FOAMGLAS®

Päivämäärä: 2.11.2015

”Foamglas-solulasieriste on ainoa eristysmateriaali, joka täyttää kestävän rakentamisen vaatimukset”

Åke Mård on ruotsalainen keksijä, joka kyllästyi eristysalan markkinointiin ja mm. eristyskykyyn ja käyttöikään liittyvin lupauksiin. ”Voiko puhua kestävyydestä, kun esim. solumuovi menettää suuren osan eristyskyvystään jo 30 vuodessa. Lisäksi niihin liittyy useita muita negatiivisia tekijöitä, kuten kosteusvaurioriski ja erittäin suuri paloriski”, sanoo Åke Mård, joka alkoi jo vuosia sitten kehittää patentoitua Koljern®-rakennuselementtitekniikkaa, jonka sydämenä on Foamglas®-solulasieriste. Foamglasin valmistaa Pittsburgh Corning, joka on maailman suurin solulasieristeiden tuottaja. Koljern esitellään Foamglas Nordicin osastolla Kiinteistö 2015 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa, jossa yleisön nähtävillä on myös täysimittainen rakennuselementti.

Pohjoismaissa yhtiötä edustaa tytäryhtiö Foamglas Nordic AB, jonka pääkonttori on Stenkullenissa Göteborgin liepeillä. Monivuotinen yhteistyö Åke Mårdin kanssa johti vuonna 2014 siihen, että Foamglas Nordic osti emoyhtiönsä kautta Koljernin patentin. Tämän jälkeen käynnistettiin Sundsvallin liepeillä sijaitsevaan Kvisslebyhyn sijoitettavan Koljern-elementtien tuotantoyksikön suunnittelu. Yksikkö otetaan käyttöön tämän syksyn aikana. Yhtiöllä on myös pitkälle vietyjä suunnitelmia tekniikan kansainväliselle lanseeraukselle Pittsburgh Corningin myyntikonttoreiden ja tytäryhtiöiden kautta.

Vaahdotetusta kierrätyslasista ja lasiraaka-aineista valmistettu FOAMGLAS® -eriste.
Kuva: Pittsburgh Corning Europe S.A./N.V.

Ensimmäinen 50 vuoden materiaalitakuu

Kehitystyötä aloittaessaan Åke Mård asetti keksinnölleen eräitä perusvaatimuksia. Hän tiivistää vaatimukset ydinarvoihin kosteudenkestävyys, energiatehokkuus, rakentamistehokkuus, terveellisyys ja ennen kaikkea kestävä rakentaminen eli pitkäikäisyys. Näiden vaatimusten täyttämiseksi eristysmateriaalilta vaaditaan paljon ja Åke Mårdille Foamglas olikin luonnollinen valinta. Hän korostaa myös sitä, että Foamglas Nordic oli Ruotsin markkinoilla ensimmäinen rakennusmateriaalien valmistaja, joka tarjosi tuotteelleen 50 vuoden materiaalitakuun, joka kattaa materiaalin eristyskyvyn, puristuslujuuden ja vesitiiviyden. Takuu on projektikohtainen ja laaditaan yksilöllisesti kullekin rakennusprojektille.

- Mielestäni Foamglas-solulasieriste on ainoa eriste, joka täyttää kestävän rakentamisen vaatimukset, puhutaanhan vähintään 100 vuoden käyttöiästä. Eriste valmistetaan 70-prosenttisesti kierrätyslasista ja lasiraaka-aineista erittäin energiatehokkaassa valmistusprosessissa. Monet luulevat, että solulasieristeen valmistus vie paljon energiaa, mutta he ovat täysin väärässä. Yhden solulasikuutiometrin valmistamiseen kuluu noin 550 kWh energiaa kun taas solumuovikuutiometrin valmistamiseen kuluu yli kaksi kertaa enemmän energiaa. Toivon, että rakentajat, asukkaat, arkkitehdit, konsultit, poliitikot ja monet muut huomaavat solulasieristeen ainutlaatuiset myönteiset ominaisuudet, Åke Mård sanoo.

Koljern-elementeistä valmistettu omakotitalo tuottaa enemmän energiaa kuin se kuluttaa

Foamglas-eristeen valmistusprosessi on siis erittäin energiatehokas ja Koljern-elementeillä voidaan valmistaa erittäin energiatehokkaita rakennuksia. Sundsvallin liepeillä on tästä konkreettinen esimerkki. Sinne on rakennettu Koljern-elementeistä omakotitalo, joka kuluttaa 4 200 kWh/vuodessa mutta tuottaa 5 800 kWh/vuodessa, eli ylijäämää on 1 600 kWh vuodessa. Koljern on myös ratkaisu erääseen rakentajia ja suunnittelijoita askarruttaneeseen ongelmaan, jolla ei ole mitään tekemistä energiatehokkuuden kanssa. Koljern ratkaisee kattoterassielementtinä terassin ja asuintason välisen tasoero-ongelman, joka on ollut vuosien ajan yleinen ongelma sisäänvedetyillä terasseilla varustetuissa kattokerroksissa. Elementti pienentää rakennekorkeutta jopa 50 %, ja kerrostalot ovat siksi mielenkiintoinen markkina-alue Koljernille.

Foamglas Nordicin myyntipäällikkö Peter Hellqvist toteaa, että kiinnostus Koljern-elementtejä ja Foamglas-eristettä kohtaan kasvaa jatkuvasti. Yksi syy on 90 % solulasieristeestä ja 10 % teräsrungosta koostuvan Koljern-elementin monipuolisuus.

- Koljern-elementtiä voidaan käyttää alapohjissa, ulkoseinissä, yläpohjissa ja jopa kattoterasseissa. Monipuolisuus ja elementtitekniikan mahdollistama helppo rakentaminen ovat tärkeitä argumentteja. Olen vakuuttunut siitä, että yhä useammat kiinnostuvat eristysmateriaalista, jota voidaan käyttää sekä kaupallisissa rakennuksissa että omakotitaloissa. Pidemmälle käyttöiälle sekä eristysmateriaalin palo- ja kosteudenkestävyydelle asetettavat tiukemmat vaatimukset herättävät hyvää ja tarpeellista keskustelua. Olemme valmiina tähän kehitykseen. Kun muutkin tekijät otetaan huomioon, ei ole epäilystäkään siitä, että Foamglas on kärjessä myös ympäristönäkökulmasta katsottuna, Peter Hellqvist selittää.

Peter Hellqvist korostaa, että Foamglas on erittäin puhdas eristysmateriaali, joka valmistetaan energiatehokkaassa valmistusprosessissa paisutettavasta puhtaasta lasista. Se ei sisällä mitään ympäristölle haitallisia aineita, se ei aiheuta mitään päästöjä ja ylimääräinen jätemateriaali voidaan käyttää esim. tienrakennuksessa kantokerroksessa ja täyteaineena.

Foamglas on monipuolinen eristysmateriaali

Kiinteistö 2015 -messuilla painopisteenä on Foamglasin ja Koljernin yhdessä muodostama rakennuselementtiratkaisu. Foamglas-eriste on kuitenkin ollut markkinoilla jo monia vuosia ja Foamglas Nordic AB:n myyntipäällikkö Björn Ask haluaakin siksi korostaa solulasieristeen monipuolisuutta.

- On todella upeaa, että olemme päässeet näin pitkälle Koljernin kehitystyössä Åke Mårdin kanssa. Ei saa kuitenkaan unohtaa, että Foamglas-eristeellä on Koljernin lisäksi monia muita käyttökohteita. Sitä käytetään esimerkiksi suurissa uudisrakennuksissa perustusten kosteus- ja vesieristysjärjestelmänä, julkisivujen eristysjärjestelmänä, tasakattojen eristeenä sekä kansien ja tasakattojen kallistusten tekemiseen. Foamglasilla on monia muita ominaisuuksia, joiden ansiosta sille on kehitetty monia erilaisia käyttösovelluksia. Kiinteistö 2015 -messuilla painopisteemme on Koljernissa ja toivon, että osastollemme tulee runsaasti kävijöitä näkemään ja kuulemaan lisää tulevaisuuden ympäristöystävällisestä, kestävästä ja energiatehokkaasta rakennuselementtitekniikasta, Björn Ask päättää.

Lisätietoja antaa:
Niklas Nordström, myynti-insinööri, Suomi, FOAMGLAS Nordic AB p. +358 40 164 99 77
Peter Hellqvist, myyntipäällikkö, FOAMGLAS Nordic AB, p. +46 733 44 24 26
Björn Ask, myyntipäällikkö, FOAMGLAS Nordic AB, p. +46 701 148 91 46

FOAMGLAS® eristeitä valmistaa Pittsburgh Corning, maailman johtava solulasieristeiden tuottaja jonka omistaa PPG Industries and Corning Glass yhdysvalloissa. Euroopassa omat myyntiyhtiöt ja agentit hoitavat edustuksen ja Euroopan pääkonttori sijaitsee Belgiassa. Yhtiöllä on tuotantolaitoksia Belgiassa ja Tšekin tasavallassa. Pohjoismaissa yhtiötä edustaa tytätyhtiö FOAMGLAS Nordic AB, jonka pääkonttori sijaitsee Stenkullenissa Göteborgin lähellä. KOLJERN® - Ympäristö- ja ilmastoälykkäät elementit valmistetaan Kvisselbyssä Sundsvallin ulkopuolella. Kotisivu: www.fi.foamglas.com ja www.koljern.se

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän