Teollinen puurakentaminen vastaa rakennusalan laatu-, tuottavuus- ja ilmastohaasteisiin

Päivämäärä: 26.4.2021

Nopealla ja tehokkaalla puuelementtirakentamisella on potentiaalia kasvattaa rakennusalan tuottavuutta. Laadunhallinnan ja resurssitehokkuuden lisäksi teollinen puurakentaminen vastaa kiristyviin vähähiilisyysvaatimuksiin.

Lähes tuhat puukerrostaloasuntoa projekteissaan läpivienyt rakennuttajakonsultti Jouni Liimatainen JWood Ky:stä uskoo, että puurakentamisen kilpailukykyä – ja koko rakennusalan tuottavuutta – voidaan parantaa siirtymällä kohti teollista tuotantoa.

– Asuntorakentamisen laatuongelmiin, rakennusalan huonoon tuottavuuteen ja hiilijalanjäljen pienentämisen voidaan vaikuttaa tehokkaimmin muuttamalla tuotanto teolliseksi. Kun tehdään toistuvia, pidempiä sarjoja, jokaista asiaa ei tarvitse suunnitella uudelleen. Teollinen tuotanto tuo mittakaavaetua, Liimatainen sanoo.

Tehdasoloissa hukka vähenee, tuottavuus kasvaa, harmaa talous saadaan kuriin ja työhön liittyy vähemmän turvallisuusriskejä. Elementtien avulla rakennuksesta voidaan tehdä jopa 80 % valmiiksi tehtaalla. Asennus tapahtuu rakennustyömaalla kuivissa olosuhteissa.

– Puuelementtirakentamisessa työmaita valmistuu jopa kaksin- tai kolminkertainen määrä perinteiseen malliin verrattuna. Osa työstä voidaan lisäksi siirtää ruuhka-Suomesta maakuntiin: valmiita tilaelementtejä on helppo kuljettaa paikan päälle pääkaupunkiseudun rakennustyömaille, toteaa Jyväskylän palkitun Puukuokka-kerrostalon rakentaneen JVR-Rakenne Oy:n toimitusjohtaja Arttu Suuronen.

Suunnittelua helpottavista ratkaisuista suuri hyöty

 

Vaikka puurakentaminen on nyt nosteessa, etenkin vapaarahoitteisella puolella tilaajia mietityttävät suunnitteluun liittyvät riskit ja resurssit. Puukerrostalo on betonikerrostaloa nopeampi rakentaa, mutta hitaampi suunnitella.

– Toteutimme ARA-hankkeen, jossa vertailimme kahden identtisen betoni- ja puurunkoisen kerrostalon etuja ja haittoja. Suunnitteluaika oli betonissa 30 % nopeampi, kun taas rakentamisaika oli puukerrostalossa 33 % nopeampi. Puukerrostalolla on myös pienemmät elinkaaripäästöt, summaa useita ARA-puukerrostalokohteita rakentaneen Arkta Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela.

Puukerrostalojen suunnittelua helpottavia kevyitä, kytkentävalmiita ja mittatarkkoja ratkaisuja on kuitenkin jo olemassa. Esimerkiksi Uponorin kevyet talotekniikkaelementit soveltuvat erinomaisesti puukerrostalon kevytrakenteiseen runkoon, sillä ne voidaan asentaa kerroksittain välipohjan päälle runkotöistä riippumattomasti. Suunnittelun tuki ja tuotteiden optimointi ovat olennainen osa kumppanuutta.

– Vähähiilisyyteen pyrkivä puurakentaminen hyötyy paitsi suunnittelua nopeuttavista talotekniikkaelementeistä, myös esimerkiksi vesikiertoisesta lattialämmityksestä, joka toimii alhaisilla lämpötiloilla ja antaa paremmat toimintaedellytykset lämpöpumpuille ja aurinkolämmölle. Yhdistämällä energiatehokkaita ratkaisuja vähähiilisiin rakennusmateriaaleihin voidaan pienentää sekä rakentamisesta että käytöstä aiheutuvia päästöjä, toteaa Uponorin kestävän kehityksen johtaja Ilari Aho.

Lue asiantuntija-artikkeli puurakentamisesta kokonaisuudessaan täältä.

Uponor on ollut mukana useissa puukerrostalohankkeissa, kuten Jyväskylän Puukuokka-korttelissa ja Kiinteistö Oy Goliathin Salmessa Turussa.

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

TAYS N-siipi, Sydänsairaala

TAYS N-siipi, Sydänsairaala

Tampere

N-rakennus, Tays Sydänsairaala Toiminnot: sydänsairaiden hoito Sijainti:...

Rautatienkatu 21 Tampereella

Rautatienkatu 21 Tampereella

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Tampereen keskustassa sijaitseva vanha Postitalo sai vuonna 2017 uuden elämän...

Sokeritehtaantien kerrostalot

Sokeritehtaantien kerrostalot

Uudisrakennus | Kirkkonummi | 8,12 milj €

Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:lle on valmistunut kauniille paikalle Kantviki...

Käärmetalon peruskorjaus

Käärmetalon peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 8 milj. €

Mäkelänkadun reunaa kiemurteleva kerrostalo Helsingin Käpylässä on tuttu maam...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän