Uimahalli kuluttaa ja tarjoaa energiaa

Päivämäärä: 27.9.2023

Useimmat kylpylän vierailijat arvostavat miellyttävyyttä. Miellyttävyys tarkoittaa monille lämmintä vettä ja lämmintä ilmaa, jonka tulee olla allas­tilassa noin kaksi astetta enemmän kuin veden lämpö­tila. Lämmin ilma vähentää vilun­väreitä altaasta poistuttaessa.

Jotta kylpylässä vieraileva viihtyy ja henkilö­kunnan työolo­suhteet säilyvät terveellisinä sekä kylpylän rakenteet eivät vaurioidu, on allas­tilan kostean ilman vaihduttava huomattavan tiheässä tahdissa. Tämä on käytännössä 4–6 kertaa tunnissa. Uusi kuivempi ulko­ilma tulee talvella lämmittää. Kuiva ilma lisää allas­veden haihduntaa, joka taas kuluttaa runsaasti energiaa.

Erilaiset porealtaat, aktiviteetti­laitteet, vesi­liukumäet ja erikois­suihkut lisäävät veden haihduntaa ja energian­kulutusta. Energiaa voidaan säästää alentamalla allas­veden lämpö­tilaa ja poistamalla erilaiset viihtyisyyttä lisäävät laitteet ja vesi­liukumäet, jolloin todennäköisesti kävijä­määrä laskee ja kylpylän käyttö­tarkoitus on muuttunut elämysten ja henkisen energian tarjoajasta energian säästäjäksi.

Kylpylän energia­tehokkuutta on erittäin vaikeaa arvioida käyttö­tavan ja kävijä­määrien vaihdellessa, mutta esimerkiksi remontin yhteydessä voidaan tietyssä määrin verrata vanhaa ja uutta.

Sveitsin uimahallin energiaremontti ja laajennus

Sveitsin uimahallin laajennuksen yhteydessä uusittiin myös ilman­vaihtoa energiatehokkaammaksi. Lämmin sekä kostea allas- ja pesu­tilojen ilma sisältää runsaasti energiaa, jonka talteen­otto mahdollistaa huomattavia energian­säästöjä. Kaksi suurta, erikois­rakenteista ja allas­ilmaa kestävää Menerga –ilmanvaihto­konetta huolehtivat nyt pääosan allastilan ilmanvaihdosta.

Rakennuksen katolle sijoitetut aurinko­paneelit, joita on käytössä yhteensä 167 kpl, muodostavat jo aurinko­voimalaksi verrattavissa olevan kokonaisuuden. Paneelien maksimi­kokonaisteho on noin 200 kW.

Koneissa on valtavat muovi­rakenteiset lämmön­vaihtimet sekä poisto­ilma­lämpö­pumppu, jolla otetaan talteen lämmön­vaihtimen ylijäämä, kuitenkin hallitusti ja niin ettei järjestelmässä tapahdu jäätymistä.

Erkki Viljanen, Hyvinkään kaupungin LVIA-projekti­päällikkö, kertoo kauko­lämmön­kulutuksen pysyneen samalla tasolla ja jopa hieman laskeneen 2018 per 2023. Samassa yhteydessä on kylpylää laajennettu yhden suuren 25 metrin altaan verran. Lämpö­pumput ovat lisänneet hieman sähkön­kulutusta, jota osin kompensoi oma aurinko­sähkö. Kaikkea ei voida kuitenkaan suoraan mitata ja verrata, mutta energian­kulutuksen vähenemä on suuri.

Lämmöntalteenotto on ollut niin tehokasta, että jäteilman ulospuhallus­hajottajaa on jouduttu pakkas­kaudella erikseen saatto­lämmittämään jäätymisen estämiseksi.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi