Tahtituotantoon perustuva korjausrakentamisen konsepti hyötyi kytkentävalmiista talotekniikkahormista

Päivämäärä: 12.5.2021

Reilusta 10 000 asunnosta vastaava Hoas toteuttaa opiskelijatalojen perusparannuksia allianssimallilla ja uudella korjausrakentamisen konseptilla. Pasilanraitio 6:n tahtiaikataulutetun perusparannuksen reititysratkaisuna käytettiin menestyksekkäästi Uponor Riser Portia.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas tekee perusparannuksen vuosittain noin 500 asunnolle. Saneerauksia nopeuttaakseen säätiö kehitti allianssimallilla toteutettavan konseptin, jolla perusparannus saadaan tehtyä aikataulussa, budjetissa ja ilman virheitä. Allianssiin kuuluvat Hoasin lisäksi Renevo Oy, TakuuSähkö Oy sekä KRS yhtiöt Oy.

Ensimmäinen uudella korjaustavalla toteutettu perusparannus valmistui onnistuneesti Hopeatie 10:n opiskelijatalossa tammikuussa 2020. Myös toisena valmistunut Pasilanraitio 6:n perusparannus saatiin maaliin aikataulussa ja nollavirheluovutuksella heinäkuussa 2020. Perusparannuksessa uusittiin mm. talon vesi- ja viemäriverkosto, sähköt, ilmanvaihto sekä kaikki asuntojen ja yleisten tilojen kalusteet ja pinnat. Viisikerroksisessa rakennuksessa on viisi porrashuonetta ja nuorisotila.

Esivalmistetut elementit edukseen tyyppitaloissa

Pasilanraitio 6:ssa kokeiltiin Uponorin esivalmistettuja, kevytrakenteisia Riser Port -talotekniikkahormeja, joilla uusittiin ikääntynyt talotekniikka olemassa olevan hormiston paikalle. Ratkaisu säästää tilaa ja kustannuksia perinteisiin, paikalla rakennettaviin ratkaisuihin verrattuna. Etuna on myös vuototurvallisuus ja helppo huollettavuus avattavan kansirakenteen ansiosta.

– Vuonna 1981 rakennettu kohde on aikakaudelleen tyypillinen kerrostalo, johon elementtiratkaisut sopivat hyvin. Olisimme voineet uusia putket myös perinteisellä mallilla, mutta meillä oli allianssissa tahtotilana kokeilla valmiita talotekniikkaelementtejä. Myös kustannusvertailut kallistuivat elementtien eduksi, toteaa Hoasin rakennuttajapäällikkö Laura Pääkkönen.

– Osa kohteen kaksioista jaettiin saneerauksessa kahdeksi yksiöksi. Hormielementit toimivat hyvin tässäkin yhteydessä, Pääkkönen lisää.

Kytkentävalmiit moduulit sopivat tahtituotantoon

Tahtiaikataulussa on tärkeää, että suunnitelmat ovat valmiita ja työvaiheet etenevät virheettömästi.

– Yhteinen näkemyksemme LVI-urakoitsijan kanssa on, että Uponor on ymmärtänyt hyvin allianssimallin ja tahtituotannon vaatimukset: elementit olivat asennettuna täsmälleen sovittuna ajankohtana. Saimme kaiken talotekniikan pystyhormien osalta kerralla kuntoon. Tämä paransi myös LVI-urakoitsijan resurssitilannetta, Pääkkönen kertoo.

Talotekniikkahormien asennukset sujuivat kokonaisuudessaan niin hyvin, että Pääkkönen näkee Riser Portille käyttöä tulevissakin kohteissa.

– Hommat menivät Uponorin kanssa putkeen. Pasilanraitio oli pilottina hyvä, näemme ratkaisussa potentiaalia jatkoa ajatellen. Uponorille Pasilanraitio oli hieno esimerkki siitä, miten korjausrakennusalaa on mahdollista kehittää niin teknisten ratkaisujen kuin tuotantomallien ja urakkamuotojenkin osalta.

– Riser Port -järjestelmä sopeutuu joustavasti rakentamisen prosessiin, oli sitten kyse perinteisemmästä toteutustavasta tai vaikka tahtituotannosta. Allianssi toimi myös meidän näkökulmasta hienosti, koska pääsimme osallistumaan hankkeen valmisteluun jo aikaisessa vaiheessa, hankekehityspäällikkö Perttu Havulehto Uponorilta toteaa.

Lue talotekniikkaelementtiratkaisuista Lisätietoja painikkeen takaa lisää.

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

TAYS N-siipi, Sydänsairaala

TAYS N-siipi, Sydänsairaala

Tampere

N-rakennus, Tays Sydänsairaala Toiminnot: sydänsairaiden hoito Sijainti:...

Rautatienkatu 21 Tampereella

Rautatienkatu 21 Tampereella

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Tampereen keskustassa sijaitseva vanha Postitalo sai vuonna 2017 uuden elämän...

Sokeritehtaantien kerrostalot

Sokeritehtaantien kerrostalot

Uudisrakennus | Kirkkonummi | 8,12 milj €

Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:lle on valmistunut kauniille paikalle Kantviki...

Käärmetalon peruskorjaus

Käärmetalon peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 8 milj. €

Mäkelänkadun reunaa kiemurteleva kerrostalo Helsingin Käpylässä on tuttu maam...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän