Energiatehokkuus ja asumismukavuus ratkaisivat valinnan kerrostalon lämmitysjärjestelmän suunnittelussa

Päivämäärä: 8.3.2021

Energiatehokkuus ja asumismukavuus olivat tärkeitä tekijöitä elokuussa 2017 valmistuneen Lakeankulman 146 asunnon lämmitysratkaisuja suunniteltaessa. Asuntoihin valittiin Uponorin vesikiertoinen lattialämmitys- ja viilennys, jota ohjataan langallisella taloautomaatioon yhdistetyllä Smatrix Base Pro -säätöjärjestelmällä. Ratkaisu takaa helppokäyttöisyytensä ansiosta asuntoihin miellyttävän lämpötilan ympäri vuoden, energiatehokkuudesta tinkimättä.

Suurta pinta-alaa lämmönjaossa hyödyntävä vesikiertoinen lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmä on energiatehokas ratkaisu, joka lämmittää ja viilentää huoneilman tasaisesti ilman vedontunnetta. Asumismukavuus saadaan nostettua uudelle tasolle, kun asunnon lämpötila pysyy tasaisena ja miellyttävänä niin talvipakkasilla kuin kesähelteilläkin. Lämmitysjärjestelmä kannattaa liittää osaksi älykästä taloautomaatio-ohjausta, jolloin myös kiinteistön energiatehokkuus pystytään varmistamaan.

Kokonaisuuden huomiointi on suunnittelussa tärkeää

As Oy Lakeankulmaan valittu Smatrix Base PRO mahdollistaa lattialämmityksen ja –viilennyksen säätöjärjestelmän integroinnin helposti taloautomaatio-ohjaukseen joko KNX tai Modbus RTU- rajapinnalla. Järjestelmän voi suunnitella kaikkiin kohteisiin pientaloista aina kerrostaloihin, hotelleihin ja teollisuusrakennuksiin asti. Vesikiertoinen lattialämmitys soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen lämmitysmuotojen kanssa. Lämmönlähdettä voidaan myös vapaasti vaihtaa kohteen elinkaaren aikana. Kiinteistön lattiaviilennyksen toteutukseen tarvitaan viileän lähde, kuten esimerkiksi maalämpö tai kaukokylmä. Eri lämmitysmuotoja, kuten maalämpöä ja kaukolämpöä, yhdistämällä ratkaisusta voidaan saada entistä energiatehokkaampi ja ekologisempi.

Lakeankulmassa käytetään kesäisin maalämpöä asuntojen viilennykseen ja talvisin autohallin lämmitykseen. Muutoin kohteen lämmitys hoidetaan kaukolämmöllä, kertoo projektipäällikkö Ari Nyman kohteen rakennuttaneesta Lakea Oy:stä.

Viilennyksen lisääminen lattialämmitykseen ei tuo juurikaan lisäkustannuksia, sillä Smatrix Base PRO:n ansiosta sekä lattialämmityksen että -viilennyksen ohjaus onnistuu samalla säätöjärjestelmällä. Lisäkulu viilennyksen lisäämisestä järjestelmään koostuu pääosin viilennyksen runkolinjasta, sillä viilennyksessä hyödynnetään myös samaa jakotukkia ja huonekohtaisia putkipiirejä kuin lämmityksessä. Vaikka viilennys on mahdollista lisätä järjestelmään jälkikäteen, parhaaseen lopputulokseen päästään, kun tämä otetaan jo suunnitteluvaiheessa huomioon. Uponorin suunnittelupalvelu auttaa suunnittelijoita valitsemaan optimaalisimman kokonaisuuden aina kohdekohtaisesti, kiinteistön vaatimustaso huomioiden.

Helppokäyttöisyys vaikuttaa asumismukavuuden lisäksi energiatehokkuuteen

Lakeankulmassa tilakohtaisten huonetermostaattien ansiosta asukkaat voivat säätää kotinsa lämmitystä ja viilennystä aina mieltymystensä mukaisesti. Kun lämmityksen säätöjärjestelmä on liitetty osaksi älykästä taloautomaatio-ohjausta, on huoneistolle mahdollista asettaa esimerkiksi keskitetysti ohjattavia minimi tai maksimi lämpötilarajoja. Näin huoneiston lämpötila ei koskaan nouse tai laske yli ennalta määriteltyjen rajojen ja asumismukavuuden lisäksi kiinteistön energiatehokkuus pystytään varmistamaan.

Lakeankulman suunnittelussa haluttiin panostaa myös helppoon huollettavuuteen. Lattialämmitysjärjestelmän keskusyksiköt päädyttiin sijoittamaan porraskäytäviin, joten huoltomiehet pääsevät esteettä niiden luokse silloinkin, kun asukkaat ovat poissa. 

Asukkaan kannalta järjestelmä on helppokäyttöinen ja heidät perehdytettiin sen käyttöön. Kiinteistöön valittiin vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys, sillä lattiarakenteessa oleva, järjestelmä tuo myös enemmän vapautta sisustamiseen ja arkkitehtuuriin. Lattialämmityksen ja -viilennyksen tuomaa mukavuutta on opittu arvostamaan. Olen itse huomannut, että jos asunnon ostaja vertailee kahta eri kohdetta, lattialämmitys saattaa ratkaista valinnan, Nyman summaa.

Lue lisää Uponorin lattialämmitys- ja viilennysratkaisusta Lisätietoja kohdasta.

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Rautatienkatu 21 Tampereella

Rautatienkatu 21 Tampereella

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Tampereen keskustassa sijaitseva vanha Postitalo sai vuonna 2017 uuden elämän...

Sokeritehtaantien kerrostalot

Sokeritehtaantien kerrostalot

Uudisrakennus | Kirkkonummi | 8,12 milj €

Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:lle on valmistunut kauniille paikalle Kantviki...

Käärmetalon peruskorjaus

Käärmetalon peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 8 milj. €

Mäkelänkadun reunaa kiemurteleva kerrostalo Helsingin Käpylässä on tuttu maam...

As Oy Liedon Joutsen

As Oy Liedon Joutsen

Uudisrakennus | Lieto | Ei tiedossa

Liedon Auranrantaan on noussut kolme korkeatasoista asuinkerrostaloa, joista ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän