Runkomeluvaimennus on tärkeä osa puukerrostalojen rakentamista

Päivämäärä: 8.11.2022

Runkomeluvaimennus on tärkeä osa puukerrostalojen rakentamista

Kiristyvät päästövaatimukset asettavat rakennusteollisuudelle kasvavia tarpeita kehittää rakentamista yhä ympäristöystävällisempään suuntaan. Lyhyempi rakennusaika, kevyempi materiaali sekä pienempi hiilijalanjälki tekee puukerrostalojen rakentamisesta houkuttelevan vaihtoehdon.  

Tärkeään rooliin nousee asumismukavuutta lisäävä akustiikkasuunnittelu, jonka avulla ratkaistaan puurakentamiselle ominaisia tärinä- ja runkomeluongelmia. Ongelman voi ratkaista jo suunnitteluvaiheessa asiantuntijan avulla, joka määrittelee vaatimukset halutulle äänitasolle.

Christian Berneriltä löydät ratkaisut hiljaisempaan asuinympäristöön

Ekologisessa puurakentamisessa on omat haasteensa ja avuksesi tarvitset osaavan kumppanin. Perinteisesti ongelmia on tuottanut suora askeläänenvaimennus alempaan kerrokseen, mutta materiaalien sekä alas laskettujen kattoratkaisuiden kehittyessä, yhä tärkeämmäksi on tullut äänen sivutiesiirtymän hallinta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että häiritsevät herätetaajuudet voivat edetä rakenteessa esimerkiksi seinästä välipohjaan ja toisinpäin.

Äänen sivutiesiirtymää voidaan hallita vaimennetuilla kulmaraudoilla sekä ruuviliitosten Sylodyn-prikoilla. Suorat ruuvikiinnitykset antavat mittauksissa noin 35 prosenttia huonomman tuloksen verrattuna tilanteeseen, jossa ruuvikiinnitykset on vaimennettu Sylodyn -prikoilla.

Sylodyn-vaimennuskaistaa käytetään esimerkiksi CLT-elementtien, LVL-palkkien tai moduulien välisessä vaimennuksessa. Erityisetuna on korkea vaimennusarvo Kij, joka toimii liitosten akustisen suorituskyvyn mittarina. Kaistat tasoittavat myös epätasaisuuksia ja toimivat hyvin myös erittäin korkeilla kuormilla. Massajousijärjestelmä kestää myös aikaa, sillä Sylodyn palautuu erinomaisesti kuormituksen poistuessa.

Rakenteessa Sylodyn kannattaa sijoittaa yleensä suoraan kantavan seinän alle, välipohjan yläpuolelle. Mikäli käytetään alas laskettua kattoa eikä väliseinää kantavan seinän edessä, kannattaa optimaalisin vaimennus varmistaa sijoittamalla Sylodyn myös välipohjan alapuolelle.

Puukerrostalorakentamisella kohti vihreämpää kaupunkikuvaa

Perinteinen puurakentaminen osa suomalaista rakennusperinnettä ja puu näyttää vakiinnuttavan asemaansa myös modernien puukerrostalojen rakennusmateriaalina. Puukerrostalojen rakentaminen on askel kohti ympäristöystävällisempää kaupunkimiljöötä, ja materiaalit ovat kehittyneet isoin harppauksin. Uusien CLT-elementtien ja LVL-palkkien avulla voidaan rakentaa yhä korkeampia ja näyttävämpiä puurakennuksia, kuten Joensuussa kolmisen vuotta sitten valmistunut Joensuun Lighthouse, joka ylittää jo 48 metrin rimakorkeuden.

Merkittävä kohde on myös Tampereelle valmistunut Suomen suurin puukerrostalohanke, Vuoreksen Kuusikko, joka on kuuden puukerrostalon kokonaisuus. Kohde on merkittävä myös Euroopan mittakaavassa ja hanke toteutettiin Christian Bernerin asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä.

Christian Berner Oy on ollut mukana puukerrostalohankkeissa ympäri Suomen. Vaimentamisen asiantuntijat ovat apunasi aina suunnittelusta toteutukseen ja saat parhaat mahdolliset ratkaisut omaan kohteeseesi. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää.

Referenssihankkeet Christian Berner Oy

As Oy Helsingin Sinfonia

As Oy Helsingin Sinfonia

Helsinki

Entiset Sibelius-Akatemian tilat muuttuvat uniikeiksi vuokrakodeiksi paraat...

Vuoreksen kuusikko

Vuoreksen kuusikko

Tampere

Tampereen Vuorekseen rakentuu Kuusikko – kuuden puurunkoisen kerrostalon ko...

Kauppakeskus Ainoa

Kauppakeskus Ainoa

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

Espoon Tapiolassa sijaitseva kauppakeskus Ainoa on valmistunut ja avattu koko...

Raisio Oyj tuotantolaitos

Raisio Oyj tuotantolaitos

Uudisrakennus | Raisio | 45 milj. €

Raisio on suomalainen ruoka-alan yritys, jonka brändit ovat tuttuja jokaisess...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi