suurista sademääristä. ...


Hanketiedot

Keskustakirjasto Helsinkiin
Helsingin keskustakirjasto
Töölönlahdenkatu 4-10
Helsinki
Uusimaa
Arvo(Milj.):
98,00 milj €
Urakkatyyppi:
Projektinjohto
Brutto-ala:
17250
Aloitus:
Marraskuu 2016
Valmistuminen:
Syyskuu 2018
Rakennusaika:
23 Kuukautta
Luotu:
2010
Päivitetty:
2018-06-25

Samankaltaiset referenssihankkeet

Aallon kirjasto Seinäjoella

Aallon kirjasto Seinäjoella

Seinäjoki

Kirjaston on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto ja se valmistui vuonna 196...


Kaarina-talo

Kaarina-talo

Uudisrakennus | Kaarina | n.10,00 milj €

Kaarina-talo on kaupunkilaisten uusi olohuone. Kaarinan keskeisimmällä paikal...


Kaisa-talo, Yliopiston keskustakirjasto

Kaisa-talo, Yliopiston keskustakirjasto

Korjaus | helsinki | 40,00 milj EUR

Kaisaniemenkadun mutkaan 1970-luvulla rakennettu valkoinen Pukevan muotitavar...


Kansalliskirjaston peruskorjaus

Kansalliskirjaston peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | Yli 16,00 milj.e

Vuoteen 2006 saakka Helsingin yliopiston kirjastona tunnettu Kansalliskirjast...


Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän