Smart Lucia -lasi-iglut

Savon Lasituotteen Smart Lucia -lasi-igluja pystytetään matkailijoiden iloksi Grönlantiin.

Kuvat: Savon Lasituote


Liitetyt tuotteet: KNX-taloautomaatio - älykkäät ohjaukset

KNX-taloautomaatio - älykkäät ohjaukset

Kohtaamme joka päivä automaatiota sitä edes huomaamatta. Standardoitu KNX-järjestelmä yhdistää monia eri sovelluksia, kuten lämmityksen ja jäähdytyksen sekä valaistuksen ohjaukset yhteen älykkääseen ja energiatehokkaaseen automaatiojärjestelmään.

Iisalmesta igluja Grönlantiin – KNX-automaatio pitää huolen lasi‑iglujen toiminnasta vaativissa olosuhteissa

Savon Lasituotteen Smart Lucia -lasi‑igluja pystytetään matkailijoiden iloksi Grönlantiin. Haastavissa olosuhteissa toimivien iglujen kiinteistöautomaatiossa luotetaan ABB:n osaamiseen ja KNX‑standardiin.

Yrittäjä Kari‑Matti Ruhanen antaa Teams-haastattelun Grönlannista, pienestä Ilullisatin kaupungista. Hän istuu Arctic‑hotellin huoneessa ja ikkunasta näkyy avara meri sekä ohi lipuvia jäävuoria. Tavallaan niiden vuoksi Kari‑Matti Ruhanen on matkustanut Iisalmesta Ilullisatiin.

– Ilullisat panostaa matkailuun. Ihmiset tulevat tänne kalastamaan ja katsomaan jää­vuoria, joita näkee täällä todella paljon. Tässä lähellä on nimittäin vuono, josta lohkeaa valtavia jäävuoria. Meri­virrat kuljettavat ne tästä kaupungin ohi. Kerrotaan, että muun muassa Titanicin upottanut jäävuori oli peräisin juuri täältä, mies kertoo.

Kari‑Matti Ruhanen omistaa Savon Lasituote -nimisen yrityksen. Iisalmessa sijaitseva yritys valmistaa lasisia igluja, jotka tunnetaan tuotenimellä Lucia Smart. Älylasista ja teräksestä valmistetut iglut ovat suosittuja matkailu­kohteissa ja nyt sellaisia ollaan pystyttämässä myös Grönlannin rannikolle Ilullisatissa sijaitsevan Arctic-hotellin tontille. Aikaisemmin kallio­jyrkänteen reunalle rakennetut alumiiniset iglut on purettu ja Iisalmesta rahdatut iglut pystytetään niiden tilalle. Näin turistit voivat seurata luontoa, merta ja jää­vuorten ohimarssia ympäri vuorokauden.

– Igluja tulee tänne kaikkiaan seitsemän. Iglut rakennetaan tehtaallamme Iisalmessa. Kukin iglu tulee kahdessa osassa, jotta ne saadaan nostettua paikoilleen. Täällä Ilullisatissa kun ei ollut niin suurta nosturia, että ne olisi onnistuttu nostamaan yhtenä palasena.

Iglujen matka on melkoinen. Ensin ne kuljetetaan Iisalmesta Helsinkiin, sieltä laivalla Tanskaan, Tanskasta Grönlannin Nuukiin ja vihdoin sieltä Ilullisatiin.

Lasi-iglu toimii KNX:n avulla säässä kuin säässä

Smart Lucia -lasi-iglut syntyivät vuonna 2018, kun Kari-Matti Ruhanen mietti, miten ihmisille saisi rakennettua lasista mukavampia oleskelutiloja kuin mitä pienet lasitetut terassit ovat. Arkkitehtiystävä Teemu Pirinen tuli mukaan tiimiin ja näin kehitettiin Smart Lucia -iglut. Igluista innostuttiin erityisesti matkailukohteissa ja esimerkiksi Lapissa niitä mainostetaan mainioina revontulien katselupaikkoina.

Heti alusta asti lasi-iglut kehitettiin säähän kuin säähän sopiviksi. Lasi rakennusmateriaalina on vaativa, sillä kesällä ne lämpenevät helposti ja talvella esimerkiksi niihin tarttuva lumi voi tulla mainostettujen hienojen revontulinäkymien eteen.

– Halusin näihin tuotteisiin laadukkaan kiinteistöautomaation, jota on helppo käyttää. Valintamme oli alusta asti KNX perustuen aikasempaan kokemukseen. On tärkeää, että lasi-iglut toimivat odotusten mukaisesti – säässä kuin säässä. Nyt viemme igluja Grönlannin haastaviin olosuhteisiin. Kiinnostusta on myös esimerkiksi aavikolla sijaitsevissa matkailukohteissa. Myös aavikon kuumissa olosuhteissa lasi-iglun pitää olla sellainen, että siellä on mukava olla ja seurata vaikkapa yön tähtitaivasta, hän selittää.

– KNX:n avulla pystymme seuraamaan etänä, miten kiinteistöautomaatio toimii asiakkaiden käytössä. Jos ongelmia ilmenee, voimme myös auttaa ja neuvoa asiakkaita. Myös käyttöönoton perehdyttäminen onnistuu etänä, joten meidän ei tarvitse Iisalmesta matkustaa Grönlantiin tai aavikolle, jos apua tarvitaan.

Tutustu kohteeseen tarkemmin ABB:n sivustolla

RPT SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi. RPT SMARTin kautta saat tiedon kaikista Suomen rakennushankkeista ja työmaista.
RPT SMART

Lisää tuotteita ABB

Sähköauton lataus

Sähköauton lataus

ABB luo pohjan tulevaisuuden älykkäämmälle, luotettavalle ja päästöttömälle l...


Asennuskalusteet

Asennuskalusteet

SAGA™-, IMPRESSIVO®- ja Jussi-sähköasennus­kalusteet on suunniteltu suoma...


Asennustarvikkeet

Asennustarvikkeet

ABB:n asennustarvikkeet on suunniteltu toisiinsa ja eri asennustilanteisiin s...


Liike- ja läsnäolotunnistimet

Liike- ja läsnäolotunnistimet

Innovatiiviset ja laadukkaat liike- ja läsnäolotunnistimet tekevät elämästä h...


Referenssihankkeet Lisää referenssejä yritykseltä ABB

Sokos Hotel Royalin uudistus

Sokos Hotel Royalin uudistus

Sisp. korjaus | Vaasa | Ei tiedossa

Sisp. korjauskohde rakennustyyppiluokassa hotellit/motellit, paikkakunnalla V...

free@home-kotiautomaatio kerrostaloasunnossa

free@home-kotiautomaatio kerrostaloasunnossa

Rovaniemi

Rovaniemellä sijaitseva kattohuoneisto remontoitiin täydellisesti uuteen usko...

Apila-asunnot

Apila-asunnot

Lahti

Apila-asuntojen kohteessa Ahtialan kaupunginosassa on yhteensä kolme hirsirak...

OYS Oulun yliopistollinen sairaala A-rakennus

OYS Oulun yliopistollinen sairaala A-rakennus

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Oulu. 10 ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi