Asutomessut Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan asuntomessut järjestettiin 13.7.-12.8.2007. Asuntomessualue sijaitsee Harvoilanmäellä noin neljä kilometriä keskustasta itään Ruununmyllyn kaupunginosan läheisyydessä. Alueen liepeillä on myös vanha Kruununmylly, johon asuntomessukesänä avattiin kahvila ja ravintola. Harvoilanmäki aloitti Siirin kaupunginosan rakentamisen. Uuteen kaupunginosaan on arvioitu muuttavan aluksi noin 300 asukasta. Asukasmäärän on ennustettu nousevan 1900 henkeen.

Messuille oli tutustumista varten rakennettu 37 omakotitaloa, neljä kytkettyä pientaloa, seitsemän paritaloa sekä viisi kerrostaloa. Rakennuttajina oli yksityisiä henkilöitä, talotehtaita sekä rakennusliikkeitä. Alueen talot on tehty vaihtelevista materiaaleista. Niiden ulkonäkö vaihtelee perinteisistä moderniin. Osa taloista on harja-, osa pulpetti- tai aumakattoisia. Messujen järjestäjinä toimivat Hämeenlinnan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut. Messujen avulla kaupunki haki uusia asukkaita, yrittäjiä ja turisteja.

Teema

Teemana oli suunniteltu, perheen tarpeet huomioon ottava luonnonläheisyys ja yhteisöllisyys. Kantavana ideana oli rakentaa hämäläinen kyläraitti, jonka varrelle talot rakennettiin katuun kiinni. Talojen julkisivuja yhdistävät aidat, jotka sovitettiin yhteensopiviksi värein ja materiaalein. Monet taloista oli sisustettu ammattivoimin. Tavoitteena oli luoda tunnelmallinen katutila. Samoin asuinalue ja luonto pyrittiin yhdistämään harmoniseksi kokonaisuudeksi. Pääraitit Honkarinne ja Kaskikaarre on kestopäällystetty. Kummallakin puolella katua kulkee reunakivin korotetut jalkakäytävät. Katujen keskivaiheille tehtiin luonnonkivistä katetut aukiot.

Messualue

Messupolku on kevyen liikenteen reitti, joka toteutettiin sorapintaisena ja osin heinää kasvavana muistona alueen entisestä käytöstä. Messualueelle sijoitettiin neljä puistoa, joista jokaisella on oma profiilinsa. Kivenkolo on pieni luonnonmukainen kivikko, jonka alueella on tavoitteena säilyttää sammaloitunut kivikko ja aluskasvillisuus. Kortteenpuisto sijaitsee keskeisellä paikalla, koska se toimii leikkipuistona. Hiirenportaanpuisto jakautuu kolmeen eri kasvillisuusalueeseen. Sen valoisa rinne sopii mainiosti eväsretkien pitoon. Suurin viheralueista on Harvoilanmäen puisto, jonka korkeimmalle kohdalle on pystytetty ympäristötaideteos nimeltä Punainen aurinko.

Oheiskohteet

Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteena oli Kruununasunnot Oy:n hallinnassa oleva ja Linnankasarmilla sijaitseva asuinrakennus Vanajaveden äärellä. Perusparannuskohteena ollut 1880-luvun hirsitalo on aiemmin toiminut puolustusvoimien virka-asuntona. Näyttelyhuoneisto oli sisustettu ajan tyylin mukaisesti. Näytteillä oli myös 1913 rakennetussa talossa entisöity porraskäytävä taideteoksineen. Tämä oheiskohde oli niin suosittu, että kävijöitä oli kaikkiaan 23 500. Samalla alueella sai tutustua laiturin päälle rakennettuun rantasaunaan.

Toinen oheiskohde esitteli, miten kerrostaloon on mahdollista rakentaa jälkikäteen hissi. Hanke toteutettiin Kone Hissit Oy:n ja Kiinteistöliiton yhteistyönä. Tarjolla oli myös tietoa taloyhtiön kuntotodistuksesta, energiatehokkuudesta, väestönsuojista sekä vanhusten opastuksesta.

Kuva: MTV3

RPT SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi. RPT SMARTin kautta saat tiedon kaikista Suomen rakennushankkeista ja työmaista.
RPT SMART

Mukana olleet yritykset

Warmia Oy

Warmia toimitti Hämeenlinnan Asuntomessuille lattilämmitysratkaisut.

Liitetyt tuotteet

Warmia lattialämmitys

Warmia-lattialämmitys edistää asuntojen energiatehokkuutta patentoitujen teknisten ratkaisujen ansiosta sekä h ...


Samankaltaiset referenssihankkeet

Caribia loma-asunnot II-vaihe

Caribia loma-asunnot II-vaihe

Uudisrakennus | Turku | 2 milj. €

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa lomakylät, paikkakunnalla Turku. Ko...

Norvajärven lomakylä

Norvajärven lomakylä

Uudisrakennus | Rovaniemi | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa lomakylät, paikkakunnalla Rovaniemi...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän