Talotekniset kevytelementit sujuvoittavat rakentamista

Päivämäärä: 16.8.2022

Talotekniset kevytelementit ovat suosittuja asuinkerrostalojen putkiremonteissa, ja tekevät yhä enemmän tietään myös vuokrakerrostalojen peruskorjauksiin sekä uudiskohteisiin. Niillä on monia hyötyjä paikalla rakentamiseen verrattuna, ja uudispuolella myös raskaselementteihin nähden. Mutta miten niiden käytössä parhaiten onnistutaan?

Taloteknisillä kevytelementeillä tarkoitetaan nimensä mukaisesti kevytrakenteisia, kiinteistön sisälle asennettavia ja tehtaalla valmiiksi eristettyjä sekä suojattuja LVIS-tekniikoita – lämmitys-, vesi- ja viemäriputkia, ilmanvaihtoa sekä sähköjä. Mukana voi olla myös jäähdytystä ja seinä-wc:tä.

– Tavoite on sama kuin elementtirakentamisessa yleensäkin; sujuvoittaa töitä tehdasvalmisteisten asennuspakettien avulla paikalla rakentamiseen nähden, toteaa Visioplan Talotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Antti Ollikainen, jonka edustama yritys on erikoistunut korjauskohteiden talotekniseen suunnitteluun ja kokonaissuunnitteluun.

Visioplan Talotekniikka tekee paljon myös hankesuunnitteluvaiheen vaihtoehtotarkasteluja eri materiaalien ja tuotteiden välillä. Ne perustuvat yleensä kustannus- ja aikatauluvertailuihin, minkä lisäksi kylpyhuoneen käytettävyys on aina tärkeänä elementtinä mukana vertailuissa.

Myös mielikuvat laadusta vaikuttavat Ollikaisen mukaan aika paljon valintapäätöksiin.

– Nostan usein vaihtoehtotarkastelujen keskusteluissa esiin sen, että tehdasolosuhteissa pitkälle esivalmistettujen tuotteiden laatua on helpompi hallita kuin paikalla rakentamista, koska työmaan vaihtuvat olosuhteet ovat varsin haasteellisia, hän vertaa.

Rakennustöiden tahditus helpottuu

Taloteknisiä kevytelementtejä alettiin käyttää taloyhtiöiden putkiremonteissa noin parikymmentä vuotta sitten. Alkuvaiheessa oli Antti Ollikaisen mukaan ajatuksena reitittää vain tehtaalla valmiiksi eristetyt ja koteloidut käyttövesiputket porraskäytävien kautta huoneistoihin. Tämä ratkaisu yleistyikin nopeasti.

Markkinoille tuli melko pian myös ratkaisuja, joihin kuului käyttövesiputkien lisäksi viemäriputketkin. Ne oli helpointa sijoittaa kylpyhuoneisiin kohteissa, joissa kylpyhuoneet sijaitsivat kerroksissa päällekkäin. Vuokrakerrostalojen peruskorjauksissa alettiin asentaa myös kokonaisia talotekniikkahormeja, joilla korvattiin vanha hormi ja keittiön sekä kylpyhuoneen välinen seinä.

Taloteknisten kevytelementtien käytettävyys on Ollikaisen kokemuksen mukaan ollut hyvä, ja ne ovat lyhentäneet tyypillisesti putkiremontin kestoa 1–2 viikkoa paikalla rakentamiseen nähden.

– Suurin hyöty on se, että määrämittaisia elementtejä käyttämällä on helpompi tahdistaa rakennustöitä. Työmailla on paljon eri toimijoita ja on hyvä, että putkiasennukset saadaan alta pois nopeasti, hän toteaa.

– Myös logistiikan hallinta on parempaa ja virhemahdollisuudet ovat pienempiä, koska elementit voidaan toimittaa oikea-aikaisesti työmaalle eikä varastoja tarvita. Se on tärkeää, koska putkia varastoidaan työmailla usein suojaamattomina. Onnistuessamme voimme säästää kevytelementtien avulla aikaa ja kustannuksia, parantaa laatua ja vähentää materiaalihukkaa, joka on rakennustyömailla yllättävän suuri.

Monipuolisia käyttökohteita

Uponorilla on kaksi taloteknistä kevytelementtiratkaisua, Riser Port ja Reno Port. Jälkimmäinen on suunniteltu palvelemaan tyypillisen taloyhtiön putkiremontin tarpeita, ja sen avulla remontti saadaan rajattua pääasiassa asunnon kylpyhuoneen alueelle. Reno Portin avulla voidaan myös välttää vanhan hormin purkaminen ja säästää aikaa sekä rahaa muun muassa haitta-ainepuruissa.

– Toisaalta esimerkiksi Kiinteistö Oy Goliathin Salmessa Turussa käytettiin Reno Portia sen erinomaisten ääni- ja paloteknisten ominaisuuksien vuoksi, vaikka kyseessä oli uusi puukerrostalokohde, Uponorin asiantuntija Perttu Havulehto toteaa.

Uudispuolella Uponorin Riser Port -talotekniikkahormi on Havulehdon mukaan nopea ja kustannustehokas vaihtoehto paikalla rakentamiselle. Lisäksi se on muuntojoustava vaihtoehto raskaammille betonista valmistetuille talotekniikkaelementeille.

– Riser Port -talotekniikkaelementit ovat huomattavasti betonisia elementtejä kevyempiä eikä niiden asentamiseen tarvita nosturiaikaa. Riittää kun kevytelementit nostetaan runkovaiheessa kerroksiin, jonka jälkeen asennukset voidaan tehdä muiden talotekniikka-asennusten kanssa säältä suojattuina, hän vertaa.

– Kevytelementtejä voi tarvittaessa muokata helposti, jos tulee esimerkiksi loppuvaiheen suunnittelumuutoksia. Ne palvelevat hyvin myös puukerrostalorakentamista.

Riser Portia on käytetty myös vuokrakerrostalojen peruskorjauksissa, jotka ovat usein niin laajoja, että ne alkavat muistuttaa uudisrakentamista.

– Olimme hiljattain mukana esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) vuokratalon peruskorjaushankkeessa, johon toimitimme Riser Port -järjestelmän. Tämä nousuhormijärjestelmä asennettiin kylpyhuoneen ja keittiön väliseen väliseinään, ja se piti sisällään sekä ilmanvaihto-, käyttövesi-, viemäri- että katon sadevesiviemärilinjat.

Huoltovarmuus entistä tärkeämpää

Käyttövesiputkien vaihdettavuus ja huoltovarmuus pitää nykymääräysten mukaan varmistaa myös korjauskohteissa. Yleisin tapa toteuttaa vaihdettavuus on reitittää käyttövesinousut porraskäytävän kautta. Putkistoille joudutaan kuitenkin silloin tekemään usein pitkiä vaaka-asennuksia porraskäytävissä ja huoneistoissa, mikä puolestaan lisää putkiasennusten määrää ja rakennusteknisiä töitä, joita tarvitaan niiden verhoamiseen.

– Meidän ratkaisuissamme keskeinen ajatus on tuoda talotekniikkanousut lähelle asuinkerrostalon vesipisteitä, jotta vaaka-asennukset olisivat mahdollisimman lyhyitä. Vaihdettavuus on ratkaistu avattavilla rakenteilla, joiden avulla käyttövesiputkiin päästään käsiksi rakenteita rikkomatta, , Perttu Havulehto toteaa.

– Toinen keskeinen ajatus on se, että tuotteiden esivalmistusaste on mahdollisimman korkea. Sen ansiosta asennukseen tarvittava aika työmaalla saadaan minimoitua.

Molemmat järjestelmät, Reno Port ja Riser Port, on mahdollista toteuttaa myös seinä-WC:llä, joka helpottaa tilan siivoamista.

– Seinä-WC:ssä säiliö sijaitsee rakenteiden suojassa ja sen huoltotoimenpiteet tehdään painonapin yhteydessä olevan huoltoluukun kautta. Joskus keskusteluissa nousee esiin Riser Port -käyttövesinousun avattava kansi, ja mikä on sille järkevin sijoituspaikka. Se kannattaa suunnitella vaikka kaapin tai pesutornin taakse, jolloin siitäkin tulee täysin huomaamaton, hän vinkkaa.

Etukäteissuunnittelua ja yhteistyötä

Taloteknisiä kevytelementtejä käytetään jo paljon, mutta moni suunnittelija on yhä uuden äärellä, kun niitä otetaan hankkeessa käyttöön. Miten niiden asennuksissa onnistutaan parhaiten?

– Hyvällä etukäteissuunnittelulla, jotta toteutussuunnittelu saadaan tehtyä kerralla oikein, Antti Ollikainen kiteyttää. – Lisäksi ennen sitä pitää tehdä edellä mainitut vaihtoehtotarkastelut päätöksenteon tueksi.

Perttu Havulehto korostaa myös yhteistyön merkitystä.

– Allianssimallissa on se hyvä puoli, että osapuolet ovat selvillä hyvissä ajoin. Esimerkiksi HOASin peruskorjattavassa allianssikohteessa, Pasilanraitio 6:ssa, kokeiltiin tahtituotantoa yhdessä Uponorin Riser Port -talotekniikkahormien kanssa. Kokemukset olivat positiivisia ja tahdissa pysyttiin hyvin, hän toteaa tyytyväisenä.

– Jonkin verran pitää olla toki valmis opettelemaan uusia asioita, koska esivalmisteet tuovat mukanaan uudenlaisia rajapintoja eri suunnittelijoiden ja urakoitsijoidenkin välille.  Esimerkiksi kerrosvälien palokatkot sisältyvät Uponorin talotekniikkaelementtien toimitukseen, joten niiden suunnittelu tulee tehdä järjestelmän detaljien mukaan. Tämä tietysti edellyttää, että LVI- ja rakennesuunnittelija keskustelevat asiasta suunnitelmia tehdessään. Uponor on julkaissut suunnittelijoiden avuksi myös Riser Port -suunnitteluoppaan, joka on nyt ladattavissa Uponorin nettisivuilta.

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän